8 λόγοι που είσαι ακόμα single αυτό το καλοκαίρι
Μια ψυχολόγος αναλύει όσα μας μπλοκάρουν από το να είμαστε σε (μια καλή) σχέση
Περπατάς στα σοκάκια του νησιού, βλέπεις παντού ζευγαράκια και αναρωτιέσαι γιατί είσαι ακόμα single. Χωρίς να το θέλεις, ίσως έχεις μπει και στη διαδικασία να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλες κοπέλες, μόνο και μόνο για να καταλήξεις στο ίδιο ερωτηματικό («εγώ γιατί δεν μπορώ να βρω και να διατηρήσω μια σχέση της προκοπής;»), αλλά σε καμία οριστική απάντηση που να βγάζει νόημα και να σου εξηγεί τι θα μπορούσες ενδεχομένως να αλλάξεις για να βρεις σύντροφο. Μια κλινική ψυχολόγος από το Μανχάταν, η δρ Suzanne Lachmann, έρχεται να μας διαφωτίσει, εξηγώντας μας τους 8 («από τους άπειρους», όπως λέει) πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους αυτό το καλοκαίρι ίσως μας βρίσκει μόνες, ακόμα κι αν δεν το θέλουμε.
1. Πιστεύουμε ότι δεν το αξίζουμε
Μπορεί να μην το παραδεχόμαστε ούτε στον ίδιο μας τον εαυτό, αλλά συχνά βαθιά μέσα μας δεν πιστεύουμε ότι μας αξίζει μια καλή σχέση. «Πόσο εκτιμάς τον εαυτό σου;», μας προτρέπει η Lachmann να αναρωτηθούμε. «Έρευνες ψυχολόγων έχουν δείξει ότι συνήθως επιλέγουμε για συντρόφους μας ανθρώπους που ανταποκρίνονται στην εικόνα που έχουμε εμείς για εμάς τις ίδιες. Αν δεν σου αρέσει η εικόνα σου, αν κατηγορείς τον εαυτό σου για προηγούμενες αποτυχημένες σχέσεις ή αν απορρίπτεις κάποια στοιχεία του χαρακτήρα σου, πιθανότατα είτε αποτρέπεις ασυνείδητα τους άλλους από το να σε πλησιάσουν είτε έλκεις κοντά σου άτομα που δεν τα έχουν πάει καλά στις προηγούμενες σχέσεις τους για τους δικούς τους λόγους ο καθένας».
2. Ψάχνουμε την επιβεβαίωση
«Όταν συνεχώς περιμένουμε από τον άλλο να μας επιβεβαιώσει πόσο μας αγαπάει, στην πραγματικότητα τίποτα και ποτέ δεν είναι αρκετό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρειάζεται να δούμε τι μας έχει προκαλέσει αυτή την ανασφάλεια και γιατί μας είναι αδύνατο να αγαπήσουμε και να αποδεχτούμε τον εαυτό μας – πιθανότατα μας έχει συμβεί κάτι στο παρελθόν που μας πλήγωσε πολύ. Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε πόσο αυτή η επιβεβαίωση που ζητάμε αποτελεί εμπόδιο στο να κάνουμε και να διατηρούμε υγιείς σχέσεις».
3. Έχουμε υπερβολικές προσδοκίες
«Ίσως οι γονείς σου ποτέ δεν ήταν ευχαριστημένοι από ό,τι κι αν έκανες όταν ήσουν μικρή, ίσως συνέβαινε το αντίθετο και σε επιβράβευαν τόσο πολύ ώστε να έχεις μάθει να αναζητάς πάντα την τελειότητα. Ό,τι κι αν έχει συμβεί, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: έχεις υπερβολικές προσδοκίες από τους συντρόφους σου, οι οποίες δεν ικανοποιούνται ποτέ. Ποτέ κανείς δεν είναι αρκετά καλός είτε για να αρχίσεις είτε για να διατηρήσεις μια σχέση. Ενδέχεται φυσικά να έχεις φτάσει στο σημείο να πιστεύεις ότι μετά από τόσες σχέσεις-αδιέξοδα ο σωστός σύντροφος για εσένα απλώς δεν υπάρχει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη είναι η “λίμνη” που “ψάρευες” μέχρι τώρα, υπάρχει πάντα ένας ολόκληρος ωκεανός που δεν τον έχεις ανακαλύψει ακόμα. Ίσως χρειάζεται, εκτός από το να επανεξετάσεις τα κριτήρια που πιστεύεις ότι πρέπει να πληροί ο σύντροφός σου, να διευρύνεις τις επιλογές σου. Π.χ. ακόμα κι αν δεν θέλεις μια σχέση από απόσταση, πλέον υπάρχουν επιλογές (ίντερνετ) που θα σου επιτρέψουν να αναζητήσεις σύντροφο σε μέρη που δεν το περίμενες. Πάντα υπάρχουν καταπληκτικοί άνθρωποι εκεί έξω, απλώς δεν τους έχεις γνωρίσει ακόμα».
4. Δεχόμαστε πίεση από το περιβάλλον μας
«Όλοι σου οι φίλοι είναι σε σχέση και η οικογένειά σου θέλουν απεγνωσμένα να σε δουν με έναν σύντροφο στο πλευρό σου. Όλη αυτή η πίεση όχι μόνο κάνει πιο έντονη τη δική σου επιθυμία να μη είσαι πια single και τους φόβους σου ότι θα μείνεις μόνη, αλλά επιπλέον ίσως σου έχει δημιουργήσει και ενοχές και απόγνωση. Το πρώτο που έχεις να κάνεις για να φτάσεις να μην σε επηρεάζει όλη αυτή η εξωτερική πίεση είναι να καταλάβεις τη δύναμη που ασκεί πάνω σου».
5. Έχουμε πληγωθεί πολύ
«Αν έχεις “καεί” άσχημα από προηγούμενες σχέσεις, μπορεί να θέλεις μεν να βρεις σύντροφο, αλλά να έχεις χάσει την εμπιστοσύνη σου στους άντρες. Είναι λογικό να φοβάσαι ότι πως όποιος σε πλησιάζει θα πάρει αυτό που θέλει από εσένα και μετά θα σε αφήσει. Όμως αυτή η πεποίθηση σε κάνει να είσαι θυμωμένη, φοβισμένη και καχύποπτη και να λειτουργείς αμυντικά απέναντι σε όποιον σε πλησιάζει, στερώντας σου την πιθανότητα να αφήσεις οποιονδήποτε να περάσει το τείχος που έχεις φτιάξει γύρω σου».
6. Νομίζουμε ότι πάντα σαμποτάρουμε τις σχέσεις μας
«Αν πιστεύεις ότι εσύ φταις για όλες τις προηγούμενες αποτυχημένες σχέσεις σου, μπορεί στην πραγματικότητα να λειτουργείς με τέτοιο τρόπο ώστε να επιβεβαιώνεις αυτή την πεποίθηση. “Να, είδες; Πάντα τα κάνω θάλασσα με τους άντρες και τους διώχνω μακριά”, λες τότε στον εαυτό σου. Όταν όμως το κριτήριο για μια νέα σχέση είναι όλες οι προηγούμενες, τότε έχουμε μια σίγουρη συνταγή αποτυχίας. Σκέψου, σίγουρα έχεις σαμποτάρει εσύ όλες τις προηγούμενες σχέσεις σου ή η διάλυσή τους ήταν κάποιες φορές επιλογή του συντρόφου σου τότε; Το πιο σημαντικό είναι να βλέπεις τη διαφορετικότητα κάθε νέους ανθρώπου που θέλει και θέλεις να μπει στη ζωή σου, ακόμα κι αν οι ομοιότητες με τους πρώην σου είναι πολλές. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και κουβαλάει τη δική του ιστορία».
7. Έχουμε τραυματικό παρελθόν
«Τα τραύματα του παρελθόντος μπορεί να έχουν πολλές μορφές. Όταν δεν τα διαχειριζόμαστε, μπλοκάρουν την ικανότητά μας να αγαπάμε και να εμπιστευόμαστε τους άλλους. Όταν κάτι μας έχει πληγώσει βαθιά, πρέπει να βρίσκουμε ένα ασφαλές περιβάλλον και ένα άτομο που εμπιστευόμαστε για να μας βοηθήσει να το διαχειριστούμε».
8. Κακό timing
«Ειδικά όσο μεγαλώνουμε, μπορεί να νιώθουμε ότι απλώς το timing δεν ήταν ποτέ σωστό. Ίσως καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν ισχύει για εσένα, αλλά αναγνωρίζεις ότι απλώς δεν ήταν ποτέ η σωστή στιγμή και για τους δυο σας, όποιος κι αν ήταν ο δεύτερος. Χρειάζεται να δείξεις υπομονή και υπομονή δεν σημαίνει κλείνομαι στο σπίτι περιμένοντας με σταυρωμένα χέρια. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βγαίνεις κάθε βράδυ, αλλά πρώτα πρώτα να φροντίσεις να είσαι πραγματικά okπου είσαι singleγια τώρα. Υπομονή σημαίνει επίσης να κάνεις όσα σε κάνουν ευτυχισμένη και σου δίνουν χαρά. Να κάνεις παρέα με τους παντρεμένους φίλους σου, χωρίς να απομονώνεσαι. Ίσως πάλι τελικά να αποφασίσεις ότι αυτή την περίοδο προτιμάς να είσαι μόνη σου από το να είσαι σε σχέσεις συμβιβασμού».
«Υπάρχουν πάρα πολύ λόγοι για τους οποίους μπορεί να είμαστε μόνες ενώ δεν θέλουμε», καταλήγει η Lachmann. «Οι παραπάνω είναι μόνο μερικοί, που μπορούν να σε βοηθήσουν να κοιτάξεις μέσα σου και να βρεις τι μπλοκάρει την πιθανότητα να είσαι σε σχέση. Αγκαλιάζοντας τον εαυτό σου και κατανοώντας σε ποια σημεία ευθύνεσαι εσύ που είσαι single, αποδέχεσαι τον εαυτό σου και αυτό από μόνο του ανοίγει το δρόμο για νέες σχέσεις»
Διάβασε ακόμα: Είσαι έτοιμη να ζήσεις το μεγάλο έρωτα;
http://tapintoyourinnerpower.blogspot.gr