Τι είναι η θεραπεία Gestalt και πώς βοηθά στην ψυχολογία σου

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Τι είναι η θεραπεία Gestalt και πώς βοηθά στην ψυχολογία σου

Οι βασικές αρχές της θεραπείας Gestalt, πώς χρησιμοποιείται και με ποιες τεχνικές εφαρμόζεται.

Η θεραπεία Gestalt είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας που εστιάζει στην παρούσα στιγμή. Η προσέγγιση είναι ανθρωπιστική, ολιστική και βασίζεται στην εμπειρία. Σε αυτό το είδος θεραπείας, η εστίαση είναι στην αυτογνωσία, την εμπειρία και το παρόν.

Η θεραπεία Gestalt αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1940 από τον ψυχίατρο, ψυχαναλυτή και ψυχοθεραπευτή Fritz Perls και τη σύζυγό του, Laura Perls, ψυχολόγο και ψυχοθεραπεύτρια.

Το "Gestalt" αναφέρεται στη μορφή ή τη διαμόρφωση (τον τρόπο που τα πράγματα συναρμολογούνται) ενός συνόλου, που σημαίνει ότι το όλο είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του. Με άλλα λόγια, κάθε πτυχή μας είναι πολύτιμη και ουσιαστική για τον ιστό του ποιοι είμαστε συνολικά. Η θεραπεία από την προοπτική gestalt δίνει έμφαση στην τρέχουσα εμπειρία του ατόμου και στο να είναι συντονισμένος με την παρούσα στιγμή. Η αναγνώριση ότι οι προκλήσεις υπάρχουν και επηρεάζουν το εδώ και τώρα είναι μέρος της διαδικασίας. Η θεραπεία Gestalt εξετάζει το πλαίσιο ζωής ενός ατόμου και το νόημα που αντλείται από ατομικές εμπειρίες.

Τα 5 κλειδιά για να μην κάνεις ποτέ ξανά αρνητικές σκέψεις ακόμη κι αν βλέπεις το ποτήρι μισοάδειο

Βασικές Αρχές

Η προοπτική gestalt εξετάζει κάθε άτομο ως σύνολο, ενώ αναγνωρίζει διαφορετικά μέρη μας. Οι εμπειρίες και το περιβάλλον είναι τα κλειδιά για την κατανόηση ενός ατόμου, τη δημιουργία νοήματος και την αυτορρύθμιση. Υπάρχουν μερικές αρχές που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας gestalt. Αυτά περιλαμβάνουν:

-Αντίληψη

-Συμφραζόμενα

-Παρουσία

-Πόνος

-Αυτογνωσία

Η αντίληψή μας μπορεί να επηρεάσει την πραγματικότητά μας. Η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας, τις σχέσεις μας με τους άλλους και τα γεγονότα και τις καταστάσεις μπορεί να ενισχύσει την επίγνωση και την κατανόηση. Ωστόσο, για να διερευνήσουμε πραγματικά τι συμβαίνει, είναι απαραίτητο να εξετάσουμε το πλαίσιο της ζωής ενός ατόμου και την τρέχουσα κατάσταση. Όταν εστιάζουμε στο παρόν, μπορούμε να μάθουμε να εναρμονιζόμαστε με αυτό που συμβαίνει διανοητικά, συναισθηματικά και σωματικά. Οι περίπλοκες σκέψεις ή συναισθήματα δεν αγνοούνται στη θεραπεία gestalt. Ενώ η εστίαση δεν είναι στο παρελθόν, αναγνωρίζονται τα έντονα συναισθήματα και εξετάζεται η σύνδεσή τους με το παρόν.



Πού χρησιμεύει αυτή η θεραπεία

Οι αρχές της θεραπείας gestalt μπορεί να έχουν απήχηση και να υποστηρίζουν άτομα που εργάζονται για να καταπολεμήσουν διάφορες ανησυχίες. Μερικές από τις χρήσεις της περιλαμβάνουν:

-Άγχος

-Κατάθλιψη

-Θέματα αυτοεκτίμησης

-Στρες για τις σχέσεις

-Διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD)

-Διαταραχές χρήσης ουσιών

-Προβλήματα τζόγου

-Αυτογνωσία και προσωπική ευθύνη

-Ανάπτυξη και αξιολόγηση προοπτικής

-Καλλιέργεια ενσυνειδητότητας και παραμονή στο παρόν

Με ποιες τεχνικές χρησιμοποιείται η θεραπεία Gestalt

Οι θεραπευτές Gestalt χρησιμοποιούν μια ποικιλία εργαλείων για να ενθαρρύνουν την αυτογνωσία, την αυτοκατεύθυνση και την επεξεργασία.

1. Τεχνική άδειας καρέκλας

adia karekla

Σε αυτήν την τεχνική, θα καθίσεις απέναντι από μια άδεια καρέκλα και θα φανταστείς ότι μιλάς σε άλλο άτομο ή στον εαυτό σου. Πες τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου στο άτομο που βρίσκεται στην άλλη (άδεια) καρέκλα. Μετά αλλάζεις καρέκλα και απαντάς από το άλλο κάθισμα. Αυτή η άσκηση δημιουργεί χώρο και ευκαιρία για να μιλήσεις με ένα άλλο κομμάτι του εαυτού σου ή με ένα σημαντικό άτομο στη ζωή σου, ίσως με κάποιον με τον οποίο μπορεί να έχεις σύγκρουση. Αυτό το εργαλείο μπορεί να είναι χρήσιμο για την αντιμετώπιση δύσκολων εμπειριών.

2. Άσκηση υπερβολής

Το να εκφραστείς δεν είναι πάντα εύκολο. Όταν δεν μπορούμε να βρούμε τα λόγια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το σώμα μας για να απελευθερώσουμε συναισθήματα. Ένας θεραπευτής μπορεί να σου ζητήσει να φανταστείς μια κίνηση που αντιπροσωπεύει αυτό που αισθάνεσαι και να το κάνεις. Αυτή η άσκηση μπορεί να προσφέρει διορατικότητα και κάθαρση.

3. Παιχνίδι ρόλων

Ενώ η θεραπεία gestalt βλέπει ένα άτομο ως σύνολο, έχει αξία να κάνουμε έναν απολογισμό των μερών μας και του τρόπου με τον οποίο συμβάλλουν στο σύνολο. Οι ασκήσεις ρόλων μπορούν να είναι ένας ευεργετικός τρόπος για να αξιοποιήσεις διαφορετικά μέρη του εαυτού σου. Η τεχνική της άδειας καρέκλας είναι ένα παράδειγμα δραστηριότητας παιχνιδιού ρόλων.

4. Εντοπισμός Συναισθήματος

koybenta

Οι σκέψεις και τα συναισθήματα γίνονται αισθητά από το σώμα. Εκτός από το να πεις αυτό που νιώθεις, ένας θεραπευτής gestalt μπορεί να σου ζητήσει να φανταστείς πού και πώς αισθάνεσαι κάτι στο σώμα σου. Αυτή η άσκηση μπορεί να βοηθήσει έναν ασθενή να συνδεθεί με την εμπειρία του στο παρόν.

5. Γλώσσα του σώματος

Η γλώσσα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των εκφράσεων του προσώπου, των χειρονομιών, της στάσης του σώματος και της οπτικής επαφής, είναι γεμάτη πληροφορίες. Ένας θεραπευτής μπορεί να κάνει παρατηρήσεις για τη γλώσσα του σώματος καθώς ζητά από έναν ασθενή να μιλήσει για τις εμπειρίες του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ