Πότε να το τελειώσεις: Ένας οδηγός για να προχωρήσεις από κάτι που δεν «τραβάει»

Πότε να το τελειώσεις: Ένας οδηγός για να προχωρήσεις από κάτι που δεν «τραβάει»
Pexels

Η ζωή είναι πολύ σύντομη για να συμβιβάζεσαι με κάτι λιγότερο από αυτό που αξίζεις. Προχώρα μπροστά στη σχέση, στη δουλειά, στη ζωή. 

Υπάρχουν στιγμές που η απόφαση να φύγεις είναι απλή. Τα μοτίβα βίας, εκφοβισμού ή κακοποίησης απαιτούν μηδενική ανοχή. Υπάρχουν όμως και άλλα σημάδια, συχνά λιγότερο εμφανή, που δεν πρέπει να αγνοηθούν.

Πότε να φύγεις

Ο χειριστικός χαρακτήρας είναι μια «κόκκινη σημαία». Η απομόνωσή σου από φίλους και οικογένεια, η υπερβολική ζήλια ή κτητικότητα, ή η πίεση να κάνεις πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις άβολα, είναι σοβαρά ανησυχητικά σημάδια.

Τα οικονομικά είναι επίσης ένας τομέας που πρέπει να προσέξεις. Αν ο σύντροφός σου έχει σοβαρά χρέη ή επικίνδυνες συνήθειες όπως ο τζόγος, αυτό δεν επηρεάζει μόνο εκείνον -θα επηρεάσει και τους δυο σας αν παραμείνει άλυτο.

Κοίταξε πέρα από τη σχέση σας. Πώς συμπεριφέρεται ο σύντροφός σου σε άλλους τομείς της ζωής του; Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η αποφυγή πληρωμής φόρων ή η υπερβολική εξάρτηση από το αλκοόλ δείχνουν μακροπρόθεσμα προβλήματα. Θέλεις πραγματικά να χτίσεις μια ζωή με κάποιον που ζει έτσι;

Σκέψου τι θα έλεγες σε μια φίλη ή έναν φίλο. Πιθανότατα θα του έλεγες να προχωρήσει και ότι αξίζει κάτι καλύτερο.

Όταν τα σημάδια δεν είναι ξεκάθαρα

Δεν είναι όλα τα «κόκκινα σημάδια» προφανή. Ορισμένες συμπεριφορές μπορεί αρχικά να φαίνονται ασήμαντες, αλλά να εξελιχθούν σε μεγάλα προβλήματα με τον καιρό.

Για παράδειγμα, σκέψου τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Αν ο σύντροφός σου φέρεται συνεχώς άσχημα στο προσωπικό εξυπηρέτησης -με αγένεια, αδιαφορία ή υπερβολικές διαμαρτυρίες- αυτό αποκαλύπτει κάτι για τον χαρακτήρα του. Το να διαμαρτύρεσαι με μέτρο για κακή εξυπηρέτηση είναι αποδεκτό. Η υπερβολή όμως δείχνει έπαρση ή επιθετικότητα. Είναι αυτό το πρότυπο που θέλεις για να μεγαλώσεις παιδιά;

Επιπλέον, αν ο σύντροφός σου έχει αποκόψει πολλούς συγγενείς και φίλους στη ζωή του, αυτό κάτι δείχνει. Το ίδιο ισχύει αν μιλάει υποτιμητικά για όλες τις πρώην του ή αν ισχυρίζεται ότι πάντα έφταιγε η πλευρά για τον χωρισμό.

Είναι μυστικοπαθής για τα οικονομικά του; Ή ασαφής για το πού πηγαίνουν τα χρήματά του; Η απουσία αποταμιεύσεων, η εξάρτηση από δανεισμό ή τα μεγάλα χρέη είναι προειδοποιητικά σημάδια. Θέλεις να μοιραστείς οικονομικές ευθύνες με κάποιον που διαχειρίζεται έτσι τα χρήματα;

Όταν οι «κόκκινες σημαίες» μοιάζουν με αγάπη

Κάποιες συμπεριφορές μπορεί αρχικά να φαίνονται τρυφερές ή κολακευτικές, αλλά να αποκτούν διαφορετική διάσταση όσο εξελίσσεται η σχέση.

Ο χειριστικός χαρακτήρας μπορεί να μοιάζει με ενδιαφέρον. Αν ο σύντροφός σου οργανώνει κάθε λεπτομέρεια του χρόνου σας μαζί, αυτό μπορεί στην αρχή να σου φαίνεται στοργικό, αλλά σύντομα γίνεται καταπιεστικό αν δεν λαμβάνεται υπόψη η γνώμη σου.

Παρομοίως, οι ανεπιθύμητες συμβουλές ή η «βοήθεια» μπορεί αρχικά να σε κάνουν να νιώθεις προστατευμένη, αλλά με τον καιρό γίνονται ενοχλητικές -«διορθώνουν» πράγματα στη ζωή σου χωρίς να το ζητήσεις.

Η επιθυμία να είναι συνέχεια μαζί σου ίσως αρχικά να σε κολακεύει, αλλά περιορίζει την ανεξαρτησία σου μακροπρόθεσμα, ειδικά αν ο σύντροφός σου εκνευρίζεται όταν θες χρόνο μόνη σου ή να κάνεις κάτι χωρίς αυτόν.

Το να είναι συνεχώς διαθέσιμος ή να τα παρατά όλα για σένα δείχνει ανθυγιεινή προσκόλληση. Το ίδιο ισχύει αν πάντα συμφωνεί μαζί σου, αποφεύγοντας τη σύγκρουση. Η «γενναιοδωρία» ή το να σε «κακομαθαίνει» μπορεί να φαίνονται υπέροχα, αλλά αν οδηγούν σε χρέη, δημιουργούν προβλήματα.

Τι να κάνεις;

Αν παρατηρείς «κόκκινες σημαίες», μην τις αγνοείς. Σκέψου πώς ευθυγραμμίζεται η συμπεριφορά του συντρόφου σου με τις αξίες και τους στόχους σου. Οι σχέσεις πρέπει να είναι συνεργασία, όχι «πρότζεκτ».

Πάρε χρόνο. Απόφυγε βιαστικές αποφάσεις όπως το να συγκατοικήσετε ή να μοιραστείτε οικονομικές ευθύνες. Είναι εντάξει να κάνεις ένα βήμα πίσω αν νιώθεις αβέβαιη. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, διατήρησε τις φιλίες σου και την ανεξαρτησία σου. Ζήτησε τη συμβουλή φίλων ή ενός θεραπευτή για εξωτερική οπτική.

Επικοινώνησε τις ανησυχίες σου. Μίλησε με ηρεμία για το πώς σε επηρεάζουν συγκεκριμένες συμπεριφορές και τι θα ήθελες να αλλάξει. Για παράδειγμα: «Μπορούμε να μιλήσουμε για το πώς διαχειριζόμαστε τα οικονομικά μας; Έχω παρατηρήσει ότι ξοδεύεις πολλά τελευταία… Θα ήθελα να είμαστε πιο ανοιχτοί και ειλικρινείς σχετικά με τα χρήματα».

Παρατήρησε την αντίδρασή του. Γίνεται αμυντικός, απορρίπτει τα συναισθήματά σου ή θυμώνει; Αν ναι, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. Αν, όμως, ακούει και αναγνωρίζει τις ανησυχίες σου, αυτό είναι καλό σημάδι. Αλλά να θυμάσαι: ψάχνεις δράσεις, όχι υποσχέσεις.

Αξίζει δεύτερη ευκαιρία;

Να είσαι ρεαλίστρια για το τι είναι δυνατό. Μικρά προβλήματα, όπως το να περνά υπερβολικό χρόνο με φίλους, μπορεί να λυθούν. Σοβαρά θέματα, όπως ο εκρηκτικός θυμός, οι χειριστικές τάσεις ή η υπερβολική ανάγκη για προσοχή, είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Η αλλαγή είναι δύσκολη ακόμη και στις καλύτερες συνθήκες. Σκέψου πόσο συχνά θέτουμε στόχους για τον εαυτό μας και αποτυγχάνουμε να τους τηρήσουμε. Το να περιμένεις από κάποιον να αλλάξει ριζικά τη φύση του είναι μεγάλη απαίτηση. Οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν, αλλά συνήθως αργά και σε μικρά βήματα. Μην ξεγελάς τον εαυτό σου.

Συμπέρασμα: Πολλοί λόγοι να φύγεις

Το κόστος του να παραμένεις σε μια λάθος σχέση είναι ότι χάνεις την ευκαιρία να βρεις τη σωστή. Οι σχέσεις πρέπει να είναι ισορροπημένες, να βασίζονται στον σεβασμό και την υποστήριξη. Αν η δική σου δεν είναι, μην φοβάσαι να φύγεις. Το να φύγεις είναι ένδειξη δύναμης, όχι αποτυχίας.

Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο και στην Ελλάδα. Η Αθήνα και η κάθε πόλη είναι γεμάτες από νέες ευκαιρίες για ανθρώπους που ταιριάζουν καλύτερα στις αξίες και τους στόχους σου.

IMG_1366.jpg