Μήπως ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε βράδυ; Να τι πρέπει να προσέξεις
Το να έχεις έναν ποιοτικό ύπνο δεν είναι πάντα τόσο απλό όσο ακούγεται. Το να ξυπνάς στη μέση της νύχτας είναι φυσιολογικό, αλλά αν είναι συχνό φαινόμενο, θα μπορούσε να είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό.
Όλοι μας το έχουμε περάσει: επιτέλους κατάφερες να κοιμηθείς, και κατά τη διάρκεια της βραδιάς ξυπνάς, και όταν ελέγχεις την ώρα συνειδητοποιείς ότι είναι ακόμα μεσάνυχτα και ότι έχεις πολύ χρόνο ακόμα μέχρι να ξεκινήσεις τη μέρα σου και να ξυπνήσεις «σωστά». Αν και είναι ενοχλητικό, αν συμβαίνει μια στο τόσο, δεν υπάρχει πραγματικά πρόβλημα.
Αλλά αν αυτή η συνθήκη αρχίσει να σου συμβαίνει τακτικά και ξυπνάς ακριβώς την ίδια ώρα κάθε βράδυ -ίσως θα πρέπει να αρχίσεις να αναρωτιέσαι τι συμβαίνει. Είτε ξυπνάς πάντα στη 1 π.μ., στις 2 π.μ. ή στις 3 π.μ., τα νυχτερινά σου ξυπνήματα μπορεί να προέρχονται από διάφορους λόγους που συνήθως είναι αβλαβείς.
Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, αν και μπορεί να μην συμβαίνει τίποτα, ο «άτακτος» ύπνος θα μπορούσε να προκληθεί από μια ανησυχητική διαταραχή ύπνου. Μάλιστα, είναι ακόμη μεγαλύτερος λόγος ανησυχίας εάν δυσκολεύεσαι να ξανακοιμηθείς οπότε είναι σημαντικό ξέρεις πως πρέπει να το παρακολουθήσεις.
Το Gökotta είναι η νέα hot τάση ευεξίας που θα δοκιμάσουμε φέτος το καλοκαίρι
Τούτου λεχθέντος, ένας κοινός λόγος είναι ότι το σώμα σου μπορεί να έχει μάθει και επομένως «εξαρτηθεί» από το να ξυπνήσει εκείνη την ώρα -χωρίς καν εσύ να το καταλάβεις. Η ψυχολόγος και ειδικός στον ύπνο Alexa Kane στην κλινική του Κλίβελαντ, είπε: «Κάποια στιγμή, μπορεί να είχες έναν λόγο να ξυπνάς εκείνη την ώρα, ίσως ως απάντηση σε υπνική άπνοια ή σε ένα μωρό που κλαίει. Το σώμα σου, λοιπόν, μπορεί να έχει εξαρτηθεί από αυτό».
Άλλοι αβλαβείς λόγοι μπορεί να είναι ότι πρέπει να πας στην τουαλέτα, σε ενοχλεί κάτι κάτι στο περιβάλλον, όπως οι σειρήνες ή ένα φως του δρόμου που μπορεί να πέφτει στα μάτια σου ή ίσως να είσαι αγχωμένη.
Όχι πια Drama μόνο Queen: 7 τρόποι για να ελαχιστοποιήσεις το δράμα στη ζωή σου
«Μια ιδιαίτερα αγχωτική μέρα μπορεί να οδηγήσει σε ενοχλητικές σκέψεις στη μέση της νύχτας», εξήγησε η Δρ Kane. Ωστόσο, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί από υπνική παράλυση. Αυτό συμβαίνει όταν δεν μπορείς να κινήσεις τους μύες σου καθώς ξυπνάς ή κοιμάσαι.
Μπορεί να είναι τρομακτικό, επειδή η συνείδησή σου είναι ξύπνια -αλλά το σώμα σου είναι σε κατάσταση παράλυσης, ύπνου. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει έναν εφιάλτη που σε κάνει να ξυπνάς ορισμένες ώρες της νύχτας. Εάν έχεις παράλυση ύπνου και αισθάνεσαι πολύ ανήσυχη ή φοβισμένη να κοιμηθείς ή είσαι πολύ κουρασμένη όλη την ώρα, θα πρέπει να απευθυνθείς σε έναν ειδικό.
Τα τέσσερα στοιχεία - φωτιά, γη, αέρας και νερό & πώς θα ανακαλύψεις τη «γλώσσα υποστήριξής» σου
Μια άλλη διαταραχή ύπνου που θα μπορούσε να την προκαλέσει είναι η αϋπνία - ειδικά που συνδέεται με το στρες και το άγχος. Η Δρ Kane εξήγησε: «Εάν ξυπνήσετε και αρχίσετε να νιώθετε ανησυχία, άγχος ή απογοήτευση, πιθανότατα έχετε ενεργοποιήσει το συμπαθητικό νευρικό σας σύστημα, το σύστημα "μάχης ή φυγής". Όταν συμβεί αυτό, ο εγκέφαλός σας αλλάζει από τη λειτουργία ύπνου σε κατάσταση αφύπνισης mode. Το μυαλό σας μπορεί να αρχίσει να τρέχει και ο καρδιακός σας ρυθμός και η αρτηριακή σας πίεση μπορεί να αυξηθούν. Αυτό καθιστά πολύ πιο δύσκολο να κοιμηθείτε ξανά».
Το τακτικό ξύπνημα κάθε βράδυ θα μπορούσε επίσης να είναι σύμπτωμα υπνικής άπνοιας -συνθήκη που σε κάνει να σταματάς να αναπνέεις κατά τη διάρκεια του ύπνου σου, να διαταράξει τον καρδιακό σου ρυθμό και να μειώσει τη ροή οξυγόνου στο σώμα σου. Άλλα συμπτώματα αυτού του είδους περιλαμβάνουν το ροχαλητό, το τράνταγμα της εγρήγορσης και η κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η Δρ Kane πρόσθεσε: «Εάν έχεις αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφθείς έναν γιατρό ή έναν ειδικό στον ύπνο. Η υπνική άπνοια που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, παχυσαρκία και άλλα προβλήματα υγείας».
Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να κοιμάσαι χωριστά από τον σύντροφό σου