Μπορούν τα ηχητικά κύματα να θεραπεύσουν την κατάθλιψη;

Μπορούν τα ηχητικά κύματα να θεραπεύσουν την κατάθλιψη;
Pexels

Μια πολλά υποσχόμενη νέα θεραπεία για την κατάθλιψη: οι υπέρηχοι. 

Η κατάθλιψη πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, με τη φαρμακολογική θεραπεία να αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην αντιμετώπισή της. Άλλες θεραπείες περιλαμβάνουν διαδικασίες όπως η ηλεκτροσπασμοθεραπεία (ECT) και πιο πρόσφατα τη βαθιά εγκεφαλική διέγερση (DBS) με εμφυτευμένα ηλεκτρόδια. Ωστόσο, για να προσεγγιστούν κάποιες βαθύτερες εγκεφαλικές δομές απαιτείται νευροχειρουργική παρέμβαση. Όπως διαβάζουμε σε άρθρο των Άρθρο των Mitchell Liester και Bertrand Liang, MD, Ph.D. στο Psychology Today, νεότερα ευρήματα από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα έδειξαν ότι η χρήση ηχητικών κυμάτων μέσω υπερήχων καθοδηγούμενων από μαγνητική τομογραφία μπορεί να θεραπεύσει την κατάθλιψη με μη επεμβατικό τρόπο και με εμφανή αποτελέσματα μόλις 24 ώρες μετά τη διέγερση.

Επιστημονικές μελέτες έχουν αναδείξει ότι μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, η έλικα του πτερυγίου, σχετίζεται με σοβαρές μορφές κατάθλιψης. Έρευνες έχουν δείξει πως η διέγερση αυτής της περιοχής μέσω εμφυτευμένων ηλεκτροδίων μπορεί να βοηθήσει σε ορισμένες περιπτώσεις. Η ερευνητική ομάδα της Γιούτα υπέθεσε ότι χαμηλής έντασης ηχητικά κύματα θα μπορούσαν να μιμηθούν τις επιδράσεις της DBS, επιτυγχάνοντας μη επεμβατική εγκεφαλική διέγερση.

Snoob είναι η αμήχανη τέχνη του να αγκαλιάζεις τη σιωπή και τις άβολες παύσεις

Στόχοι του εγκεφάλου για την κατάθλιψη

Η έρευνα για τις εγκεφαλικές περιοχές που σχετίζονται με την κατάθλιψη έχει εξελιχθεί σημαντικά. Η φαρμακευτική αγωγή έχει βοηθήσει πολλές περιπτώσεις, ωστόσο οι νέες προσεγγίσεις είναι απαραίτητες για τη μείωση παρενεργειών και τη θεραπεία ανθεκτικών μορφών κατάθλιψης. Η βαθιά εγκεφαλική διέγερση, στοχεύοντας περιοχές όπως η φλοιώδης έλικα και πιο συγκεκριμένα η υποκεφαλική φλοιώδης έλικα (SCC), έχει δώσει ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

Η SCC αποτέλεσε έναν από τους πρώτους στόχους για τη θεραπεία νευροψυχιατρικών διαταραχών με DBS. Μελέτες απεικόνισης κατέδειξαν την εμπλοκή της στην ανθεκτική κατάθλιψη, ενώ κλινικές μελέτες έδειξαν ότι η διέγερση με εμφυτευμένα ηλεκτρόδια οδήγησε σε 60% ανταπόκριση έπειτα από έναν χρόνο και σε 50% διατήρηση της ύφεσης για αρκετά χρόνια, χωρίς να προκαλεί σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες ή γνωστικές επιπτώσεις, γεγονός που προωθεί περαιτέρω έρευνα για τη DBS στην κατάθλιψη.

Υπέρηχοι

Με τα θετικά αποτελέσματα της DBS στη SCC, ερευνητές εξέτασαν μη επεμβατικές μεθόδους για την επίτευξη αντίστοιχων αποτελεσμάτων. Έρευνες έδειξαν ότι η απελευθέρωση του νευροτροφικού παράγοντα BDNF παίζει σημαντικό ρόλο στα αποτελέσματα της DBS. Μελέτες σε πειραματόζωα κατέδειξαν ότι οι υπέρηχοι μπορούν να αυξήσουν την απελευθέρωση του BDNF και τη νευρογένεση στην SCC. Πρόσφατες μελέτες σε ανθρώπους έδειξαν ότι η στοχευμένη χρήση υπερήχων προσφέρει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε ασθενείς με ανθεκτική κατάθλιψη.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Γιούτα εφάρμοσε εστιασμένους υπερήχους σε ασθενείς με ανθεκτική κατάθλιψη, σε μια μελέτη με 22 συμμετέχοντες και διπλά τυφλό σχεδιασμό. Οι ασθενείς έλαβαν θεραπεία με υπέρηχους υπό παρακολούθηση μαγνητικής τομογραφίας, παρουσιάζοντας νευροδιαμόρφωση της SCC έπειτα από μία μόνο συνεδρία διάρκειας 40 λεπτών. Σημαντική βελτίωση σημειώθηκε στη διάθεση και στις βαθμολογίες κατάθλιψης των συμμετεχόντων 24 ώρες μετά τη θεραπεία.

Το παράδοξο του τραύματος, η λάθος επιλογή της αποφυγής και το απλό παράδειγμα με τη μπάλα παραλίας

Μελλοντικές προοπτικές

Η φαρμακολογική θεραπεία έφερε επανάσταση στη διαχείριση της κατάθλιψης, αλλά για πολλούς ασθενείς η ανθεκτικότητα στα αντικαταθλιπτικά παραμένει πρόκληση. Ενώ η DBS μπορεί να βοηθήσει, είναι επεμβατική και απαιτεί χειρουργική εμφύτευση ηλεκτροδίων. Η ECT, αν και αποτελεσματική, απαιτεί γενική αναισθησία και ενέχει κινδύνους απώλειας μνήμης. Η χρήση εστιασμένων υπερήχων προσφέρει ταχεία, μη επεμβατική θεραπεία με ελάχιστες παρενέργειες, και αποτελέσματα μέσα σε 24 ώρες. Η ασφάλεια αυτής της μεθόδου έχει αποδειχθεί και σε άλλες νευροψυχιατρικές διαταραχές, όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και η νόσος του Πάρκινσον. Με την ενίσχυση των γνώσεων γύρω από τις εγκεφαλικές δομές, τον BDNF και τη νευροπλαστικότητα, αναμένονται νέες θεραπευτικές εφαρμογές με τη χρήση υπερήχων.

Σχετικά με τον συγγραφέα

Ο Dr. Bertrand Liang, νευρολόγος και νευροεπιστήμονας, έχει συγγράψει τέσσερα βιβλία στους τομείς της κλινικής νευρολογίας, του βουδισμού και της διοίκησης. Είναι πιστοποιημένος από το Αμερικανικό Συμβούλιο Ψυχιατρικής και Νευρολογίας, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας και υποψήφιο μέλος της Sigma Xi.

pexels-liza-summer-6382633.jpg