Η δύναμη της συγχώρεσης: Ελευθερώνοντας τον εαυτό σου και τους άλλους με 5 απλά βήματα

Η δύναμη της συγχώρεσης: Ελευθερώνοντας τον εαυτό σου και τους άλλους με 5 απλά βήματα
Pexels

Η συγχώρεση μπορεί να είναι μια θεμελιώδης πράξη αυτοεκτίμησης.

Η συγχώρεση φαίνεται να παραμένει μια κάπως ασαφής διαδικασία. Στις περισσότερες ενέργειες υπάρχει μια σαφής επιλογή: Μπορείς να πεις «Κολυμπώ» ή «Δεν κολυμπώ». Συνήθως, η αρνητική δήλωση μπορεί να μεταφραστεί σε κάτι που κάνεις όταν δεν κολυμπάς, όπως το να κάθεσαι στην παραλία ή να περπατάς. Ωστόσο, όταν πρόκειται για συγχώρεση, μπορεί να είναι δύσκολο να αντιληφθείς τι ακριβώς κάνεις όταν δεν συγχωρείς κάποιον. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να καθορίσουμε τι συμβαίνει όταν δεν συγχωρούμε;

Στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία του 13ου αιώνα, υπήρχε μια παράδοση: όταν κάποιος δεν συγχωρούνταν, το όνομά του αναρτιόταν στην πόρτα της εκκλησίας και ο κόσμος τον καταριόταν δημόσια. Αυτό δείχνει ότι όταν δεν συγχωρείς κάποιον, ουσιαστικά τον «καταριέσαι». Έστω και σιωπηρά, επιτίθεσαι στον χαρακτήρα του και μπορεί να εύχεσαι να έχει άσχημη τύχη. Η διατήρηση αυτής της τοξικής ενέργειας δεν είναι πιθανό να σε ωφελήσει. Αντιθέτως, σε κρατά προσκολλημένο/η σε κάποιον που σε έχει πληγώσει.

Ας δούμε τι μπορεί να εμποδίζει τη συγχώρεση των άλλων και ποια βήματα μπορείς να ακολουθήσεις για να προσφέρεις συγχώρεση σύμφωνα με το Psychology Today.

Να συγχωρείς τους άλλους

Αυτά είναι τρία συνήθη εμπόδια στη συγχώρεση των άλλων:

•Αυτοδικαίωση. Έχεις αποφασίσει ότι ποτέ δεν θα έκανες κάτι τόσο απαίσιο όσο αυτό που σου έκαναν.

•Προσκόλληση στο ρόλο του θύματος. Είναι εύκολο να επιτρέψεις στον εαυτό σου να παραμείνει θύμα κάποιου θύτη.

•Αίσθημα δικαιώματος για εκδίκηση. Η εκδίκηση σε κρατά συνδεδεμένο/η με το άτομο που σε πλήγωσε. Δεν είναι αποτελεσματικός τρόπος για να αποδεσμευτείς από τον θύτη.

Εδώ είναι επτά βήματα για να συγχωρήσεις τους άλλους:

1.Δες τη συγχώρεση ως ένα δώρο προς τον εαυτό σου.

2.Εντόπισε κάποιον για τον οποίο ίσως αξίζει να προσφέρεις συγχώρεση.

3.Αναγνώρισε το εμπόδιο που μπορεί να σε εμποδίζει και αποφάσισε αν είσαι έτοιμος/η να το αφήσεις πίσω. Μπορεί να χρειαστεί να αναλογιστείς τι θα απαιτηθεί για να το ξεπεράσεις.

4.Αναγνώρισε τον πόνο, τον θυμό ή τη θλίψη που συνδέεται με το πώς πληγώθηκες.

5.Αποφάσισε αν είσαι έτοιμος/η να συγχωρήσεις το άτομο αυτό και, αν είσαι, πες σε έναν έμπιστο φίλο τι σκοπεύεις να κάνεις ή να πεις.

6.Αν είσαι έτοιμος/η, προχώρησε και μίλησε στο άτομο για τη συγχώρεσή σου ή κράτησέ την για τον εαυτό σου.

7.Αποφάσισε αν θέλεις να ανανεώσεις τη σχέση με το άτομο που σε πλήγωσε ή να την αφήσεις πίσω σου. Μπορεί να χρειαστεί να το συζητήσεις με κάποιον που εμπιστεύεσαι για να διευκρινίσεις την πραγματική σου πρόθεση.

Να συγχωρείς τον εαυτό σου

Αυτά είναι τα συνήθη εμπόδια στη συγχώρεση του εαυτού σου:

•Ντροπή. Όταν η ντροπή κυριεύει, σε κρατά να νιώθεις ότι δεν αξίζεις τη συγχώρεση. Συνιστάται το βιβλίο του John Bradshaw Healing the Shame That Binds You ως πηγή για την απελευθέρωση από τη ντροπή.

•Αναμονή για να σε συγχωρήσει κάποιος άλλος. Πολλοί από εμάς διδαχθήκαμε ότι η συγχώρεση πρέπει να έρθει από κάποιον άλλον. Αρχικά, έπρεπε να προέλθει από έναν κληρικό, κάτι που εμπόδιζε την αυτοσυγχώρεση.

•Η πεποίθηση ότι η μη συγχώρεση του εαυτού θα μας δώσει ένα μάθημα. Το μόνο πραγματικό μάθημα είναι η απόφαση ότι δεν αξίζεις τη συγχώρεση. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η συνεχής αυτοκατάκριση θα οδηγήσει σε σημαντική μάθηση.

•Φόβος ότι αν συγχωρήσεις τον εαυτό σου, ίσως δεν θα είσαι αρκετά αυστηρός/ή μαζί του. Μήπως αυτό σημαίνει ότι χάνεται η υπευθυνότητα; Η πραγματική ευθύνη μπορεί να σημαίνει να αναγνωρίσεις τη ζημιά που έχεις προκαλέσει και ίσως να προσφέρεις αποκατάσταση ή αποζημίωση.

Πέντε βήματα για να συγχωρήσεις τον εαυτό σου:

1.Να είσαι διατεθειμένος/η να αναλάβεις την ευθύνη να συγχωρήσεις τον εαυτό σου.

2.Αντιμετώπισε το εμπόδιο που σε εμποδίζει να συγχωρήσεις τον εαυτό σου.

3.Αντιμετώπισε την ενοχή, αναγνωρίζοντας τι χρειάζεται για να την αφήσεις πίσω. Ίσως χρειαστεί να κάνεις αποκατάσταση ή να προσφέρεις κάποια μορφή αποζημίωσης.

4.Ζήτησε βοήθεια.

5.Σταμάτα να καταδικάζεις τον εαυτό σου και αποκατέστησε τη σύνδεση με την ουσιαστική σου καλοσύνη.

Συνέχισε να εξασκείς την αυτοσυγχώρεση ως πνευματική πρακτική.

Οφέλη της αυτοσυγχώρεσης:

•Γίνεσαι πιο γενναίος/α και πιο πρόθυμος/η να συγχωρείς τον εαυτό σου όταν μια επιλογή έχει ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

•Γίνεσαι πιο ανοιχτός/ή στον κίνδυνο.

•Όσο βιώνεις τον εαυτό σου ως άξιο συγχώρεσης, τόσο πιο πρόθυμος/η είσαι να συγχωρείς και τους άλλους.

•Όσο κατανοείς την αχρηστία της αυτοκαταδίκης που εκδηλώνεται με την κατάρα του εαυτού σου, τόσο πιο πρόθυμος/η γίνεσαι να προχωρήσεις στην αυτοσυγχώρεση.

•Σταδιακά αναλαμβάνεις την ευθύνη της αυτοσυγχώρεσης, αντί να περιμένεις από κάποιον άλλον να το κάνει για εσένα.

DPG Network