Το υψηλό κόστος του να είσαι πάρα πολύ καλό παιδί 

Το υψηλό κόστος του να είσαι πάρα πολύ καλό παιδί 
Pixabay

Το να είσαι καλός άνθρωπος είναι προφανώς θετικό, όμως υπάρχει ένα όριο πέρα από το οποίο η υπερβολική καλοσύνη μπορεί να σου κάνει κακό. Αν νιώθεις ότι είσαι υπερβολικά συγκαταβατική ή ότι προσπαθείς συνεχώς να ευχαριστήσεις τους άλλους εις βάρος σου, ίσως ήρθε η στιγμή να το επανεξετάσεις.

Από μικρή διδάχτηκες να είσαι ευγενική, να δείχνεις καλοσύνη και να σκέφτεσαι τους άλλους. Ως παιδί, όταν ήσουν καλή, οι γύρω σου σε επαινούσαν και σε αγαπούσαν περισσότερο, κάτι που σε βοηθούσε να κοινωνικοποιηθείς και να προσαρμοστείς. Σύμφωνα με τη θεωρία της ηθικής ανάπτυξης του Κολμπεργκ, τα παιδιά, στα πρώτα στάδια, συμπεριφέρονται καλά για να αποφύγουν την τιμωρία και να κερδίσουν επιβράβευση από γονείς και δασκάλους. Όμως, μεγαλώνοντας, εξελίσσεσαι. Στην ενήλικη ζωή, αποκτάς τη δική σου ηθική πυξίδα και μαθαίνεις να ισορροπείς τις ανάγκες των άλλων με τις δικές σου.

Όταν, όμως, γίνεσαι υπερβολικά καλή -εκεί που το «καλή» μετατρέπεται σε «πάρα πολύ καλή»- μπορεί να αρχίσεις να χάνεις τον εαυτό σου. Αν αφιερώνεις τον χρόνο και την ενέργειά σου στους άλλους, χωρίς να αφήνεις χώρο για τις δικές σου ανάγκες και επιθυμίες, τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά. Ίσως λες συνεχώς «ναι» για να αποφύγεις τη σύγκρουση ή να κρύβεις τη γνώμη σου για να μην ενοχλήσεις κανέναν. Όμως, κάθε φορά που καταπιέζεις αυτό που πραγματικά θέλεις ή πιστεύεις, ουσιαστικά αδικείς τον εαυτό σου.

Όπως διαβάζουμε στο Psychology Today, μια εκτενής ανάλυση 53 ερευνών έδειξε ότι, παρά τις δυσκολίες, η αυθεντικότητα συνδέεται άμεσα με την ευημερία και τη δέσμευση στην εργασία. Γι’ αυτό αξίζει να προσπαθήσεις να ζεις με περισσότερη ειλικρίνεια απέναντι στον εαυτό σου. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος και υπομονή για να αλλάξεις βαθιά ριζωμένες συνήθειες, αλλά αξίζει τον κόπο.

Interoception:Η «κρυφή» αίσθηση και η φράση «εμπιστεύσου το ένστικτό σου» που έχει επιστημονική βάση

Πώς να σταματήσεις να είσαι υπερβολικά καλή και να ζήσεις πιο αυθεντικά:

  1. Παρατήρησε τα μοτίβα σου: Δες πώς οι συμπεριφορές σου επηρεάζουν την αυτοεκτίμησή σου.
  2. Πάρε την απόφαση να αλλάξεις: Δεσμεύσου να δείξεις στον κόσμο μια πιο αυθεντική εκδοχή σου.
  3. Να είσαι υπομονετική με τον εαυτό σου: Χρειάζεται χρόνος για να ξεπεράσεις παλιά μοτίβα.
  4. Προετοιμάσου για αντιδράσεις: Μερικοί μπορεί να δυσκολευτούν να αποδεχτούν τη νέα σου στάση.
  5. Να περιβάλλεσαι από υποστηρικτικούς ανθρώπους: Οι φίλοι που σε αγαπούν πραγματικά θα αγκαλιάσουν την αυθεντικότητά σου.
  6. Ζήτησε βοήθεια αν χρειαστεί: Ένας θεραπευτής μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις φόβους και ανασφάλειες που θα προκύψουν στην πορεία.

Θυμήσου ότι αξίζεις να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις. Και αν κάποιοι δεν μπορούν να το δεχτούν, το πρόβλημα δεν είναι δικό σου.

Η κουλτούρα του φόβου: Γιατί οι φωνές κερδίζουν έδαφος στον δημόσιο διάλογο;

kindness-1197351_1280.jpg