Κεφάλαιο κατάθλιψη: 5 μύθοι που σχετίζονται με αυτή τη σοβαρή ψυχική διαταραχή
Και οι αλήθειες που τελικά ισχύουν!
Αναμφίβολα, η κατάθλιψη αποτελεί μια από τις σύγχρονες μάστιγες, αφού όλο και περισσότερα είναι τα άτομα που καθημερινά εμφανίζουν αυτή την ψυχική νόσο. Η ψυχική αυτή διαταραχή δεν περιορίζεται απλά στην άσχημη διάθεση, αλλά μπορεί να επηρεάσει σοβαρά το άτομο στην καθημερινότητά του, αφού έχει επιδράσεις στην ψυχική του υγεία, την κοινωνικότητά του, αλλά και τη διαχείριση των καθημερινών συνθηκών της ζωής.
Τα αίτια που προκαλούν την κατάθλιψη δεν είναι ακόμα σαφή, ωστόσο σημαντικό ρόλο παίζουν συναισθηματικοί παράγοντες. Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουμε, τα άτομα με κατάθλιψη δεν μπορούν να αναγνωρίσουν εύκολα την κατάσταση που βιώνουν και να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό για να ακολουθήσουν την κατάλληλη θεραπεία. Έτσι, ενώ αρχικά τα συμπτώματα ξεκινούν πιο μετριασμένα, μπορούν να εξελιχθούν με ταχύτατους ρυθμούς, να δυσκολέψουν κάθε έκφανση της ζωής του ατόμου και τέλος, να το οδηγήσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις για τη ζωή του, ακόμα και σε αυτοκτονία σε ακραίες περιπτώσεις.
Τα ευρεία όρια που μπορούν να σηματοδοτούν αυτή την ασθένεια έχουν οδηγήσει σε διάφορες φημολογίες και μύθους σχετικά με αυτήν. Παρακάτω, μπορείς να βρεις πέντε από τους επικρατέστερους μύθους που πολλές φορές συνοδεύουν την ψυχική αυτή νόσο.
Μύθος 1: Οι έφηβοι συχνά είναι άκεφοι και αυτό δεν αποτελεί σημάδι κατάθλιψης.
Είναι γεγονός πως πολλές φορές συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη, όπως η άσχημη διάθεση και η ευερεθιστικότητα αποτελούν φυσιολογικά σημάδια της εφηβείας. Ωστόσο, η περίοδος αυτή αποτελεί ένα μεταβατικό στάδιο, όπου το άτομο έρχεται αντιμέτωπο με κοινωνικές, οικογενειακές, ψυχολογικές αλλά και σωματικές αλλαγές και η δυσκολία στην προσαρμογή αυτή μπορεί να οδηγήσει πράγματι σε κατάθλιψη.
Μύθος 2: Όσοι πάσχουν από κατάθλιψη είναι αδύναμοι χαρακτήρες και οδηγούνται αναπόφευκτα εκεί.
Η αλήθεια είναι πως κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει, αφού η κατάθλιψη δεν αποτελεί κάποιου είδους αδυναμία, αλλά είναι μια ψυχική διαταραχή. Επομένως, η άποψη πως οι αδύναμοι χαρακτήρες δεν χρήζουν βοήθειας, αφού πρόκειται για μια φυσιολογική κατάληξη που μπορούν να διαχειριστούν, είναι άτοπη, καθώς ως ασθένεια μπορεί να παρουσιαστεί ανεξαιρέτως σε οποιοδήποτε άτομο. Όλοι όσοι υποφέρουν από τέτοιου είδους διαταραχές, είτε είναι ισχυροί χαρακτήρες είτε όχι, χρειάζονται ειδική βοήθεια από κάποιον εξειδικευμένο γιατρό.
Μύθος 3: Όταν μιλάς συνεχώς για το πρόβλημά σου το γιγαντώνεις.
Αν εκθέτεις τα προβλήματά σου στους γύρω σου σίγουρα θα καταφέρεις να βοηθηθείς, αφού μέσα από τη συζήτηση θα καταφέρεις να αναγνωρίσεις ευκολότερα τα συμπτώματα και να δεχθείς την ανάγκη σου για επαγγελματική στήριξη.
Μύθος 4: Τα αντικαταθλιπτικά αλλοιώνουν το χαρακτήρα και οδηγούν σε εξάρτηση
Όταν η λήψη των αντικαταθλιπτικών γίνεται με το σωστό τρόπο και υπό την καθοδήγηση ενός εξειδικευμένου γιατρού μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη και γρηγορότερη ίαση του προβλήματος και να μην προκληθούν παρενέργειες, όπως αλλαγές στο χαρακτήρα και απόκτηση εξαρτήσεων. Ωστόσο, μετά το τέλος της θεραπείας ο ασθενής θα πρέπει να διακόψει την αγωγή σταδιακά, αφού η απότομη διακοπή τους ενδεχομένως να προκαλέσει διάφορες παρενέργειες, όπως πονοκεφάλους και ζάλη.
Μύθος 5: Όσοι δηλώνουν τις αυτοκτονικές τους τάσεις δεν τις κάνουν ποτέ πράξη
Σε αντίθεση με αυτή την άποψη που επικρατεί, πολλές φορές τα άτομα με κατάθλιψη, που προχωρούν σε αυτοκτονία τελικά, συνηθίζουν να δίνουν προειδοποιήσεις για το τι πρόκειται να επακολουθήσει, κυρίως στα οικογενειακά και φιλικά τους πρόσωπα. Σε περίπτωση που βρεθείς αντιμέτωπη με κάποια αντίστοιχη κατάσταση θα πρέπει να επικοινωνήσεις άμεσα με κάποιον ειδικό που μπορεί να βοηθήσει το εν λόγω άτομο.
Διαβάστε ακόμη:
Πόνοι στο στομάχι: 4 σπιτικές θεραπείες για να αισθανθείτε καλύτερα
Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Η χρήση του βοηθά στην απεξάρτηση από το κάπνισμα