Σου ‘ρθε… κολπίτιδα; 8 εύκολα tips για να την αποφύγεις την επόμενη φορά!

Σου ‘ρθε… κολπίτιδα; 8 εύκολα tips για να την αποφύγεις την επόμενη φορά!

Γιατί η πρόληψη, είναι η καλύτερη θεραπεία!

Μπορεί να μην αποτελεί κάποια σοβαρή ασθένεια που στο άκουσμά της και μόνο να αγχώνεσαι, ωστόσο η κολπίτιδα αποτελεί ένα καθημερινό πρόβλημα –αν σκεφτείς πως τα ¾ του γυναικείου πληθυσμού προσβάλλoνται έστω μια φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους-. Και φυσικά, ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και οι περιπτώσεις, όπου η φλεγμονή αυτή του κόλπου καταντά απλά μια... καθημερινότητα. Ωστόσο, η εμφάνιση ή η αποφυγή της εξαρτάται σε ένα μεγάλο μέρος από τους κανόνες υγιεινής που ακολουθείς. Οπότε, επειδή... των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, δες τα παρακάτω εύκολα tips για να ακολουθήσεις τη σωστότερη πρόληψη για ένα από τα συνηθέστερα γυναικολογικά προβλήματα.


1.Προτίμησε τα βαμβακερά υφάσματα
Το ξέρουμε πως τα εσώρουχα από συνθετικά υφάσματα προσφέρονται σε πιο εντυπωσιακά χρώματα και σχέδια, κάνοντάς σε να τα προτιμάς πολλές φορές. Ωστόσο, τα βαμβακερά εσώρουχα είναι τα μόνα που μπορούν να εξασφαλίσουν στην ευαίσθητη περιοχή την κατάλληλη θερμοκρασία και υγρασία, ώστε οι μικροοργανισμοί να μην βρίσκουν πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης. Και φυσικά, το ίδιο ισχύει για τα καλσόν, αλλά και τα στενά παντελόνια.


2.Χρησιμοποίησε ουδέτερα προϊόντα περιποίησης
Μπορεί τα σαπούνια και τα αφρόλουτρα που αφήνουν υπέροχες μυρωδιές να σε ενθουσιάζουν, όμως δεν ενδείκνυνται για τον καθαρισμό της συγκεκριμένης περιοχής. Προτίμησε να χρησιμοποιείς ειδικά προϊόντα χωρίς άρωμα, όπως επίσης και χαμομήλι, που είναι κατάλληλα για την απομάκρυνση των κολπικών εκκρίσεων και δρουν ενάντια των φλεγμονών και των ερεθισμών.


3.Χάσε τα περιττά κιλά
Κι όμως, τα περιττά κιλά αποτελούν πρόβλημα ακόμα και στα γυναικολογικά σου, παρόλο που μπορεί να μην το είχες σκεφτεί. Οι πτυχές που δημιουργούνται στο δέρμα σου στη γύρω περιοχή λόγω του βάρους σου, ενδεχομένως να αποτελεί μια εστία ανάπτυξης υγρασίας και ζέστης, οπότε και σημείο συγκέντρωσης μυκήτων.


4.Σιδέρωσε τα εσώρουχά σου

Μπορεί να πλένεις τα εσώρουχά σου σε αρκετά μεγάλες θερμοκρασίες, όμως αυτό δεν αρκεί για να σκοτώσεις τα μικρόβια που είναι εγκατεστημένα πάνω στην επιφάνειά τους. Επιπλέον, ο χρόνος που θα τα αφήσεις να στεγνώσουν είναι υπέρ αρκετός για να συγκεντρωθούν ακόμα περισσότερα. Οπότε, φρόντισε οπωσδήποτε να τα σιδερώνεις, προτού τα φορέσεις.


5.Πρόσεχε που κολυμπάς
Ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού οι γυναικολογικές αυτές παθήσεις βρίσκονται σε έξαρση, πράγμα καθόλου τυχαίο, αφού πολλές από τις θάλασσες που επισκέπτεσαι είναι βρώμικες και μολυσμένες. Και αν μένεις με το βρεγμένο μαγιό σου όταν τελειώνεις τις βουτιές σου, κάνεις το πρόβλημα ακόμα μεγαλύτερο, όπως καταλαβαίνεις. Για το λόγο αυτό, φρόντισε να κολυμπάς σε καθαρά νερά και να αλλάζεις μαγιό όταν βγαίνεις για την ηλιοθεραπεία σου.


6.Πλύσου καθημερινά
Η διατήρηση της καθαριότητας της περιοχής είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή της κολπίτιδας. Μην παραλείπεις να πλένεις καλά και καθημερινά την ευαίσθητη περιοχή, ενώ παράλληλα, μην ξεχνάς πως πρέπει απαραίτητα να τη διατηρείς πάντοτε απόλυτα στεγνή. Ίσως, μια από τις σπουδαιότερες προϋποθέσεις για να πεις μια για πάντα... αντίο στο βάσανο αυτό.


7.Απόφυγε τη συχνή χρήση αντισηπτικών
Και ενώ εμείς ακούμε για μικρόβια και φανταζόμαστε ό, τι πιο δυσάρεστο θα μπορούσε να υπάρξει, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, αφού για να είσαι υγιής απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ισορροπημένη ύπαρξη μικροοργανισμών στο σώμα σου. Με το να χρησιμοποιείς συνεχώς αντισηπτικά και ειδικά καθαριστικά για το εσωτερικό του κόλπου, το μόνο που καταφέρνεις είναι να διαταράσσεις την ισορροπία αυτή και να αποδυναμώσεις τις άμυνες της περιοχής.


8.Κάνε το σωστό σκούπισμα
Όταν επισκέπτεσαι... την τουαλέτα, είναι απαραίτητο να σκουπίζεσαι ξεκινώντας από μπρος και καταλήγοντας πίσω. Διαφορετικά, θα έχεις πολλές πιθανότητες να μεταφέρεις μικρόβια του εντέρου στον κόλπο σου και να μολύνεις την περιοχή. Και φυσικά, είναι κρίμα να ταλαιπωρηθείς τόσο, λόγω μιας απλά κακής συνήθειας, οπότε λάβε τα μέτρα σου.

Διαβάστε ακόμη:

Ιγμορίτιδα: Πώς να την αντιμετωπίσετε με φυσικούς τρόπους

Έντονη τριχόπτωση: Τι πρέπει να κάνετε για τον χαμηλό σίδηρο