Καρκίνος του μαστού: Γιατί οι ειδικοί προτείνουν τη θεραπεία πριν το χειρουργείο
Καρκίνος του μαστού. Αποτελεί μία από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου παγκοσμίως με περισσότερα από 1,6 εκατ. περιστατικά, ενώ στη χώρα μας εκτιμάται ότι περίπου 8.000 γυναίκες κάθε χρόνο εμφανίζουν τη νόσο.
Τα παραπάνω στοιχεία σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η έγκαιρη πρόληψη και η διάγνωση μπορούν πραγματικά να σώσουν ζωές, είναι αρκετά για να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τη σημασία του να είμαστε καλά ενημερωμένες για κάθε εξέλιξη που αφορά στον καρκίνο του μαστού: Από τις νέες έρευνες που βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας, μέχρι τα νέα στοιχεία που σχετίζονται με την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.
Η σημασία της προεγχειρητικής θεραπείας
Το πλέον πρόσφατο -και αναμφίβολα αισιόδοξο- νέο που σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού, μας ήρθε από την Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού (Ε.Χ.Ε.Μ.) και την Ελληνική Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (Ε.Ο.Π.Ε) και αφορά στον ρόλο της προεγχειρητικής θεραπείας για την αντιμετώπιση της ασθένειας.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια ειδικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα αναφορικά με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Προεγχειρητική Θεραπεία στον καρκίνο του μαστού, Ε.Χ.Ε.Μ. και Ε.Ο.Π.Ε συμφώνησαν πως η θεραπεία πριν τη χειρουργική επέμβαση -σε συγκεκριμένο πληθυσμό με καρκίνο του μαστού- μπορεί να προσφέρει μείωση των ριζικών χειρουργικών επεμβάσεων καθώς και μείωση της πιθανότητας μετάστασης, σε συγκεκριμένο πληθυσμό γυναικών με καρκίνο του μαστού.
Όταν η θεραπεία γίνεται πριν τη χειρουργική επέμβαση
Τι ακριβώς είναι η προεγχειρητική θεραπεία του καρκίνου του μαστού και γιατί αξίζει την προσοχή σου;
Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δεν είναι τόσο περίπλοκες όσο φαντάζουν. Βλέπεις, ο καρκίνος του μαστού, εφόσον διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο και αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη τοπική (χειρουργική επέμβαση και ακτινοθεραπεία) και συστηματική θεραπεία (χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία και στοχεύουσα θεραπεία), έχει εξαιρετικά θετική πρόγνωση για τις περισσότερες ασθενείς.
Συνήθως η συστηματική θεραπεία ακολουθεί τη χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις ασθενών, η θεραπεία μπορεί να χορηγηθεί πριν από τη χειρουργική επέμβαση -προεγχειρητική ή νεοεπικουρική θεραπεία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, λοιπόν, φαίνεται ότι αυτή η στρατηγική μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για τις ασθενείς. Και τα οφέλη αυτά σχετίζονται τόσο με το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα και την ανάγκη για ριζικές χειρουργικές επεμβάσεις όσο και με τη δυνατότητα για εξατομίκευση της θεραπείας μετά την χειρουργική επέμβαση -και κατ’ επέκταση την καλύτερη έκβαση της πορείας της ασθενούς.
Τι λένε οι ειδικοί
Ας δούμε όμως, τι λένε πραγματικά οι ειδικοί για το θέμα. Ο κ. Βασίλης Βενιζέλος, Χειρουργός, Διευθυντής Μονάδας Μαστού Θεραπευτηρίου «Metropolitan» και Πρόεδρςο της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού (Ε.Χ.Ε.Μ.), δήλωσε ότι «οι ασθενείς με πρώιμο καρκίνο του μαστού θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς στο στάδιο αυτό έχουν δυνητικά την πιθανότητα ίασης».
Όπως ανέφερε, «οι γυναίκες με HER2 θετικό και τριπλά αρνητικό πρώιμο καρκίνο του μαστού ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου υποτροπής και θα πρέπει η θεραπεία, που θα τους δοθεί, να τους προσφέρει μια πραγματική ευκαιρία και ελπίδα». Τι σημαίνουν όλα αυτά; Κατά τον κ. Βενιζέλο ότι «η προεγχειρητική θεραπεία, σε συγκεκριμένο και αυστηρά επιλεγμένο πληθυσμό γυναικών, φαίνεται να παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη θεραπευτική αντιμετώπιση, δίνοντας την ευκαιρία για εξατομίκευση της θεραπείας μετά το χειρουργείο». Και όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε, «ο χειρουργός μαστού έχει βασικό ρόλο στο σχεδιασμό και την παρακολούθηση της πορείας κάθε ασθενούς που υποβάλλεται σε προεγχειρητική θεραπεία και σε στενή συνεργασία με τον Παθολόγο-Ογκολόγο, στοχεύουν πάντα στο μέγιστο όφελος των ασθενών».
Δηλώσεις πάνω στο θέμα έκανε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ένας ακόμη ειδικός, ο κ. Εμμανουήλ Σαλούστρος, Επίκουρος Καθηγητής Ογκολογίας στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Όπως ανέφερε, «η βελτίωση της χειρουργικής θεραπείας χαρακτηρίστηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας, ως η πρόοδος της χρονιάς για το 2020» και στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού, «η χορήγηση συστηματικής θεραπείας πριν την χειρουργική επέμβαση, συμβάλλει στον περιορισμό της έκτασης της επέμβασης στον μαστό και τη μασχάλη». Δήλωνει, μάλιστα πως, «συμβάλλει στην επιλογή της βέλτιστης μετεγχειρητικής θεραπείας, που εξασφαλίζει τη μείωση της πιθανότητας υποτροπής και αύξηση της επιβίωσης».
Με δεδομένο ότι στη χώρα μας καταγράφονται κάθε χρόνο πάνω από 8.000 περιστατικά, το σίγουρο είναι πως αξίζει να είμαστε καλά ενημερωμένες για κάθε νέο και κάθε εξέλιξη που αφορά στον καρκίνο του μαστού, πόσω μάλλον όταν τα νέα αυτά μας έρχονται από τους ειδικούς.