Μήπως το κόσμημα που αγόρασες σου δημιουργεί αλλεργία; Πώς θα το καταλάβεις
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.
Όλες οι γυναίκες συνηθίζουμε να φοράμε κάποιο κόσμημα στο χέρι, στον λαιμό ή στα αυτιά μας αφού προσθέτουν στυλ και χάρη στη συνολική μας εικόνα. Επίσης αρκετά από αυτά έχουν συναισθηματική αξία όπως ένας βαπτιστικός σταυρός ή κάποιο δώρο από ένα πολύ αγαπημένο μας πρόσωπο. Δεν είναι λίγες όμως εκείνες που έπειτα από δοκιμή ενός νέου κοσμήματος άρχισαν να νιώθουν φαγούρα και ερεθισμό στο δέρμα τους.
Αυτό αμέσως μας βάζει στη σκέψη πως ίσως να είσαι αλλεργική σε ορισμένους τύπους μετάλλων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια αλλεργία στο μέτάλλο παρουσιάζεται με τον εξής τρόπο: όταν έρχεσαι σε επαφή με το υλικό στο οποίο έχεις ευαισθησία, είτε με παρατεταμένη επαφή (όπως φορώντας κολιέ) είτε με σύντομη επαφή (όπως άγγιγμα νομισμάτων), τα κύτταρα του δέρματός σου απορροφούν μικρά σωματίδια αυτού του μετάλλου, τα οποία στη συνέχεια μετακινούνται στους λεμφαδένες.
Στη συνέχεια το σώμα αποκρίνεται σε αυτά τα σωματίδια σαν να είναι επικίνδυνοι "ξένοι εισβολείς" που επιτίθονται στο ανοσοποιητικό σου σύστημα. Δεδομένου ότι αυτό είναι γενικά μια τοπική αντίδραση αυτή η ανοσοαπόκριση συνήθως παρουσιάζεται ως "δερματίτιδα εξ επαφής". Τα άμεσα συμπτώματά της είναι έντονη φαγούρα, κόκκινο δέρμα, πρήξιμο, ή ακόμα και, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις φουσκάλες του δέρματος. Αυτός είναι ο λόγος που βλέπεις συχνά τον όρο "υποαλλεργικά" σε κοσμήματα από ασήμι, χρυσό και χειρουργικό χάλυβα. Πολλά άτομα έχουν πιθανότητα ανάπτυξης αλλεργίας σε οποιοδήποτε τύπο μετάλλου, με τις πιο κοινές αλλεργίες να είναι στο νικέλιο, το κοβάλτιο και τα χρωμικά άλατα.
Δες επίσης: Θρομβοφλεβίτιδα: Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου της απειλητικής κατάστασης (εικόνες)
Πηγή φωτογραφιών: pexels.com