5 συμβουλές για να νικήσουμε τον παραγωγικό βήχα
Τα κόλπα για τον παραγωγικό βήχα.
ΤοΝ χειμώνα το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξασθενεί πιο εύκολα, με αποτέλεσμα να είμαστε επιρρεπείς στις ιώσεις. Επαγγελματικές και κοινωνικές υποχρεώσεις βγάζουν πολλές φορές «νοκ-άουτ» τον οργανισμό μας. Επιπρόσθετα, ο σύγχρονος τρόπος ζωής που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη σωματικής άσκησης, την κακή διατροφή και το κάπνισμα, παράγοντες που εξασθενούν τις άμυνες του οργανισμού, συμβάλει στην αύξηση των ιώσεων και των ασθενειών.
Ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα των ιώσεων είναι ο βήχας και κυρίως ο παραγωγικός βήχας, δηλαδή αυτός που συνοδεύεται από βλέννες (φλέματα). Ο βήχας είναι ένας αμυντικός μηχανισμός του οργανισμού μας για να απομακρύνει, αλλά και να αδρανοποιήσει, μέσω της παραγόμενης βλέννας, τα ξένα σώματα (μικρόβια, σκόνη, καπνό) από τους πνεύμονες ή από το ανώτερο αναπνευστικό, αλλά και να αντιδράσει στον ερεθισμό των αεραγωγών. Για αυτό το λόγο και δεν θα πρέπει να καταστέλλεται.
Ο βήχας επομένως, από μόνος του, είναι μόνο ένα σύμπτωμα, όχι μία ασθένεια και συχνά η σημασία του μπορεί να προσδιορισθεί, μόνο όταν αξιολογηθούν και τα άλλα συνοδά συμπτώματα. Για την ανακούφιση από τον παραγωγικό βήχα είναι σημαντική η ρευστοποίηση των φλεμάτων, που θα διευκολύνει την απόχρεμψή τους, ούτως ώστε να αποσυμφορηθούν οι αναπνευστικές οδοί.
Τι μπορούμε να κάνουμε:
• Πίνουμε άφθονα υγρά (νερό, χυμούς, ζεστά ροφήματα): περιορίζουν τον ερεθισμό, ρευστοποιούν τη βλέννα και τα φλέματα και διευκολύνουν την αποβολή τους.
• Λέμε «ναι» στις σούπες: κοτόσουπες και κρεατόσουπες ενισχύουν τον οργανισμό, μαλακώνουν τον λαιμό και μειώνουν την παραγωγή βλέννας.
• Κάνουμε ζεστά ντους και ατμόλουτρα: οι υδρατμοί βοηθούν στην απομάκρυνση των φλεμάτων και την αποσυμφόρηση των βρόγχων, ανακουφίζοντας από τον βήχα.
• Προσθέτουμε τζίντζερ και μέλι στα ροφήματά σας: έχουν αντιφλεγμονώδη και καταπραϋντική δράση.
• Φροντίζουμε να υπάρχει καθαρός αέρας στο χώρο σας
Να θυμόμαστε ότι αντιβίωση χορηγείται μόνο σε περίπτωση που ο βήχας οφείλεται σε μικροβιακή λοίμωξη και μετά πάντα από σύσταση ιατρού.
Με πληροφορίες από τον Μιχαηλίδη Δημήτριο, Πνευμονολόγο -Φυματιολόγο