Πηνελόπη Αναστασοπούλου: Τι είναι η υπερακουσία από την οποία υποφέρει
Η ηθοποιός μοιράστηκε με τους ακόλουθούς της το πρόβλημα υγείας που την ταλαιπωρεί και έστειλε το δικό της μήνυμα.
Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου έκανε μια ιδιαίτερη ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό που διατηρεί στο Instagram. Η 44χρονη ηθοποιός θέλησε να μιλήσει ανοιχτά για ένα πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει και παράλληλα να «αφυπνίσει» τον κόσμο που βιάζεται να κρίνει.
Η ανάρτηση της ηθοποιού και η αποκάλυψη για την ασθένεια που την ταλαιπωρεί
«Τις τελευταίες μέρες ζω με υπερακουσία. Δεν ξέρω για πόσο θα βρίσκομαι σ' αυτή την κατάσταση αλλά αποφάσισα να το αντιμετώπισω σαν ενός είδους super power...
Με την ευκαιρία θέλω να πω πως επειδή το "πρόβλημα" ή η ασθένεια κάποιου δεν είναι ορατή στα μάτια δεν σημαίνει ότι ο άνθρωπος δεν υποφέρει τα μέγιστα. Συνεπώς, μην κρίνετε πότε κάποιον ελαφρά τη καρδία», έγραψε στο Instagram η Πηνελόπη Αναστασοπούλου.
Τι είναι η υπερακουσία- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις
Η υπερακουσία (ή κυπερακοΐα), είναι ουσιαστικά μία ιδιαίτερα απαιτητική ακουστική υπερευαισθησία. Οι άνθρωποι συνήθως έχουν μεγάλη ανεκτικότητα στους ήχους, όπως το τσαλάκωμα του χαρτιού ή τον θόρυβο του ανέμου, ήχοι που μπορεί να γίνουν αφόρητοι στα άτομα με υπερακουσία. Ανάλογα με την ευαισθησία σου στους θορύβους και το περιβάλλον, αυτή η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητική.
10 συμπληρώματα διατροφής που θα σε σώσουν από τις ιώσεις του φθινοπώρου
Τα αίτια της υπερακουσίας δεν προσδιορίζονται με σαφήνεια μέχρι σήμερα. Αυτή η διαταραχή μπορεί να προκληθεί από βλάβη στα ακουστικά νεύρα μετά από παρατεταμένη έκθεση σε υψηλά επίπεδα θορύβου ή να προκύψει κατά τη διάρκεια μιας παθολογίας. Ένα τραύμα στο κεφάλι μπορεί επίσης να προκαλέσει υπερευαισθησία στο θόρυβο. Τέλος, άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν υπερακουσία είναι: συναισθηματικό σοκ και μετα-τραυματικό στρες, αγχωτικές διαταραχές, εμβοές, πρόβλημα του τραχήλου της μήτρας, κρανιακή ή οδοντιατρική διαταραχή ή ορισμένες τροφικές δυσανεξίες.
Τα συμπτώματα της υπερακουσίας
Κατά κύριο λόγο, οι ήχοι και οι τόνοι της καθημερινότητας υποκειμενικά δε λαμβάνονται υπόψη όπως πριν και μπορούν να συνδυάζονται με σωματικές διαταραχές, όπως ταχυκαρδία, εφιδρώσεις, σύσπαση στον αυχένα και στους μυς του ώμου. Καταστάσεις άγχους και φόβου, γενικά αναταραχής μπορούν να αυξήσουν μια υπερακουσία. Άλλωστε και οι ίδιοι οι πάσχοντες έχουν ένα συνεχές φόβο από κάθε ήχο με το άγχος μήπως τους προκαλέσει μια υπερακουσία και έτσι αρχίζουν και γίνονται αντικοινωνικοί και να αποφεύγουν τις καθημερινές συναντήσεις, επαφές και συνδιαλέξεις.
Πηγή κεντρικής: @penelopeanastasopoulou