Αυτοεξέταση μαστού: Πώς θα πάρεις τον έλεγχο της υγείας του στήθους σου στα χέρια σου

Αυτοεξέταση μαστού: Πώς θα πάρεις τον έλεγχο της υγείας του στήθους σου στα χέρια σου

Για πολλές γυναίκες, ο καρκίνος του μαστού είναι ένα ζήτημα που αρχίζει να τις απασχολεί όταν μαθαίνουν ότι έχει επηρεάσει τη ζωή κάποιου κοντινού τους προσώπου ή όταν βρίσκονται σε μεγαλύτερη ηλικία.

Για ακόμη περισσότερες δε, παραμένει ακόμη ένα θέμα-ταμπού που τις φοβίζει και το οποίο σε πολλές περιπτώσεις δεν «αγγίζουν», όπως δεν αγγίζουν και το στήθος τους, από τον φόβο μήπως ανακαλύψουν κάτι.

Στην πραγματικότητα όμως, ο καρκίνος του μαστού είναι μία ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει κάθε γυναίκα. Αυτός είναι ο λόγος που όλες οι γυναίκες, πρέπει να υποβάλλονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε έλεγχο των μαστών τους, κάνοντας εκτός από αυτοεξέταση και μαστογραφίες. Και σίγουρα είναι κάτι περισσότερο από αισιόδοξο να γνωρίζουμε ότι μεγάλες εταιρείες στη χώρα μας, όπως η Teleperformance Greece, η μεγαλύτερη εταιρεία υποστήριξης και εξυπηρέτησης πελατών στην Ελλάδα, συμβάλλει τα τελευταία χρόνια ενεργά στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου, προσφέροντας δωρεάν 1.000 υπερήχους μαστού!

Με λίγα λόγια, αν θέλουμε να πάρουμε την κατάσταση της υγείας μας στα χέρια μας, είναι σημαντικό να ενημερωθούμε πλήρως αναφορικά με τη συγκεκριμένη ασθένεια και κυρίως, να κατανοήσουμε ότι η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί το «κλειδί» για την προστασία μας. Με αφορμή, λοιπόν, τον φετινό Pink October, τον μήνα πρόληψης και ευαισθητοποίησης κατά του καρκίνου του μαστού, ας κάνουμε την αρχή «αγγίζοντας» περισσότερο το θέμα του καρκίνου του μαστού, με το να μάθουμε πώς να κάνουμε αυτοεξέταση στο σπίτι.

Εικόνα2

Ελέγχοντας το στήθος μας για «ύποπτα» εξογκώματα

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, δηλαδή εξηγώντας τι ακριβώς είναι η αυτοεξέταση μαστού. Πρόκειται, λοιπόν, για μία απλή και εύκολη διαδικασία -που καλό είναι να κάνουμε λίγες ημέρες πριν την περίοδο- κατά την οποία ελέγχουμε τα στήθη με τα χέρια μας για πιθανές αλλαγές, όπως ασυνήθιστα εξογκώματα ή αυξομειώσεις ογκιδίων.

Πώς θα κάνουμε όμως, αυτοεξέταση μαστού σωστά; Αρχικά θα σταθούμε μπροστά από έναν μεγάλο καθρέφτη με τα χέρια μας ψηλά και στη συνέχεια, απλώς θα βασιστούμε στην όρασή μας για να δούμε αν υπάρχουν εξωτερικές αλλαγές, όπως κάποια σκλήρυνση στην επιδερμίδα.

Αμέσως μετά, θα ξαπλώσουμε στο κρεβάτι, έχοντας τοποθετήσει ένα μαξιλάρι κάτω από την αριστερή μας ωμοπλάτη και θα βάλουμε το αριστερό μας χέρι κάτω από το κεφάλι μας. Στη συνέχεια, με τα δάχτυλα του δεξιού μας χεριού ενωμένα, θα εξετάσουμε τον αριστερό μαστό σε κάθε σημείο, ξεκινώντας με κυκλικές κινήσεις από την περιφέρεια και προχωρώντας σταδιακά σε μικρότερους κύκλους, μέχρι να φτάσουμε στη θηλή. Την ίδια ακριβώς διαδικασία θα επαναλάβουμε και για τον άλλον μαστό.

Γενικά πάντως, καλό είναι να μένουμε πιστές στον τρόπο ψηλάφησης που ακολουθούμε, ενώ αν παρατηρήσουμε κάτι διαφορετικό, πρέπει να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό γιατρό. Για την ακρίβεια, θα χρειαστεί να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας, αν παρατηρήσουμε αλλοίωση της θηλής, κάποιο εξάνθημα ή έκκριση υγρού, αν δούμε ή νιώσουμε αλλαγή στο σχήμα και τον όγκο του στήθους και αν αισθανθούμε εξογκώματα τα οποία δεν υπήρχαν, είτε στο στήθος, είτε στις μασχάλες ή στο κόκαλο του ντεκολτέ.

Ουσιαστικά, όσο πιο συχνά κάνουμε αυτοεξέταση μαστού, τόσο πιο έγκαιρα μπορούμε να αντιληφθούμε κάποια πιθανή αλλαγή και έτσι, να απευθυνθούμε στον γιατρό μας για να προστατευτούμε. Σε κάθε περίπτωση, αν ψηλαφίσουμε κάτι διαφορετικό, δεν χρειάζεται να πανικοβληθούμε, μιας και δεν είναι όλα τα εξογκώματα καρκίνοι. Μπορεί απλώς να πρόκειται για μία ακίνδυνη κύστη, για την αντιμετώπιση της οποίας θα μας κατευθύνει καταλλήλως ο γιατρός μας.

Εικόνα3

Ας δούμε συνεπώς τον φετινό Pink October, ως μία αφορμή για να ενημερωθούμε καλύτερα για τον καρκίνο του μαστού και να μάθουμε να ελέγχουμε σωστά το στήθος μας με τα χέρια μας και φυσικά, ας ελπίσουμε να ακούσουμε στο άμεσο μέλλον και για άλλες πρωτοβουλίες, όπως εκείνη της Teleperformance Greece, η οποία συμβάλλει ενεργά στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου, προσφέροντας δωρεάν 1.000 υπερήχους μαστού. Διότι όποια και αν είναι η ηλικία μας ή ακόμη και αν δεν υπάρχει ιστορικό στην οικογένειά μας, ο καρκίνος του μαστού είναι ένα θέμα που μας αφορά όλες και ευτυχώς, εν έτει 2021 η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση μπορούν να σώσουν ζωές!