Μήπως ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε βράδυ; Ο λόγος που συμβαίνει αυτό & 2 απλές συμβουλές για εύκολο ύπνο
Δεν είσαι μόνη.
Μήπως αναρωτιέσαι γιατί ξυπνάς συνέχεια κατά τη διάρκεια της νύχτας όπως για παράδειγμα στις 2, στις 3 ή ακόμα και στις 4 το πρωί; Δεν είσαι μόνη.
Το να αποκοιμηθείς και να ξυπνήσεις εκείνες τις ώρες και να παλεύεις να ξανακοιμηθείς είναι απίστευτα συνηθισμένο. Όποια και αν είναι η ώρα που ξυπνάς, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι αυτό είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό και δεν σημαίνει ότι υποφέρεις από αυπνία ή κάτι άλλο.
Σύμφωνα με το site The Sleep Charity, ο λόγος που ξυπνάμε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι μερικές φορές από θόρυβο, από υπερβολική ζέστη ή κρύο ή απλώς επειδή χρειαζόμαστε να πάμε στην τουαλέτα.
Όπως εξηγεί το εξειδικευμένο Sleep Charity: «Ο ύπνος μας τρέχει σε κύκλους περίπου 90 λεπτών και μέσα σε αυτόν τον κύκλο περνάμε από διαφορετικά στάδια. Αυτά σημειώνονται με σύντομες αφυπνίσεις. Κατά τη διάρκεια της νύχτας περνάμε περισσότερο χρόνο σε πιο ελαφρύ ύπνο και γι' αυτό οι σύντομες αφυπνίσεις μπορούν να γίνουν πιο έντονες».
Αν και αυτό είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, μπορεί να είναι πρόβλημα όταν συμβαίνει το εξής: «Αν ξυπνήσεις και δεν ξανακοιμηθείς αμέσως, μπορεί να βρεθείς να γυρνάς και να σκέφτεσαι τις δουλειές που πρέπει να κάνεις αύριο ή να χαζεύεις στο κινητό ή απλώς να κοιτάς το ταβάνι. Με τον τρόπο αυτό, αρχίζεις να νιώθεις ανησυχία, άγχος ή απογοήτευση που στέλνει το σώμα σου σε απάντηση του "μάχη ή φυγή».
Σε κάθε περίπτωση, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ακολουθήσεις μερικές συμβουλές για το πώς να ξανακοιμηθείς με ευκολία.
Πώς να κοιμηθείτε ξανά αν έχετε ξυπνήσει στη μέση της νύχτας
Στο εξειδικευμένο Sleep Charity βρήκαμε από τους κορυφαίους και αξιόπιστους ειδικούς του ύπνου, τις δύο top συμβουλές για το εάν ξυπνάς και δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς.
Μείνε στο κρεβάτι
Το πώς ανταποκρίνεσαι στο νυχτερινό ξύπνημα καθορίζει εάν θα μεταβείς σε μια κατάσταση ενεργητικής εγρήγορσης, παρόμοια με την ημέρα, ή θα παραμείνεις σε ήσυχη εγρήγορση. Για παράδειγμα, θα πρέπει να αποφύγεις να κάνεις δραστηριότητες που κανονικά θα έκανες κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως το να ελέγχεις τα email σου ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ή ακόμα και να ανάβεις το φως για να διαβάσεις ένα βιβλίο.
Αντίθετα, η επιλογή να μείνεις στο κρεβάτι σε μια κατάσταση ήρεμης εγρήγορσης προσφέρει πολλά οφέλη παρόμοια με τον ύπνο, συμπεριλαμβανομένης της εξοικονόμησης ενέργειας και της εδραίωσης μνήμης. Εξοικονομεί επίσης την πολύτιμη ενέργειά σου για την επόμενη μέρα, βοηθώντας σε να ανταποκριθείς στην απαιτητική ημέρα.
Σταμάτα να πηγαίνεις κόντρα στον ύπνο σου
Ο ύπνος είναι μια φυσική βιολογική διαδικασία που δεν μπορεί να ελεγχθεί και η μάχη εναντίον του θα μπορούσε να παρομοιαστεί με ένα ατελείωτο παιχνίδι διελκυστίνδας, το οποίο το μόνο που καταφέρνει είναι να σε ξυπνά περισσότερο. Το πρώτο βήμα προς την επίτευξη καλύτερου ύπνου είναι να αποδεχτείς ότι έχεις ξυπνήσει. Είναι σημαντικό να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι και αισθάνεσαι για τον ύπνο, καθώς έτσι θα σου έρθει πιο φυσικά.
Είναι εύκολο να αφήσεις τις σκέψεις να περιπλανώνται όταν ξυπνάς στη μέση της νύχτας, αλλά αυτή η κατάσταση όταν γίνεται συνέχεια μπορεί να προκαλέσει τον όλεθρο στον ύπνο σου.