Ινομυώματα: Μπορεί να απειλήσουν τη γονιμότητά μας;

Ινομυώματα: Μπορεί να απειλήσουν τη γονιμότητά μας;

Τα ινομυώματα είναι ο πιο συχνός καλοήθης όγκος των γεννητικών οργάνων των γυναικών. Σχετίζονται με τα επίπεδα των ορμονών, γι’ αυτό και τείνουν να αυξάνονται σε μέγεθος κατά την αναπαραγωγική ηλικία των γυναικών, ενώ συρρικνώνονται μετά την εμμηνόπαυση. Στις γραμμές που ακολουθούν, θα έχετε την ευκαιρία να ενημερωθείτε αναλυτικά για τον τρόπο δημιουργίας των ινομυωμάτων, τα συμπτώματα που συνοδεύουν την εμφάνισή τους, αλλά και για το τι περιλαμβάνει η αντιμετώπισή τους, ιδίως στις περιπτώσεις όπου η θέση και το μέγεθός τους μπορεί να αποτελέσουν τροχοπέδη για την επίτευξη και την καλή έκβαση μιας εγκυμοσύνης.

Τι είναι τα ινομυώματα και πώς δημιουργούνται;

Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι της μήτρας που προέρχονται από τις μυϊκές ίνες του μυομητρίου. Δηλαδή, κύτταρα του μυϊκού τοιχώματος της μήτρας αναπτύσσονται ανώμαλα και σχηματίζουν καλοήθεις όγκους διαφόρων διαστάσεων, που ποικίλλουν από λίγα χιλιοστά έως και αρκετά εκατοστά.

Τα ινομυώματα είναι οι πιο συνηθισμένοι όγκοι της γυναικείας πυέλου. Μία στις τέσσερις γυναίκες παρουσιάζει ινομυώματα με τις πιο ευάλωτες ηλικίες να εντοπίζονται μεταξύ των 30 και των 45 ετών. Ανταποκρίνονται στις φυσικές (ενδογενείς) ορμόνες του οργανισμού (οιστρογόνα) και για το λόγο αυτό έχουν την τάση να αυξάνονται σε μέγεθος κατά την αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας και να μικραίνουν συνήθως μετά την εμμηνόπαυση. Στο υπερηχογράφημα, όπου συνήθως γίνεται και η διάγνωσή τους, μπορεί να μοιάζουν σε μέγεθος με μπαλάκι του πινγκ πονγκ, με πορτοκάλι ή να έχουν ακόμα μεγαλύτερο μέγεθος, ζυγίζοντας μερικά κιλά.

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς με ινομυώματα;

Παρότι είναι εξαιρετικά συνηθισμένα, οι περισσότερες γυναίκες δεν ξέρουν ότι τα έχουν, διότι δεν προκαλούν συμπτώματα. Όταν εν τέλει εμφανιστούν, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι:

  1. Μεγάλη απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου (μηνορραγία) ή απώλεια αίματος στο μεσοδιάστημα μεταξύ δύο περιόδων.
  2. Αίσθημα βάρους και πίεσης στην περιοχή κάτω από τον ομφαλό.
  3. Συχνοουρία ή διαταραχές στην ούρηση, αν πρόκειται για ινομύωμα μεγάλου μεγέθους που πιέζει την ουροδόχο κύστη.
  4. Δυσκοιλιότητα ή πόνο στο ορθό αν πιέζει το παχύ έντερο
  5. Αίσθημα πόνου και δυσφορίας κατά την ερωτική διείσδυση (δυσπαρευνία).
  6. Πόνος στην περιοχή της οσφύος.
  7. Προβλήματα γονιμότητας, όπως επαναλαμβανόμενες αποβολές, πρόωρος τοκετός, υπογονιμότητα.

Ποια είναι η αντιμετώπιση των ινομυωμάτων και σε ποιες περιπτώσεις έχει ένδειξη η χειρουργική θεραπεία;

Η θεραπευτική αντιμετώπιση των ινομυώματων είναι μία απόφαση που θα πάρετε μαζί με το γυναικολόγο σας, και στην οποία υπάρχουν διάφορες παράμετροι που χρειάζεται να σκεφτείτε από κοινού, όπως η ηλικία σας, η επιθυμία σας να προχωρήσετε σε εγκυμοσύνη, το μέγεθος καθώς και ο αριθμός των ινομυωμάτων και η γενικότερη κατάσταση του οργανισμού σας.

Η θεραπεία των ινομυωμάτων διακρίνεται σε φαρμακευτική ή συντηρητική θεραπεία και σε χειρουργική θεραπεία. Η συντηρητική θεραπεία έγκειται στην τακτική (κάθε 6-12 μήνες) παρακολούθηση και στην ορμονική αγωγή. Η χειρουργική θεραπεία είναι απαραίτητη όταν τα ινομυώματα είναι συμπτωματικά ή παρουσιάζουν ταχεία αύξηση του μεγέθους τους και μπορεί να γίνει με λαπαροσκοπική ή ρομποτική χειρουργική (λειωματεκτομή, μυόλυση), με υστερεκτομή (με ή άνευ των εξαρτημάτων), ή με εμβολισμό του ινομυώματος. Η συνηθέστερη μορφή θεραπείας των ινομυωμάτων είναι η χειρουργική τους αντιμετώπιση. Στην περίπτωση που τα ινομυώματα είναι μεγάλα σε μέγεθος, πολλά σε αριθμό ή εντοπίζονται σε δύσκολα προσβάσιμη ανατομική περιοχή ένα ανοικτό χειρουργείο μπορεί να είναι απαραίτητο.

Ποια είναι η σχέση ινομυωμάτων και γονιμότητας;

Το αν επηρεάζουν τα ινομυώματα τη γονιμότητα εξαρτάται από τη θέση που έχουν, οπότε και θα πρέπει να αφαιρεθούν. Τα ινομυώματα που βρίσκονται στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας (ενδομήτριο) ή που έχουν επαφή με αυτό, καταστρέφοντας την ομαλή ανατομία της κοιλότητας της μήτρας μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα. Αυτά τα ινομυώματα ονομάζονται υπο-βλεννογόνια και θα πρέπει να αφαιρεθούν, γιατί εμποδίζουν την εμφύτευση του εμβρύου.Τα ινομυώματα που βρίσκονται στο τοίχωμα της μήτρας (ενδοτοιχωματικά) μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την γονιμότητα αν το μέγεθος τους είναι μεγαλύτερο από 5 εκατοστά. Η αντιμετώπιση των ινομυωμάτων είναι χειρουργική.

Μια γυναίκα που έχει προβεί σε ινομυωματεκτομή μπορεί αργότερα να μείνει έγκυος;

Φυσικά και μπορεί να μείνει έγκυος, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι επιτρέπεται μετά το πέρας των 6 μηνών από το χειρουργείο ενώ, αν το ινομύωμα δεν επηρεάζει το σώμα της μήτρας, η εγκυμοσύνη επιτρέπεται πιο σύντομα.

Ευχαριστούμε θερμά για τις επιστημονικές πληροφορίες τον Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, Μαιευτήρα-Γυναικολόγο – Ενδοσκοπικό Χειρουργό, κ. Στέφανο Χανδακά.

S.X-23.jpg

Info

Ο διακεκριμένος επιστήμονας έχει διανύσει ξεχωριστή πορεία στην ειδικότητα της Μαιευτικής και Γυναικολογίας, με έντονη δραστηριότητα στον ελληνικό και διεθνή χώρο.

Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετεκπαιδεύτηκε στην Αγγλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες στους τομείς της Μαιευτικής, της Γυναικολογίας και της Λαπαροενδοσκοπικής/Ρομποτικής Χειρουργικής, ενώ υπήρξε επίσης ένας από τους νεότερους επιμελητές Γυναικολογίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασίλειου (ΝHS).

Παράλληλα, ο Δρ. Στέφανος Χανδακάς είναι Ιδρυτής και Πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης HOPEgenesis.

Διαβάστε το αναλυτικό βιογραφικό εδώ.

Ακολουθήστε τον Στέφανο Χάνδακα σε Facebook, Instagram και TikTok