Μήπως έχεις γρίπη; Πώς μπορείς να τη «νικήσεις» και να βγεις αλώβητη από αυτήν την «μάχη»
Το πιο σημαντικό στοιχείο αναφορικά με τη γρίπη και την αντιμετώπισή της είναι η πρόληψη, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον έγκαιρο εμβολιασμό.
Οι χειμερινοί μήνες στη χώρα μας συνδέονται έντονα με ιώσεις και νόσους του αναπνευστικού συστήματος, όπως η γρίπη.
Η γρίπη είναι μία οξεία νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι μπορεί να μεταδοθεί με τεράστια ευκολία από το ένα άτομο στο άλλο. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι αρκετά συχνή νόσος, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνιέται με εύκολο τρόπο, χωρίς να παρουσιαστούν ιδιαίτερα προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό.
Παρόλα αυτά, οι ομάδες ατόμων που χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου τείνουν να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο κίνδυνο νοσώντας με γρίπη.
Για παράδειγμα, άτομα με χρόνια νοσήματα, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες , όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, υπάρχει πιθανότητα να βρεθούν με σημαντικές επιπλοκές, επομένως, αυτά τα άτομα είναι ακόμα πιο σημαντικό να γνωρίζουν τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης που πρέπει να λάβουν.
Είτε ανήκεις σε αυτή την κατηγορία ατόμων είτε όχι, είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζεις με ποιους τρόπους μπορείς να προφυλάξεις τον οργανισμός σου, αλλά και με ποιους τρόπους μπορείς να αντιμετωπίσεις την συγκεκριμένη ίωση.
Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις γρίπη;
Σε γενικές γραμμές, είναι δύσκολο να ξεχωρίσουν ακόμα και οι γιατροί τη γρίπη από άλλες ιώσεις του αναπνευστικού χωρίς ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις. Η έγκυρη διάγνωση μπορεί να επιτευχθεί μέσω της απομόνωσης και καλλιέργειας του ιού στις ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις ή τον έλεγχο αντισωμάτων κατά του ιού στο αίμα. Τέτοιου είδους εξετάσεις, βέβαια, δεν γίνονται συχνά, αφού, ο τρόπος αντιμετώπισης της γρίπης και ενός κοινού κρυολογήματος δεν διαφέρει.
Αυτό που είναι πιο σημαντικό, επομένως, είναι η προστασία από τη γρίπη. Η πρόληψη αυτή μπορεί να επιτευχθεί με αποτελεσματικό τρόπο μέσω του έγκαιρου εμβολιασμού, ο οποίος δεν μπορεί να υποκατασταθεί από κανενός είδους φάρμακο ή άλλον τρόπο ίασης.
Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις τη γρίπη;
Αν δεν έχεις κάτι το αντιγριπικό εμβόλιο έγκαιρα, ωστόσο, και ανησυχείς ότι μπορεί να έχεις γρίπη υπάρχουν κάποιοι τρόποι αντιμετώπισης, οι οποίοι βέβαια, ισχύουν και σε περίπτωση που έχεις ένα απλό κρυολόγημα.
Βήμα 1ο: Νερό, τροφή και ξεκούραση
Είναι σημαντικό για να μπορέσεις να ξεπεράσεις την ίωση να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου να ξεκουραστεί. Εκτός αυτού, είναι σημαντικό να βεβαιωθείς ότι ενυδατώνεσαι επαρκώς. Αυτό θα σε βοηθήσει να γίνεις πιο γρήγορα καλά και θα μειώσει τους πιθανούς κινδύνους επιπλοκών. Ακόμα κι αν αισθάνεσαι ότι δεν θες να φας ή να πιείς τίποτα, είναι σημαντικό να προσπαθήσεις να πίνεις νερό, χυμό ή ζωμούς τακτικά μέσα στη μέρα.
Είναι λογικό, επίσης, να μην έχεις πολλή όρεξη για φαγητό, ωστόσο, το να καταναλώνεις τροφές όπως σούπες, μπανάνες, μήλα, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην ανάρρωσή σου.
Βήμα 2ο: Μείνε στο σπίτι
Καλό θα είναι για λίγες ημέρες να μείνεις σπίτι σου. Είναι προτιμότερο να μην πας στη δουλειά αν αισθάνεσαι πως έχεις κρυώσει. Χρειάζεσαι ξεκούραση και το να τη στερείσαι από τον εαυτό σου μόνο κακό μπορεί να κάνει στον οργανισμό σου, αλλά και στους γύρω σου, τους οποίους ενδέχεται να κολλήσεις.
Μάλιστα, το καλύτερο είναι να παραμείνεις στο σπίτι σου ακόμα και 24 ώρες αφότου αισθάνεσαι καλύτερα.
Βήμα 3ο: Συμβουλέψου έναν γιατρό
Αν οι μέρες περνούν και παρά τις προσπάθειές σου δεν αναρρώνεις, τότε, είναι σημαντικό να καλέσεις έναν γιατρό, ο οποίος θα βρει τον κατάλληλο τρόπο για να σε βοηθήσει.
Πηγή κεντρικής εικόνας: Pexels