Έπαθα θρόμβωση και είμαι έγκυος: Τι να κάνω;
Ευχαριστούμε τον ειδικό σε φλεβικές παθήσεις αγγειοχειρουργό, Αθανάσιο Σιαφάκα, για τις πολύτιμες συμβουλές του που οδήγησαν στην συγγραφή του άρθρου.
Η εγκυμοσύνη, είναι μία από τις πιο χαρούμενες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας. Αυτή όμως φέρνει μαζί της και πολλές αλλαγές στο σώμα, μερικές από τις οποίες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για θρόμβωση.
Η θρόμβωση, δηλαδή ο σχηματισμός θρόμβου σε μια φλέβα, αποτελεί μια σοβαρή κατάσταση που όμως αν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και με τον κατάλληλο χειρισμό τότε δεν χρειάζεται να δημιουργείται επιπλέον φόβος ή ανησυχία.
Πώς είμαι σίγουρη ότι έχω πάθει θρόμβωση;
Σε κάθε υποψία θρόμβωσης είναι απαραίτητη η διενέργεια τρίπλεξ φλεβών κάτω άκρων για να:
Α. Επιβεβαιωθεί η ύπαρξη θρόμβωσης
Β. Καθοριστεί η θέση της θρόμβωσης. Είναι επιφανειακή ή εν τω βάθει;
Γ. Καθοριστεί η έκταση της θρόμβωσης. Είναι περιφερική ή κεντρική/εκτεταμένη;
Μόλις έχεις όλες τις παραπάνω απαντήσεις τότε είσαι έτοιμη για να αντιμετωπίσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πάθηση.
Τι να κάνετε εάν διαγνωστείτε με θρόμβωση κατά την εγκυμοσύνη:
Αρχικά, ψυχραιμία! Δεν είστε ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία γυναίκα που κατά την εγκυμοσύνη της εμφανίζει θρόμβωση.
Ο γυναικολόγος σας, σε συνεργασία με έναν αγγειοχειρουργό ή και αιματολόγο που δρουν συμβουλευτικά, θα αξιολογήσει την κατάστασή σας και θα σας χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία. Αυτή πιθανότατα θα περιλαμβάνει αντιπηκτικές ενέσεις, οι οποίες είναι συμβατές με την εγκυμοσύνη και εμποδίζουν τη δημιουργία νέων θρόμβων ή την επέκταση αυτών που δημιουργήθηκαν ήδη.
Σε όλη τη διάρκεια της κύησης, ο γυναικολόγος σας, θα σας παρακολουθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να διαπιστώσει ότι η εγκυμοσύνη εξελίσσεται φυσιολογικά, καθώς αυτό που προέχει είναι η υγεία της μητέρας και του εμβρύου.
Ποια είναι η διαδικασία αντιμετώπισης της θρόμβωσης;
Αφού γεννήσατε με ασφάλεια, πλέον μπορείτε να προχωρήσετε στην θεραπεία της θρόμβωσης με την επίσκεψη σας σε έναν εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό. Οι θρομβώσεις χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
- Επιφανειακή θρόμβωση: Δημιουργείται στις φλέβες που βρίσκονται στην επιφάνεια του ποδιού, κάτω από το δέρμα.
- Εν τω βάθει θρόμβωση: Δημιουργείται στις φλέβες που βρίσκονται στο εσωτερικού του ποδιού.
Σε περίπτωση που η θρόμβωση είναι επιφανειακή, 3 τουλάχιστον μήνες μετά τον τοκετό επαναξιολογείται η κατάσταση για να προγραμματιστεί η αντιμετώπιση των κιρσών με Laser.
Η εν τω βάθει θρόμβωση είναι αρκετά πιο “ύπουλη” καθώς μπορεί να έχει πολύ έντονα συμπτώματα αλλά μπορεί να είναι και εντελώς ασυμπτωματική.
Σε περίπτωση εν τω βάθει θρόμβωσης, η αντιμετώπιση έχει να κάνει με το αν πρόκειται για . περιφερική ή λαγονομηριαία θρόμβωση.
Αν είναι λαγονομηριαία, τότε μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση καθώς τέτοιου είδους θρομβώσεις οδηγούν πολύ συχνά σε μεταθρομβωτικό σύνδρομο, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί βλάβη στις βαλβίδες των φλεβών και οδηγεί σε συμπτώματα όπως εύκολη κόπωση, πόνο κατά την ορθοστασία και αίσθημα βάρους στο πόδι.
Αν η κατάσταση αυτή δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως τότε υπάρχει η πιθανότητα να δημιουργηθούν πληγές στο πόδι που επουλώνονται με δυσκολία.
Η ενδεδειγμένη θεραπεία κατά των κιρσών, σύμφωνα με όλες τις παγκόσμιες ενώσεις Αγγειοχειουργών, είναι η εφαρμογή ενδοαυλικού Laser.
Η έγκαιρη αντιμετώπιση της θρόμβωσης προσφέρει ένα υγιές μέλλον με το μωρό σας
Είναι αλήθεια ότι η θρόμβωση κατά την εγκυμοσύνη αποτελεί μια σοβαρή κατάσταση, όμως με την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Η ψυχραιμία και η στενή συνεργασία με τον γυναικολόγο σας, τον αγγειοχειρουργό ή και τον αιματολόγο, είναι απαραίτητες για την ομαλή εξέλιξη της κύησης.
Να θυμάστε, η αντιμετώπιση της θρόμβωσης μετά τον τοκετό δεν είναι κάτι που πρέπει να σας φοβίζει, αλλά αποτελεί ένα απαραίτητο βήμα που θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε την υγεία σας και να απολαύσετε την μητρότητα, όπως ακριβώς την ονειρεύεστε.
Ευχαριστούμε τον ειδικό σε φλεβικές παθήσεις αγγειοχειρουργό, Αθανάσιο Σιαφάκα, για τις πολύτιμες συμβουλές του που οδήγησαν στην συγγραφή του άρθρου.