Πώς μπορείτε να προετοιμαστείτε ψυχολογικά πριν από την εξωσωματική γονιμοποίηση;
Ενημερωθείτε για να μειώσετε το άγχος.
Ό,τι και να ακούμε, η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν επηρεάζει όλα τα ζευγάρια με τον ίδιο τρόπο, ενώ συγχρόνως μπορεί να προκαλέσει έντονη συναισθηματική φόρτιση τόσο στη γυναίκα όσο και στον άντρα. Κάθε ζευγάρι, λοιπόν, βιώνει και διαχειρίζεται αυτήν τη διαδικασία με τον δικό του τρόπο.
Σε κάθε περίπτωση, καθώς η εξωσωματική γονιμοποίηση ουσιαστικά έχει σχέση με την ικανότητά μας για αναπαραγωγή, συναισθήματα όπως το στρες, ο φόβος, η μελαγχολία, ο θυμός και η αβεβαιότητα, είναι απολύτως κατανοητά και αποδεκτά.
Γι’ αυτό και είναι σημαντικό κάθε γυναίκα που μπαίνει στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης να προετοιμάζεται ψυχολογικά πριν ξεκινήσει η διαδικασία. Και για εσάς, που θέλετε να μάθετε πώς θα καταφέρετε να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας, αυτό το άρθρο είναι ο «σύμμαχός» σας.
Ενημερωθείτε για να μειώσετε το άγχος
Και όμως, όσο περισσότερα γνωρίζετε για την εξωσωματική γονιμοποίηση, τόσο λιγότερο άγχος θα έχετε για το πώς θα εξελιχθεί. Βέβαια, να διευκρινίσουμε ότι εννοούμε να ενημερωθείτε από τον γιατρό σας, διότι αυτός είναι ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος να σας λύσει, με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο, τις απορίες σας. Μάλιστα, αν η κλινική που έχετε επιλέξει, προσφέρει εκπαιδευτικά μαθήματα στις υποψήφιες για εξωσωματική, αξίζει να τα παρακολουθήσετε και να μιλήσετε με άλλες γυναίκες/ζευγάρια που έχουν ήδη μπει στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Επενδύστε στην καλή ψυχολογία σας
Η υπογονιμότητα κλονίζει πολλές βεβαιότητες, προσωπικές αλλά και συλλογικές του ζευγαριού. Το «μυστικό» λοιπόν, είναι να έχετε καλή σχέση με τον εαυτό σας, τον σύντροφο σας και τους ανθρώπους του περιβάλλοντός σας πριν ξεκινήσετε έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης. Εδώ, η συζήτηση με τον σύντροφό σας, σχετικά με τα συναισθήματα και τις προσδοκίες σας, είναι πολύ σημαντική, ενώ, είναι πολύ πιθανό και η υποστήριξη από ψυχολόγο να βοηθήσει εσάς και τον σύντροφό σας.
Βρείτε την πηγή του στρες για να το διαχειριστείτε καλύτερα
Δεν βιώνουμε όλες και όλοι το στρες με τον ίδιο τρόπο. Οπότε, για την καλύτερη διαχείρισή του, θέλει βαθύτερο ψάξιμο -από που προέρχεται, πώς αντιδράμε σε αυτό, με ποιον τρόπο θα το καταπολεμήσουμε. Για μία γυναίκα, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα αγχωτική μία απλή επίσκεψη στον γυναικολόγο, ενώ για άλλη μπορεί να είναι η αβεβαιότητα του αποτελέσματος. Αφού εντοπίσετε την πηγή του στρες, μένει να βρείτε πώς μπορείτε να το διαχειριστείτε καλύτερα, αξιοποιώντας τη μέχρι τώρα εμπειρία σας.
Έξτρα tip: Η καλή επικοινωνία και το χιούμορ μπορούν να βοηθήσουν.
Αποφύγετε τις μεγάλες αλλαγές
Όπως είναι φανερό, η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης συνδέεται με στρες και άλλα συναισθήματα και επομένως, διαταράσσει, σε έναν βαθμό, την ισορροπία στην καθημερινότητα και τη σχέση ενός ζευγαριού. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, αυτή δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για να πάρετε άλλες, πολύ σημαντικές αποφάσεις ή να κάνετε μεγάλες αλλαγές, όπως να μετακομίσετε, να αλλάξετε εργασία ή ακόμη και να αναζητήσετε αυξημένες εργασιακές ευθύνες. Αυτό που χρειάζεται είναι λιγότερο άγχος, όχι περισσότερο.
Όπως και να νιώθετε, ό,τι και να κάνετε, να θυμάστε πως η ουσιαστική επικοινωνία με τον σύντροφό σας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Άλλωστε, η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια διαδικασία που αφορά και τους δυο σας και μία καλή ψυχολογική κατάσταση είναι ζωτικής σημασίας.