Εξωσωματική γονιμοποίηση: «Φωτίζουμε» τις αλήθειες, «διαλύουμε» τους μύθους
Ας ξεκινήσουμε αυτό το κείμενο με μία ευχάριστη είδηση, η οποία παρά το γεγονός πως ανήκει στο παρελθόν, έχει θετικό αντίκτυπο και στο παρόν!
Το -όχι και τόσο μακρινό λοιπόν- 1978, γεννήθηκε το πρώτο μωρό με τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ 40 χρόνια μετά, και συγκεκριμένα το 2018, περισσότερα από 8 εκατ. παιδιά είχαν έρθει στον κόσμο μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Και μπορεί τα χρόνια να έχουν περάσει και η επιστημονική κοινότητα να εξελίσσεται συνεχώς, ωστόσο όλες γνωρίζουμε ότι, αν και πλέον έχουμε πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες, υπάρχουν ακόμα αρκετοί μύθοι, οι οποίοι δεν μας βοηθούν να διαμορφώσουμε μια τεκμηριωμένη άποψη για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή γενικά (και την εξωσωματική γονιμοποίηση ειδικά).
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας στις 15 Ιουνίου, θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε τις αλήθειες πίσω από πέντε μύθους που αφορούν στην εξωσωματική γονιμοποίηση και συνεχίζουν να υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια. Είσαι έτοιμη να ξεκινήσουμε;
#1 Με την εξωσωματική γονιμοποίηση, μπορώ να μείνω εύκολα έγκυος με την πρώτη προσπάθεια
Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος υποβοήθησης της αναπαραγωγής. Όμως, όσο μεγαλώνουμε οι γυναίκες, μειώνεται η ποιότητα των ωαρίων μας. Αυτό σημαίνει πως αν μια γυναίκα έχει «πατήσει» τα 40, ίσως και να πρέπει να προβεί σε περισσότερες προσπάθειες, μέχρι να έρθουν τα ευχάριστα νέα. Γι’ αυτό η επιμονή και η υπομονή είναι σημαντικές όταν μία γυναίκα θέλει να μείνει έγκυος, μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.
#2 Τα φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο
Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια και είναι αποδεδειγμένο βάσει μελετών σε χιλιάδες γυναίκες, ότι δεν σχετίζονται με γυναικολογικό καρκίνο (μαστών, μήτρας, ωοθηκών). Άλλωστε, πρόκειται για ορμόνες που κυκλοφορούν στον οργανισμό της γυναίκας και χορηγούνται για ένα μικρό διάστημα 10-12 ημερών, σε κάπως μεγαλύτερη δοσολογία.
#3 Σε όλα τα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης η επιτυχία είναι δεδομένη
Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια ιατρική διαδικασία που απαιτεί υψηλή εξειδίκευση και εμπειρία, προηγμένο ιατρικοτεχνολογικό εξοπλισμό και διαρκή ενημέρωση. Οπότε, από αυτήν την άποψη, κάθε κέντρο είναι διαφορετικό.
#4 Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν επηρεάζει την ψυχολογία της γυναίκας
Μπορεί η εξωσωματική γονιμοποίηση να είναι μία διαδικασία η οποία γεμίζει με θετικά συναισθήματα τα ζευγάρια, λόγω του ότι έρχονται ένα «βήμα» πιο κοντά στην απόκτηση παιδιού, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι συνολικά είναι μια ευχάριστη διαδικασία ή μια διαδικασία που δεν επηρεάζει ψυχολογικά τις γυναίκες και τους άντρες. Ανάλογα το ζευγάρι, δεν γίνεται να μην υπάρχει στρες και αγωνία, έστω σε περιορισμένο βαθμό, για το αποτέλεσμα. Έτσι, είναι σημαντική η υποστήριξη μεταξύ των συντρόφων και η καλή σχέση μεταξύ τους για να αντιμετωπίσουν μαζί οποιοδήποτε συνθήκη.
#5 Τα παιδιά της εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν είναι τόσο υγιή, πνευματικά ή σωματικά, σε σχέση με τα υπόλοιπα
Η αλήθεια είναι ότι δεν προκύπτει από σοβαρές έρευνες, όμως ανάμεσα στους μύθους που κυκλοφορούν κατά καιρούς για την εξωσωματική γονιμοποίηση, είναι μεταξύ άλλων και το ότι, η πνευματική-συναισθηματική και σωματική υγεία των παιδιών αυτών διαφέρει από τα υπόλοιπα παιδιά. Κι όμως, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή τα παιδιά της εξωσωματικής έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, και αυτό ίσως να οφείλεται στην αυξημένη γονεϊκή φροντίδα. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να συνδέεται η σωστή ανάπτυξη του παιδιού με τη μέθοδο σύλληψής του.
Ανακεφαλαιώνοντας, είναι σημαντικό να μην υπάρχουν μύθοι γύρω από ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, όπως είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση. Τα νέα ζευγάρια λοιπόν, θα πρέπει να ενημερώνονται αποκλειστικά και μόνο από τον γιατρό που έχουν επιλέξει και εμπιστεύονται, έως ότου καταφέρουν να κρατήσουν το νέο μέλος της οικογένειας στα χέρια τους.