5 χορταστικοί αλλά όχι βαρετοί τρόποι για να μαγειρέψεις τη βρώμη

Πατούλια Κατερίνα
5 χορταστικοί αλλά όχι βαρετοί τρόποι για να μαγειρέψεις τη βρώμη

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες, η βρώμη είναι εξαιρετικά χορταστική και προσφέρει μια σειρά από οφέλη για το πεπτικό σύστημα. Το πρόβλημα ξεκινά όταν τη βαριέσαι 

Σε έναν κόσμο που οι άνθρωποι τρώνε pancakes, αυγόφετες και φρυγανισμένο αβοκάντο τοστ, το απλό και ταπεινό μπολ βρώμης μπορεί να φαίνεται λίγο.

Έλα όμως που δεν είναι!

Αν και η βρώμη μπορεί να μην είναι το «πιο σέξι συστατικό» πρωινού εκεί έξω, υπάρχει ένας βασικός λόγος που οι άνθρωποι την τρώνε εδώ και χιλιάδες χρόνια: Είναι νόστιμη, χορταστική και εύκολη να γίνει, χρειάζεσαι λίγη ποσότητα για να χορτάσεις και δεν κοστίζει μια περιουσία.

Η βρώμη μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των γαστρεντερικών προβλημάτων, στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας, ενώ είναι πλούσια σε μια σειρά από ευεργετικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως ψευδάργυρο και σίδηρο.

Άλλωστε, τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι άφθονα σε μοναδικά φυτοχημικά γνωστά ως αβενανθραμίδια, ενώσεις που είναι γνωστό ότι έχουν αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και ακόμη και αντικνησμώδεις ιδιότητες.

Kι αφού αναλύσαμε όλους εκείνους τους λόγους που πρέπει να καταναλώνεις νιφάδες βρώμης, υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: Μπορεί να είναι δύσκολο να σκεφτείς ένα γεύμα με βάση τη βρώμη, που να θες να καταναλώσεις καθημερινά.

Εδώ θα κάνουμε μια προσπάθεια να μεταμορφώσουμε την απλή βρώμη, με ιδέες που έχουμε ήδη δοκιμάσει στο σπίτι.

1. Χτυπάμε τη βρώμη μαζί με τα αυγά για μια τέλεια ομελέτα

Η βρώμη και τα αυγά μπορεί να ακούγονται σαν περίεργος συνδυασμός, αλλά 2-3 κουταλιές βρώμης με 3 αυγά και προσθέτεις αν θες σοταρισμένα λαχανικά, για ένα πρωινό πλούσιο σε φυτικές ίνες.

2. Ανακάτεψε τις νιφάδες βρώμης με σάλτσα μήλου ή πουρέ κολοκύθας για «άπαιχτες τηγανίτες».

Συνδυάζεις τον πουρέ κολοκύθας ή τη σάλτσα μήλου με γάλα, βρώμη και λίγη κανέλα και ζάχαρη στο μπλέντερ, ενώ μπορείς να προσθέσεις και αυγό.

Το αποτέλεσμα είναι ένα pancake πραγματικά ωραίο αλλά και εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Oatzempic Challenge: Οι TikTokers υπόσχονται ότι με αυτό το trend θα χάσεις βάρος. Ισχύει;

3. «Δέσε» το κρέας και τα όσπρια με βρώμη

Hot cooking tip: Η βρώμη έχει μια μυστική υπερδύναμη, μπορεί να αντικαταστήσει το αλεύρι και τη φρυγανιά σε κάθε συνταγή.

Φτιάξε μπέργκερ, φαλάφελ ακόμα και το ταπεινό κεφτεδάκι στο τηγάνι με βρώμη και θα μας θυμηθείς.

4. Βάλε βρώμη στη ζαχαροπλαστική

Για μια γλυκιά επιλογή όπως ένα μάφιν ή μπισκότο, αντικατάστησε το αλεύρι με λίγη βρώμη. Μπορείς επίσης να προσθέσεις μέλι και αποξηραμένα φρούτα στη βρώμη και να γίνουν energy balls ενώ αν μετατρέψεις τις νιφάδες σε αλεύρι βρώμης, την βάζεις σε κάθε ζύμη για παραπάνω φυτικές ίνες.

Κι αν θες να φτιάξεις ένα τραγανό crumble, βάλε έξι φλιτζάνια από τα αγαπημένα σου φρούτα, με λίγο χυμό λεμονιού και ζάχαρη ενώ έχεις ήδη φτιάξει τη βάση της βρώμης με ένα φλιτζάνι βρώμη, μισό φλιτζάνι αλεύρι και μισό φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο με ξηρούς καρπούς και ζάχαρη. Ψήνουμε τα πάντα στο φούρνο για 45 έως 55 λεπτά στους 160 βαθμούς και απολαμβάνουμε!

5. Φτιάξε smoothie με βρώμη

Εάν τα smoothies έχουν γίνει βαρετά, πρόσθεσε λίγη βρώμη στο μείγμα για να βελτιώσεις την υφή τους. Έτσι θα κάνεις το smoothie χορταστικό με έξτρα φυτικές ίνες.