Γιατί ιδρώνουν τα χέρια σου και πώς να το αντιμετωπίσεις

Γιατί ιδρώνουν τα χέρια σου και πώς να το αντιμετωπίσεις
Pexels

Μια φυσιολογική λειτουργία ή ένδειξη υποκείμενης κατάστασης;

Ο ιδρώτας στις παλάμες δεν είναι απλώς μια αμήχανη κατάσταση -μπορεί να είναι το σημάδι μιας βαθύτερης ανισορροπίας στο σώμα σου. Αν και ο ιδρώτας είναι μια φυσική και απαραίτητη λειτουργία του οργανισμού για την ρύθμιση της θερμοκρασίας, όταν γίνεται υπερβολικός και χωρίς εμφανή αιτία, ίσως χρειάζεται να δώσεις προσοχή.

Τι προκαλεί τον ιδρώτα στις παλάμες

1. Ψυχολογικοί παράγοντες

Το άγχος, ο φόβος ή η έντονη νευρικότητα ενεργοποιούν το αυτόνομο νευρικό σου σύστημα. Αυτό προκαλεί υπερδιέγερση των ιδρωτοποιών αδένων, με αποτέλεσμα τον ιδρώτα, ιδιαίτερα στις παλάμες. Αν νιώθεις συχνά τα χέρια σου να ιδρώνουν πριν από μια συνέντευξη ή όταν μιλάς μπροστά σε κοινό, η αιτία είναι ψυχολογική.

2. Πρωτοπαθής εστιακή υπεριδρωσία

Εδώ δεν υπάρχει εμφανής εξωτερικός παράγοντας. Πρόκειται για μια χρόνια διαταραχή, στην οποία οι ιδρωτοποιοί αδένες υπερλειτουργούν χωρίς θερμικό ή συναισθηματικό ερέθισμα. Η κατάσταση αυτή είναι πιθανό να έχει κληρονομική βάση και συχνά ξεκινά στην εφηβεία.

3. Καρδιαγγειακά νοσήματα

Ο ιδρώτας στις παλάμες μπορεί να σχετίζεται με την καρδιά σου -κυρίως όταν συνοδεύεται από συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος, ταχυκαρδία, δύσπνοια ή έντονη κόπωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι κρίσιμο να συμβουλευτείς άμεσα έναν γιατρό.

4. Διαταραχές του θυρεοειδούς

Ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής (υπερθυρεοειδισμός) αυξάνει τον μεταβολισμό σου και μπορεί να προκαλέσει υπερβολική εφίδρωση, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων όπως αδυναμία, απώλεια βάρους και νευρικότητα.

5. Εμμηνόπαυση

Αν βρίσκεσαι σε φάση ορμονικών μεταβολών, όπως η εμμηνόπαυση, είναι πιθανό να παρατηρήσεις εξάψεις και εφίδρωση στις παλάμες, ειδικά τις βραδινές ώρες. Η μεταβολή των επιπέδων των οιστρογόνων επηρεάζει τον θερμορυθμιστικό μηχανισμό του σώματός σου.

6. Σακχαρώδης διαβήτης

Η νευροπάθεια που προκαλεί ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει το αυτόνομο νευρικό σου σύστημα, οδηγώντας σε δυσλειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων. Αν έχεις διαβήτη και παρατηρείς ανεξέλεγκτο ιδρώτα, συζήτησέ το με τον γιατρό σου.

7. Κάπνισμα

Η νικοτίνη διεγείρει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας αύξηση της εφίδρωσης. Αν καπνίζεις, τα χέρια σου ιδρώνουν πιθανόν λόγω της δράσης αυτής της ουσίας στο σώμα σου.

Αυτές είναι πιο συνηθισμένες αλλαγές που συμβαίνουν στην εμφάνισή μας μετά τα 50

Τρόποι αντιμετώπισης

1. Χαλάρωση και διαχείριση άγχους

Οι τεχνικές χαλάρωσης όπως η διαφραγματική αναπνοή, ο διαλογισμός, η γιόγκα ή ακόμα και η ακρόαση χαλαρωτικής μουσικής, βοηθούν να μειώσεις την ένταση που πυροδοτεί τον ιδρώτα.

2. Απόφυγε τους παράγοντες που τον επιδεινώνουν

Αν καπνίζεις ή καταναλώνεις συχνά καφεΐνη, προσπάθησε να τα περιορίσεις. Αυτές οι ουσίες ενεργοποιούν το νευρικό σύστημα και εντείνουν την εφίδρωση.

3. Τοπικές θεραπείες και φαρμακευτική αγωγή

Υπάρχουν ειδικά αντιιδρωτικά σκευάσματα με χλωριούχο αλουμίνιο που μπορείς να εφαρμόζεις τοπικά. Επίσης, ο γιατρός σου ενδέχεται να σου προτείνει αντιχολινεργικά φάρμακα που περιορίζουν τη δραστηριότητα των ιδρωτοποιών αδένων.

4. Botox

Η βοτουλινική τοξίνη μπορεί να μπλοκάρει προσωρινά τη νευρική ώθηση προς τους ιδρωτοποιούς αδένες. Πρόκειται για μια ασφαλή μέθοδο που εφαρμόζεται ευρέως για την υπεριδρωσία.

5. Ιοντοφόρεση

Είναι μια ιατρική μέθοδος κατά την οποία βυθίζεις τα χέρια σου σε νερό και εφαρμόζεται χαμηλής τάσης ρεύμα. Είναι αποτελεσματική, αλλά δεν ενδείκνυται αν έχεις βηματοδότη ή είσαι έγκυος.

10 επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη των καρυδιών για την υγεία

Πότε να ζητήσεις βοήθεια

Αν η εφίδρωση συνοδεύεται από άλλα ανησυχητικά συμπτώματα ή σε επηρεάζει στην καθημερινότητά σου, μην αγνοήσεις το πρόβλημα. Επισκέψου έναν δερματολόγο, ενδοκρινολόγο ή παθολόγο για σωστή διάγνωση και εξατομικευμένη αντιμετώπιση.

Μην αγνοείς τα σημάδια του σώματός σου

Το σώμα σου επικοινωνεί μαζί σου με πολλούς τρόπους - και ο ιδρώτας είναι ένας από αυτούς. Μπορεί να σε προειδοποιεί, να σε προστατεύει ή απλώς να σε βοηθά να προσαρμοστείς. Άκουσέ το και δράσε με φροντίδα και επίγνωση.

pexels-solodsha-7664093.jpg