Αυτές είναι πιο συνηθισμένες αλλαγές που συμβαίνουν στην εμφάνισή μας μετά τα 50

«Μισός αιώνας ζωής» που συνοδεύεται από εμπειρίες, επιτυχίες, αποτυχίες και αλλαγές, στην καθημερινότητά μας, στις προτιμήσεις μας, στην καριέρα μας, στην κοινωνική μας ζωή αλλά και στην εμφάνισή μας. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τις δούμε θετικά και να τις «αγκαλιάσουμε».
Μετά τα 50, ο τρόπος που σκεφτόμαστε αλλάζει. Απενοχοποιούμε κάποια πράγματα, αλλάζουμε την προτεραιοποίηση αυτών που πρέπει -αλλά και που θέλουμε- να κάνουμε, εστιάζουμε σε ό,τι μας κάνει αληθινά ευτυχισμένες χωρίς ενοχές και ταμπού. Δεν αλλάζει, όμως, μόνο το mindset σε αυτήν την κομβική ηλικία. Αλλάζει και το σώμα και το δέρμα μας εξαιτίας των απολύτων φυσιολογικών διεργασιών του οργανισμού μας, ορμονικών μεταβολών, εμμηνόπαυσης αλλά και της επίδρασης εξωτερικών παραγόντων όπως η έκθεση στον ήλιο και το lifestyle που μεταβάλλεται σε σχέση με ό,τι κάναμε και ό,τι ζούσαμε στα 20, στα 30, ακόμα και στα 40.

Ποιες είναι, όμως, αυτές οι αλλαγές που είναι απολύτως φυσιολογικές και τις παρατηρούμε να εδραιοποιούνται μέρα με την ημέρα; Aρχικά βλέπουμε αλλαγές στο δέρμα μας. Η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης μειώνεται, κάνοντας το δέρμα πιο χαλαρό και τις ρυτίδες μας πιο εμφανή. Επίσης γίνεται πιο ξηρό αφού χάνει την υγρασία του γι’ αυτό και χρειάζεται πιο συχνή ενυδάτωση.
Στη συνέχεια πολλές γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίσουν τους λεγόμενους «λεκέδες ηλικίας ή καφέ κηλίδες». Αυτά τα σκούρα spots εμφανίζονται συνήθως στα χέρια ή σε περιοχές του σώματος που έχουν εκτεθεί αρκετά στον ήλιο τα προηγούμενα 50 χρόνια. Ένα άλλο σημάδι των «fabulous 50s» είναι η απώλεια λάμψης που κάνει την επιδερμίδα μας να φαίνεται πιο θαμπή και κουρασμένη. Κάτω από τα μάτια μπορεί να εμφανιστούν μαύροι κύκλοι ή περιστασιακά οι γνωστές «σακούλες» και το «πόδι της χήνας» γίνεται πιο έντονο στις άκρες των ματιών.

Σε ορισμένες γυναίκες παρουσιάζεται και μία μικρή πτώση των βλεφάρων ενώ τα μαλλιά ασπρίζουν σταδιακά εξαιτίας της μείωσης της μελανίνης στον οργανισμό μας. Επίσης γίνονται και πιο λεπτά, πράγμα που θα πρέπει να μας κάνει να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο που τους κάνουμε styling και τα χτενίζουμε.
Δεν χρειάζεται το IQ 154 της Sharon Stone, ούτε και ένστικτο, για να καταλάβεις τα βασικά για εκείνη
Σε ό,τι αφορά το σώμα μας η μυϊκή μάζα μειώνεται σταδιακά, πράγμα που μπορεί να αντιμετωπιστεί με πιο εντατική και συχνή γυμναστική. Αλλάζει η κατανομή του λίπους στον οργανισμό και αυτό συγκεντρώνεται πιο εύκολα σε περιοχές όπως η κοιλιά, οι γοφοί και οι μηροί. Παρατηρούμε και κάτι άλλο: μία πολύ μικρή αλλά σταδιακή μείωση του ύψους, λόγω αλλαγών στους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Αν δηλώνεις, πχ, 1.65 μετά τα 50 ίσως χρειαστεί να ξαναμετρηθείς. Όχι ότι έχει καμία σημασία βέβαια, οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί και ανούσιοι μπροστά σε μία γυναίκα με ισχυρή προσωπικότητα και αυτοπεποίθηση.
Ο αποχρωματισμός δοντιών είναι ένα άλλο effect της ηλικίας και στο να γίνουν τα δόντια μας κίτρινα σίγουρα παίζει ρόλο το κάπνισμα, ο καφές και γενικότερα οι διατροφικές μας συνήθειες. Επίσης και τα χείλη μας φαίνονται λεπτότερα καθώς η απώλεια κολλαγόνου τα επηρεάζει.
Τέλος τα νύχια γίνονται πιο εύθραυστα ή αλλάζει η υφή και το χρώμα τους. Φυσικά, η κάθε περίπτωση διαφέρει ανάλογα με το DNA, το τι τρώμε στην καθημερινότητά μας, τη φροντίδα του σώματος και τις συνήθειες που έχουμε γενικότερα στη ζωή μας. Πχ αθλούμαστε, κάνουμε ηλιοθεραπεία, ασκούμε ένα στρεσογόνο επάγγελμα; Όλα παίζουν τον ρόλο τους και έχουν τον «αντίκτυπό» τους στα σημάδια ηλικίας. Το πιο σημαντικό από όλα δεν είναι μόνο να τα καταγράψουμε και να τα αναγνωρίσουμε, αλλά να τα αγαπήσουμε, όπως και όλα τα πράγματα πάνω μας.