Οι 4 εχθροί της γυναικείας υγείας κατά τη διάρκεια των διακοπών
Tι απειλεί να καταστρέψει το καλοκαίρι μας και τρόποι να το αποφύγουμε...
Το καλοκαίρι όλα γίνονται πιο χαλαρά, πιο εύκολα, πιο ελαφριά και άρα πιο επικίνδυνα. Και μπορεί η αγαπημένη μας εποχή να μας εγκαταλείπει σιγά σιγά, αλλά επειδή ζούμε στην Ελλάδα, που σημαίνει μπάνια τουλάχιστον ένα μήνα ακόμη και επειδή θέλουμε να σας ενημερώσουμε για να γνωρίζετε από πρώτο χέρι για τα επόμενα καλοκαίρια, αναλύουμε τους 4 συχνότερους παθογόνους μικροβιακούς παράγοντες οι οποίοι απλά υπάρχουν για να μας δυσκολεύουν τη ζωή. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι πολλές γυναίκες ταλαιπωρούνται από διάφορες μολύνσεις κατά τους θερινούς μήνες με αποτέλεσμα είτε να καταστρέφονται οι διακοπές τους είτε ακόμα χειρότερα να περνούν το καλοκαίρι με φάρμακα και θεραπείες. Για να ολοκληρώσετε τις διακοπές σας λοιπόν με ασφάλεια και για να μην κινδυνεύσετε στις μελλοντικές, διαβάστε παρακάτω:
1. Η πιο συνηθισμένη λοίμωξη είναι η μυκητησιακή κολπίτιδα. Πολλοί είναι οι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη των μυκήτων στη συγκεκριμένη περιοχή, όπως η υγρασία και η ζέστη, η έντονη εφίδρωση, η συχνή χρήση ταμπόν, η παραμονή για αρκετές ώρες με βρεγμένο μαγιό και η κολύμβηση σε μη καλά χλωριωμένες πισίνες. Για να την αποφύγετε, φροντίστε να αλλάζετε μαγιό αμέσως μετά το μπάνιο, να σιδερώνετε καλά τα εσώρουχά σας, να αποφεύγετε τα αρώματα ενώ μπορεί να βοηθήσει και η λελογισμένη λήψη αντιβιοτικών με παράλληλη χορήγηση προβιοτικών παραγόντων.
2. Μία άλλη λοίμωξη που ταλαιπωρεί αρκετά συχνά το γυναικείο φύλο είναι η ουρολοίμωξη. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, στους ήδη προδιαθεσικούς παράγοντες (μικρότερο μήκος ουρήθρας, στενή γειτνίαση της ουρογεννητικής περιοχής με το ορθό) έρχονται να προστεθούν η έντονη αφυδάτωση, η κατάχρηση αλκοόλ με ταυτόχρονη αποφυγή της ούρησης, η έκπτωση του ανοσοποιητικού συστήματος λόγω κόπωσης και η σεξουαλική υπερδραστηριότητα. Η τακτική και πλήρης κένωση της ουροδόχου κύστεως μετά τη σεξουαλική πράξη, η επαρκής λήψη υγρών και οι καλές συνθήκες υγιεινής θα βοηθήσουν στην αποφυγή της.
3. Μία άλλη κατηγορία λοιμώξεων που εμφανίζουν έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες είναι και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως οι οι ερπητικές λοιμώξεις, η σύφιλη, η γονόρροια, οι χλαμυδιακές λοιμώξεις, οι λοιμώξεις που προκαλούν οι ιοί HPV, οι ηπατίτιδες B και C και ο ιός HIV. Κάποια από αυτά αντιμετωπίζονται πολύ εύκολα αν διαγνωστούν έγκαιρα. Αν όμως τα αγνοήσουμε μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβήματα γονιμότητας αλλά και γενικότερα υγείας. Η χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική πράξη, η αποφυγή κατάχρησης αλκοόλ ή άλλων εθιστικών ουσιών που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και φυσικά η προσοχή στην εναλλαγή συντρόφων μπορούν να δράσουν προληπτικά.
4. Τέλος, δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στο σύνδρομο του τοξικού σοκ (TSS) το οποίο μπορεί να αποβεί και θανατηφόρο. Διάφορες βακτηριακές τοξίνες μπορούν να προκαλέσουν σύνδρομο τοξικού σοκ κυρίως όμως αυτές που παράγονται από τα βακτήρια Staphylococcus aureus και Streptococcus pyogenes. Μία από τις συχνότερες αιτίες τους είναι η παρατεταμένη χρήση ταμπόν, καθώς οι συνθήκες που δημιουργούνται στον κόλπο κατά τη διάρκεια της περιόδου ευνοούν την ανάπτυξη των σταφυλόκκοκων και την παραγωγή τοξίνης.
Διαβάστε επίσης:
Αποκτήστε το πιο λαμπερό χαμόγελο στο πι και φι
Tα 6 λάθη που κάνουν οι γυναίκες με την υγεία τους
Δυσκοιλιότητα: Ιδίως στις διακοπές δεν λέει!