Η έλλειψη ύπνου οδηγεί στο ρίσκο και στην παράλογη αισιοδοξία
Στην εμφάνιση μιας υπέρμετρης αισιοδοξίας καθώς και στην ροπή προς δραστηριότητες που ενέχουν ρίσκο έχουν οι άνθρωποι που στερούνται τον ύπνο, σύμφωνα με αμερικάνικη επιστημονική έρευνα.
Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον Βινόντ Βενκατραμάν της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ντιούκ, χρησιμοποίησαν την τεχνική της μαγνητικής απεικόνισης του εγκεφάλου, για να μελετήσουν τις αντιδράσεις των ανθρώπων που πέρασαν μια νύχτα με λίγο και ταραγμένο ύπνο, σε σχέση με όσους κοιμήθηκαν κανονικά. Η διερεύνηση έδειξε αυξημένη δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες σχετίζονται με την αισιοδοξία για θετική έκβαση των πραγμάτων και, αντίθετα, μειωμένη εγκεφαλική δραστηριότητα στις περιοχές που σχετίζονται με απαισιοδοξία για πιθανά αρνητικά αποτελέσματα.
«Δείξαμε ότι η στέρηση του ύπνου μετακινεί την προδιάθεση των περισσότερων ανθρώπων από την αποφυγή της ζημιάς στην επιδίωξη του κέρδους», τόνισε ένας εκ των ερευνητών.
Συγκεκριμένα, η έρευνα που αφορούσε 29 υγιείς εθελοντές με μέση ηλικία 22 ετών, ζήτησε από αυτούς να πάρουν μια σειρά από οικονομικές αποφάσεις, αφού είχε προηγηθεί είτε μια νύχτα φυσιολογικού, είτε μια νύχτα σύντομου και ανήσυχου ύπνου.
Μάλιστα, η σύγκριση έδειξε ότι η έλλειψη ύπνου δημιουργεί μια «προκατάληψη αισιοδοξίας» και οι ξενύχτηδες συμπεριφέρονται θεωρώντας ότι μια θετική έκβαση είναι πιο πιθανή και μια αρνητική πιο απίθανη, παρακινούμενοι έτσι συστηματικά και υποσυνείδητα να γίνουν πιο ριψοκίνδυνοι.