Μήπως είσαι υπερβολικά αγχωμένη; 9 παράξενοι τρόποι που το σώμα αντιδρά στο στρες
Μήπως να χαλαρώναμε λίγο;
Όλοι βιώνουμε καθημερινά στιγμές άγχους και λίγο πολύ τα συνηθισμένα συμπτώματά του είναι γνωστά. Πόσο αγχωμένοι είμαστε, όμως, στην πραγματικότητα; Μήπως αρκετά περισσότερο από όσο νομίζουμε; Ρίξε μια ματιά στα παρακάτω 10 σημάδια, κατά βάση άγνωστα στους περισσότερους, και αν αναγνωρίσεις αρκετά από αυτά στη καθημερινή συμπεριφορά σου, τότε μάλλον πρέπει να αρχίσεις να χαλαρώνεις και άμεσα:
1. Ο εγκέφαλός σου υπολειτουργεί: ετοιμάζεσαι για μια σημαντική παρουσίαση και ξαφνικά συνειδητοποιείς πως δε μπορείς να βρεις τις σωστές λέξεις και σαστίζεις μπροστά στους άλλους. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα σου, λόγω του μεγάλου άγχους, μαζεύει ενέργεια για μια πιθανή σωματική αναμέτρηση, στερώντας την από άλλες εγκεφαλικές λειτουργίες.
2. Πηγαίνεις συνέχεια στην τουαλέτα: το έντονο στρες μπορεί να προκαλέσει διάρροια, ως αντίδραση στην συναισθηματική πίεση
3. Γεμίζεις σπυράκια: τα αυξημένα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, λένε στους σμηγματογόνους αδένες στο δέρμα σου που εκκρίνουν αντι-φλεγμονώδες κηρώδες λάδι να δουλέψουν στο φουλ, οδηγώντας σε προσωρινές «εκρήξεις» ακμής ή ερυθρότητας
4. Το κρύωμα δεν λέει να φύγει: το στρες ανεβάζει τα επίπεδα της φλεγμονής που προκαλεί το κρύωμα, κάνοντας το σώμα να αντιδρά πιο σοβαρά σε ιούς κρυολογήματος με αποτέλεσμα να διαρκούν περισσότερο
5. Πέφτουν τα μαλλιά σου: μέρες ή εβδομάδες έντονου στρες μπορούν να κάνουν τα μαλλιά σου να πέφτουν όπως τα φύλλα το φθινόπωρο, κάτι που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 3 μήνες μετά από κάποιο στρεσογόνο συμβάν (ευτυχώς, ωστόσο, θα ξαναφυτρώσουν)
6. Τα νύχια σου δείχνουν πολύ εύθραυστα: οι ορμόνες του στρες όχι μόνο αδυνατίζουν τα νύχια σου αλλά εμφανίζουν και άσχημες κορυφογραμμές στο κέντρο τους.
7. Τα αυτιά σου βουίζουν: καθόλου τυχαίο καθώς έρευνες έχουν δείξει πως το κομμάτι του εγκεφάλου μας που χειρίζεται τις πτυχές της ρύθμισης του άγχους είναι το ίδιο με αυτό που χειρίζεται την κατάσταση όταν βουίζουν τα αυτιά μας.
8. Οι πληγές και τα κοψίματα δεν επουλώνουν: η απάντηση του σώματός σου στο στρες είναι να αντλεί το νερό μακριά από τα εξωτερικά στρώματα του δέρματος, ενδεχομένως για να σε κρατήσει ενυδατωμένο σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, υπονομεύοντας όμως παράλληλα την ικανότητα της επιδερμίδες σου να αναζωογονηθεί και να αντιμετωπίσει τις πληγές.
9. Έχεις έντονο στομαχόπονο: τα χημικά του στρες μπορούν να προκαλέσουν χάος στο γαστρεντερικό σωλήνα σου, δημιουργώντας πόνο στην κοιλιά και τάση για εμετό.