Γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο!
Και τον έκαναν πολύ καλύτερο!
Γυναίκες ευφυείς, δυναμικές, ανεξάρτητες, τολμηρές, που υπερασπίστηκαν με πάθος το όραμα τους και όσα αυτό πρέσβευε και δε δίστασαν να συγκρουστούν με τις κοινωνικές νόρμες και τις κατεστημένες συνήθειες της εποχής τους. Αποτέλεσαν, και συνεχίζουν να αποτελούν, παραδείγματα ανθρώπων τόσο ξεχωριστών που κατάφεραν να φέρουν ριζικές αλλαγές κάνοντας τον κόσμο μας καλύτερο, εξελίσσοντας τον.
Μαρία Σαλώμη Σκουοντόφσκα-Κιουρί
Γεννήθηκε στην Πολωνία και ήταν το μικρότερο παιδί της οικογένειας. Η κλίση της στις φυσικές επιστήμες φάνηκε από νωρίς και έτσι το νεαρό κορίτσι μετά από πολλή προσπάθεια και πολύωρο διάβασμα σε μία εποχή ιδιαίτερα δυσμενή κατάφερε να πάει στη Γαλλία για σπουδές όπου και τελικά πήρε το πτυχίο της στα μαθηματικά, τη φυσική και τη χημεία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Η γνωριμία της με τον σύζυγό της Πιέρ Κιουρί έμελλε να είναι καθοριστική καθώς μαζί κατέκτησαν το πρώτο τους Νόμπελ Φυσικής. Η Μαρία Κιουρί ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε εκτενώς τις συνέπειες της ραδιενέργειας ενώ παρατήρησε τη συμβολή της ραδιοθεραπείας στην μείωση των καρκινικών όγκων.Τα χρόνια που ακολούθησαν κατέκτησε ακόμα ένα Νόμπελ αυτή τη φορά Χημείας και έλαβε πληθώρα βραβείων και τιμητικών διακρίσεων.
Σιμόν ντε Μπoβουάρ
Γεννημένη στο Παρίσι υπήρξε εμβληματική φιγούρα της εποχής της και αποτέλεσε σύμβολο του φεμινισμού.Στο βιβλίο της “The Secont Sex” εισάγει μια νέα, ρηξικέλευθη άποψη αναφορικά με το γυναικείο φύλο υποστηρίζοντας ότι γυναίκα δε γεννιέσαι αλλά γίνεσαι. Μια άποψη που απείχε πολύ από τις έως τότε διατυπωμένες φεμινιστικές θεωρίες.Η ντε Μποβουάρ εκτός από το τεράστιο φεμινιστικό της έργο ήταν επίσης εξαιρετική φιλόσοφος, έγραψε δοκίμια και πλέον θεωρείται ένα από τα κορυφαία ονόματα στοχαστών που μας χάρισε η Γαλλία!
Μαλάλα Γιουσαφζάι
Είναι από τα πιο σύγχρονα παραδείγματα γυναικών που παρά τις αντίξοες συνθήκες στις οποίες ζούσε αποφάσισε να υποστηρίξει δημόσια το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση.Έτσι σε ηλικία μόλις 11 ετών η Μαλάλα ξεκίνησε να αρθρογραφεί και να δίνει συνεντεύξεις υπερασπιζόμενη ένα δικαίωμα που για τον ανεπτυγμένο κόσμο είναι πια αυτονόητο. Η δημοσιοποίηση της ταυτότητάς της είχε ως αποτέλεσμα λίγα χρόνια μετά, το 2012 να δεχθεί σφαίρα στο κεφάλι που την οδήγησε σε παρατεταμένη και δύσκολη νοσηλεία.Το τραγικό αυτό γεγονός έφερε ακόμα περισσότερα στοιχεία στο φως αναφορικά με την κατάσταση που βιώνουν οι γυναίκες στο Πακιστάν ενώ λίγο αργότερα το 2014 η διεθνής κοινότητα της απένειμε Νόμπελ Ειρήνης για την ενεργή συμβολή της στην προάσπιση των δικαιωμάτων των κοριτσιών στην εκπαίδευση καθιστώντας της την νεότερη ηλικιακά γυναίκα κάτοχο βραβείου Νόμπελ.
photo credits: wikipedia