80 χρόνια από την απονομή του Όσκαρ και ούτε το Hollywood ούτε κανείς δε ξεχνά την Κατίνα Παξινού

Άρτεμις Σκούφου
80 χρόνια από την απονομή του Όσκαρ και ούτε το Hollywood ούτε κανείς δε ξεχνά την Κατίνα Παξινού

Αν σου ζητούσα να μου πεις ένα πράγμα για το οποίο θυμάσαι την Κατίνα Παξινού, ποιο θα ήταν αυτό; 

Έχει μείνει γνωστή για το ταλέντο της, αλλά η κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου είχε μια ξεχωριστή ερμηνεία για κάθε ρόλο που ενσάρκωνε. Με άνεση και μια ξεχωριστή δυναμική, ανέβαινε κάθε φορά στη σκηνή για να προσεγγίσει με τον δικό της τρόπο τον κάθε χαρακτήρα.

Αν και γνωστή για την καριέρα της σε Ελλάδα και εξωτερικό και για τη σχέση της με τον Αλέξη Μινωτή, το «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» ήταν το έργο που την καταξίωσε επαγγελματικά ακόμη περισσότερο. Η αναγνώριση δεν άργησε να έρθει. Το 1944, η Κατίνα Παξινού παίρνει το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για την συγκλονιστική Πιλάρ που υποδυόταν.

Paraskhnio.jpg

Για την ερμηνεία της αυτή, η Κατίνα Παξινού έγινε η πρώτη ηθοποιός που κέρδισε ταυτόχρονα Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα Β’ Ρόλου και μαζί η πρώτη Ελληνίδα που τιμήθηκε με Όσκαρ.

Το περιοδικό Variety έγραψε για την ερμηνεία της: «Η Κατίνα Παξινού επισκιάζει τα πάντα. Μια αρρενωπή γυναίκα, ή οποία γνωρίζει από αγάπη και ομορφιά, ανεξάρτητα από την ρεαλιστικότατη αυτό-αποποίησή της. Ξεχωρίζει σε ότι και να κάνει».

Ενσαρκώνοντας υποδειγματικά μία μεγάλη γκάμα από ρόλους μάνας, όπως στην κινηματογραφική απόδοση του έργου του Ευγένιου Ο’ Νιλ Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα, αλλά και στο Νησί της Αφροδίτης, τη μοναδική ελληνόφωνη ταινία της, η Κατίνα Παξινού άφησε το ανεξίτηλο στίγμα της (και) στη μεγάλη οθόνη.

Όταν ο Αλέν Ντελόν περπατούσε στην Αθήνα με την Κατίνα Παξινού, πριν από 53 χρόνια

80 χρόνια από το Όσκαρ

Η Κατίνα Παξινού είναι αναμφίβολα η ηθοποιός που κατέκτησε το Hollywood και κανείς δε μπορεί να το ξεχάσει αυτό. Και μπορεί να έχουν περάσει πολλά χρόνια από την πρώτη προβολή του «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» και η μνήμη μας από την τελευταία φορά που είδαμε την ταινία να έχει εξασθενήσει, όμως η Ταινιοθήκη της Ελλάδος είναι εδώ για να μας θυμίσει για ποιον λόγο το Hollywood δε θα ξεχάσει - και δεν πρέπει να ξεχάσει - την Κατίνα Παξινού, όπως ούτε εμείς άλλωστε.

PAKSINOU_poster_drafts_final_low.jpg

Με αφορμή τα 80 χρόνια από την απονομή του Όσκαρ στην Κατίνα Παξινού, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης εγκαινιάζει τη συνεργασία του με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος με ένα αφιέρωμα στην κινηματογραφική καριέρα της μεγάλης Ελληνίδας ηθοποιού.

Από την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου έως και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, ο δρόμος σου θα σε οδηγήσει στην Ταινιοθήκη. Εκεί, θα προβληθούν τέσσερις ταινίες και ένα ντοκιμαντέρ (δύο επεισόδια του Παρασκηνίου αφιερωμένα στην Κατίνα Παξινού), δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει μια άλλη όψη της κορυφαίας ερμηνεύτριας και να ξαναθυμηθεί μερικά από τα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης στα οποία συμπρωταγωνίστησε με κορυφαίους αστέρες του κινηματογράφου: τον Αλέν Ντελόν, την Κλαούντια Καρντινάλε, την Ίνγκριντ Μπέργκμαν και τον Γκάρι Κούπερ.

Φυσικά, από τη λίστα όσων μπορούμε να δούμε δε θα λείπει το «Για ποιον χτυπά η καμπάνα», βασισμένο στο φημισμένο μυθιστόρημα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, όπως και «ο Ρόκο και τ’αδέλφια του», του Λουκίνο Βισκόντι.

O-Roko-kai-t'-adelfia-toy-02.jpg

Πρόγραμμα προβολών

Πέμπτη 17/10

  • 19:30 Για ποιον χτυπά η καμπάνα / For whom the bell tolls (1943, ΗΠΑ, 170΄)
    Σκηνοθεσία: Sam Wood

Προλογίζει η κριτικός κινηματογράφου Πόλυ Λυκούργου

Παρασκευή 18/10

  • 20:00 Ο Ρόκο και τ΄αδέλφια του / Rocco e i suoi fratelli (1960, Ιταλία-Γαλλία, 179΄)
    Σκηνοθεσία: Luchino Visconti

Προλογίζει ο κριτικός κινηματογράφου Ιάσονας Τριανταφυλλίδης

Σάββατο 19/10

  • 20:00 Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα / Mourning becomes Electra (1947, ΗΠΑ, 159΄)
    Σκηνοθεσία: Dudley Nichols

Προλογίζει η διευθύντρια σπουδών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου Δηώ Καγγελάρη

Κυριακή 20/10

  • 20:00 Το νησί της Αφροδίτης (1969, Ελλάδα-Κύπρος, 95΄)
    Σκηνοθεσία: Γιώργος Σκαλενάκης

Προλογίζει ο διευθυντής φωτογραφίας Νίκος Καβουκίδης

  • 22:00 Παρασκήνιο: Αφιέρωμα στην Κατίνα Παξινού, α’ και β’ μέρος (2001, Ελλάδα, 102΄)
    Σενάριο-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δημογεροντάκης, Κώστας Μαχαίρας

Προβολή με ελεύθερη είσοδο.