5 διαχρονικές ταινίες για την 28η Οκτωβρίου που λατρεύουμε να βλέπουμε

 Άρτεμις Σκούφου
5 διαχρονικές ταινίες για την 28η Οκτωβρίου που λατρεύουμε να βλέπουμε
Pexels

Μερικές από τις πολλές ταινίες που έχουν δημιουργηθεί για την 28η Οκτωβρίου κι έχουν εμπνευστεί από το έπος του '40. Αν έχεις παιδιά, τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τις δεις μαζί τους. 

Το έπος του '40 δε θα μπορούσε να μην αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες και ο κινηματογράφος δε θα μπορούσε να μην επηρεαστεί. Έτσι λοιπόν, είδαμε στη μεγάλη οθόνη τον πόλεμο, ο οποίος συνδυαζόταν σε πολλές περιπτώσεις και με τον έρωτα.

Αυτές οι μέρες είναι μια καλή ευκαιρία για να κάνεις μια επανάληψη στις ταινίες που τόσο πολύ έχεις και έχουμε όλοι μας αγαπήσει. Κάθισε αναπαυτικά στον καναπέ και με αφορμή την 28η Οκτωβρίου δες αυτές τις ταινίες που έχουν μείνει διαχρονικές στην ιστορία του κινηματογράφου.

5 διαχρονικές ταινίες για την 28η Οκτωβρίου

Όχι (1969)

Η ταινία έλαβε 3 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1969 και όχι αδίκως. Το 1940, μια θλιβερή ερωτική ιστορία εξελίσσεται στην Αθήνα, λίγο πριν ξεσπάσει ο ελληνοϊταλικός πόλεμος. Ο υπολοχαγός Δημήτρης Νικολάου (Κώστας Πρέκας) αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Ιταλίδα μνηστή του, Στέλλα Σαλβατόρε (Βέρα Κρούσκα), για να πάει στην ελληνοαλβανική μεθόριο να πολεμήσει λίγο μετά την επίθεση των Ιταλών.

Σε σκηνοθεσία Ντίμη Δαδήρα και σενάριο Αντώνη Δαυίδ και Σταμάτη Φιλιππούλη, η ταινία πήρε την 5η θέση ανάμεσα στις 99 που προβλήθηκαν την ίδια χρονιά.

Υπολοχαγός Νατάσσα (1970)

Αν δεν είναι αυτή ανάμεσα στις πιο γνωστές και αγαπημένες ταινίες εκείνης της περιόδου, τότε ποια; Ο Νίκος Φώσκολος ένωσε τις δυνάμεις τους με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και το αποτέλεσμα ήταν απλά υπέροχο.

Οι δύο ηθοποιοί υποδύονται δύο πατριώτες που ερωτεύονται και πολεμούν για την αντίσταση. Η ταινία ξεπέρασε τα 751.000 εισιτήρια στην πρώτη της προβολή αποτελώντας τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία από απαρχής του ελληνικού κινηματογράφου, ένα ρεκόρ που κράτησε μέχρι το 1999.

Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά (1969)

Άλλη μία ταινία της Αλίκης Βουγιουκλάκη και του Δημήτρη Παπαμιχαήλ που δε θα σταματήσουμε να βλέπουμε.

Η Μυρτώ είναι μία όμορφη δασκάλα που διορίζεται σε ένα απομακρυσμένο χωριό, την Κρυόβρυση, λίγο πριν ξεσπάσει ο ελληνοϊταλικός πόλεμος. Εκεί θα γνωρίσει τον Στέφανο και το ζευγάρι αποφασίζει να παντρευτεί στις 27 Οκτωβρίου 1940, στο τέλος του γλεντιού όμως, τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου ξεσπά ο πόλεμος και ο Στέφανος φεύγει για το μέτωπο. Τα νέα που φτάνουν είναι δυσάρεστα, καθώς γίνεται γνωστό ότι ο άνδρας της Μυρτώς είναι νεκρός. Τα επόμενα χρόνια πέρασαν και η Μυρτώ δέχτηκε την πρόταση του Άγγελου να παντρευτούν, όμως την κατάλληλη στιγμή, ο Στέφανος επιστρέφει, αφού τελικά ζούσε.

Το Τελευταίο Σημείωμα (2017)

Σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη, η ταινία αφηγείται την αληθινή ιστορία του Ναπολέοντα Σουκατζίδη. Ο 34χρονος εκτελεί χρέη διερμηνέα του γερμανού διοικητή του στρατοπέδου συγκέντρωσης Χαϊδαρίου, Καρλ Φίσερ. Ο Ναπολέων είναι ένας από τους 200 ανθρώπους που έχουν επιλεγεί για να εκτελεστούν την 1η Μαΐου στην Καισαριανή, ως αντίποινα για τον θάνατο τεσσάρων Γερμανών από τη δράση της ελληνικής αντίστασης. Την ημέρα της εκτέλεσης θα βρεθεί μπροστά σε ένα δίλημμα ζωής, όταν ο Φίσερ, θα του δώσει τη δυνατότητα να εξαιρεθεί βάζοντας όμως στη θέση του κάποιον άλλον.

Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι (2001)

Nicolas Cage και Penelope Cruz σε ένα ρομαντικό δράμα στην Κεφαλλονιά για το 1942 και έναν μη αναμενόμενο έρωτα. Στο πλαίσιο της κοινής ιταλογερμανικής κατοχής, ένα παθιασμένο ειδύλλιο δημιουργείται ανάμεσα στον φιλόμουσο λοχαγό των Ιταλών και τη μνηστευμένη κόρη του τοπικού γιατρού. Ωσπου, αναπόφευκτα, τα σύννεφα του πολέμου θα φτάσουν μέχρι τις ακτές του νησιού, απειλώντας την ηρεμία τόσο των κατοίκων όσο και των ανυποψίαστων κατακτητών.

DPG Network