Nothing Compares 2 Her: Η ταραχώδης ζωή & τα τραγούδια της Sinead OConnor που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Nothing Compares 2 Her: Η ταραχώδης ζωή & τα τραγούδια της Sinead OConnor που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ

H Sinead OConor έφυγε από τη ζωή και εμείς θυμόμαστε όχι μόνο τις πιο σημαντικές στιγμές της, αλλά και τις 16 ερμηνείες που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.

H Sinead O' Conor έφυγε από τη ζωή και άφησε μια ιστορία γεμάτη σκαμπανεβάσματα, εσωτερική δύναμη και μοναδικές ερμηνείες.

Sinead O'Connor: Η φωνή που στοίχειωνε και μαγνήτιζε, η ζωή που προβλημάτισε και ακούστηκε

Η Sinéad O'Connor, η θρυλική τραγουδίστρια και μουσικός από την Ιρλανδία που μαγνήτισε με τη φωνή της, που θορύβησε με τις πάλες της και «ενόχλησε» όσους έπρεπε με τη στάση της, πέθανε σε ηλικία 56 ετών, όπως επιβεβαίωσε την Τετάρτη η "συντετριμμένη" οικογένειά της.

Αποχαιρετώντας τον Tony Bennett: Τα 18 καλύτερα ντουέτα του που άφησαν ιστορία

«Με μεγάλη θλίψη ανακοινώνουμε τον θάνατο της αγαπημένης μας Sinéad. Η οικογένειά της και οι φίλοι της είναι συντετριμμένοι και έχουν ζητήσει ιδιωτικότητα σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές», ανέφερε η οικογένειά της σε δήλωση.

Τα αίτια του θανάτου της δεν έχουν ακόμα γνωστοποιηθεί. Η Sinead O'Connor απεβίωσε 18 μήνες μετά την αυτοκτονία του 17χρονου γιου της, Shane, που έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο του 2022. Μάλιστα, λίγες ημέρες πριν τον θάνατό της, έγραψε στο Twitter το πόσο «χαμένη» ήταν μετά τον χαμό του.

«Ζω ως απέθαντο πλάσμα της νύχτας από τότε… Ήταν η αγάπη της ζωής μου, τος φως της ψυχής μου. Ήμασταν μια ψυχή σε δύο μισά. Ήταν ο μόνος άνθρωπος που με αγάπησε άνευ όρων. Είμαι χαμένη χωρίς αυτόν»

Singer Sinead O'ConnorΗ Sinead O'Connor σε τηλεοπτική εμφάνιση το 1990. Horst Galuschka/picture alliance via Getty Images

Το ξεκίνημα και το Nothing Compares 2 You

Γεννημένη τον Δεκέμβριο του 1966 στο Glenageary του Δουβλίνου, η Sinéad Marie Bernadette O'Connor πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, όπως παραδέχτηκε πολύ αργότερα. Η ίδια μίλησε ανοιχτά για την κακοποίηση που δέχτηκε από τη μητέρα της, σωματική, ψυχολογική και σεξουαλική, την οποία την έχασε όταν ήταν 19 ετών.

Από μικρή χαρακτηρίστηκε «troublemaker», ένας όρος που δεν είχε κανένα πρόβλημα να κουβαλάει, ίσα-ίσα ήταν και υπερήφανη. Σε ηλικία 15 ετών, μπήκε σε άσυλο Μαγδαληνών για μικροκλοπές σε καταστήματα και κοπάνες. Όμως δεν συγκράτησε το μουσικό της ταλέντο που δεν άργησε να αποκαλυφθεί και το 1987 κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ, The Lion And The Cobra, το οποίο όχι μόνο απέσπασε θετικές κριτικές, αλλά και κατέκτησε τα διεθνή chart.

Η μεγάλη της επιτυχία, αυτή που θα την κάνει να επηρεάσει μια ολόκληρη γενιά του MTV, να γίνει σύμβολο του τραύματος και να σημαδέψει μια δεκαετία, ήρθε με το δεύτερο άλμπουμ της, I Do Not Want What I Haven't Got, το 1990, το οποίο πούλησε πάνω από 7 εκατομμύρια αντίτυπα.

Το κορυφαίο single δεν ήταν άλλο από το Nothing Compares 2 U, διασκευή κομματιού του Prince (με τον οποίο δεν είχαν και τις καλύτερες σχέσεις). Το single αυτό ανακηρύχθηκε τότε το No.1 παγκόσμιο single από τα Billboard Music Awards, ενώ έναν χρόνο αργότερα ανακηρύχθηκε καλλιτέχνης της χρονιάς από το περιοδικό Rolling Stone.

Sinéad O'Connor - Nothing Compares 2 U (Official Music Video) [HD]

Η δική της εκδοχή της μπαλάντας, κατέκτησε την κορυφή των charts σε όλο τον κόσμο και της χάρισε τρεις υποψηφιότητες για Grammy. Το μουσικό βίντεο, σκηνοθεσίας John Maybury, ήταν ένα κοντινό πλάνο του προσώπου της σε μαύρο φόντο και την ίδια να τραγουδάει το κομμάτι της και να μην συγκρατεί τα δάκρυά της.

Το videoclip έγραψε ιστορία, αφού της χάρισε τον τίτλο της πρώτης γυναίκας στην ιστορία που κερδίζει βραβείο MTV καλύτερου κλιπ, ένας τίτλος ιδιαίτερα τιμητικός, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι τη δεκαετία του '80 και του '90, οι καλλιτέχνες έπαιρναν στα "σοβαρά" τα βιντεοκλίπ τους και οι δημιουργίες του τότε έχουν αφήσει το στίγμα τους μέχρι σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, ηχογράφησε 10 σόλο άλμπουμ, έγραψε ατμοσφαιρικά soundtrack για ταινίες και συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες. Συνολικά απέσπασε 13 βραβεία, μεταξύ αυτών Grammy, MTV, Brit και Billboard Awards.

Sinead O'Connor: Η μαγευτiκή φωνή που δεν σταμάτησε να μιλάει δυνατά

Γνωστή και για τα ξεσπάσματά της, τόσο επί σκηνής όσο και εκτός, η Sinnead O'Conor δεν δίστασε ούτε στιγμή να πάρει ανοιχτά ξεκάθαρες κοινωνικοπολιτικές απόψεις, για θέματα που αφορούσαν την κακοποίηση παιδιών, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον αντιρατσισμό, την οργανωμένη θρησκεία και τα δικαιώματα των γυναικών. Έδειχνε πάντα την αποστροφή της από την καθολική εκκλησία, ειδικά μετά από σκάνδαλα που αφορούσαν μέλη της εκκλησίας και σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών.

Μιλούσε επίσης ανοιχτά για τα τραύματά της, τους αγώνες της για την ψυχική της υγεία, τον ακτιβισμό, όπως και πνευματικό της ταξίδι, σημαντικές στιγμές του οποίου ήταν όταν χειροτονήθηκε το 1999 από τη Λατινική Τριδεντική Εκκλησία (αίρεση που δεν αναγνωρίζεται από την Καθολική Εκκλησία), το 2017, άλλαξε το όνομά της σε Magda Davitt, ενώ το 2018 ασπάστηκε το Ισλάμ και ξανάλλαξε το όνομά της σε Shuhada' Sadaqat. Συνέχεια βέβαια να εμφανίζεται και να ηχογραφεί με το stage name της.

Tina Turner: Όλες οι φορές που απέδειξαν περίτρανα ότι όντως ήταν... Simply the Best

Οι στιγμές που έγινε viral με τη στάση της

Καθ' όλη τη διάρκεια της μουσικής της καριέρας ήταν ειλικρινής για το πνευματικό της ταξίδι, τον ακτιβισμό, τις κοινωνικοπολιτικές της απόψεις, καθώς και για τα τραύματά της και τους αγώνες της με την ψυχική υγεία. Προκάλεσε, δίχασε και αναστάτωσε, η Sinead O'Connor ήταν η «ταραχοποιός» της γενιάς της και αναπόσπαστο μέλος των μεγάλων μουσικών της Ιρλανδίας, τόσο φημισμένων όσο οι U2, Enya, Cranberries και Dolores O'Riordan.

- Η τραγουδίστρια έλαβε standing ovation όταν αφιέρωσε το βραβείο για το άλμπουμ I Do Not Want What I Haven't Got «σε κάθε μέλος της προσφυγικής κοινότητας της Ιρλανδίας».

- Το 1991 μποϊκοτάρισε τα βραβεία Grammy, λέγοντας ότι δεν ήθελε "να είναι μέρος ενός κόσμου που μετρά την καλλιτεχνική ικανότητα με την υλική επιτυχία". Δεν πήγε καθόλου στην τελετή, παρόλο που ήταν υποψήφια για τέσσερα βραβεία.

- Έναν χρόνο μετά, έγινε viral όταν σε ζωντανή της εμφάνιση στην τηλεόραση έσκισε μια φωτογραφία του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ σε μια πράξη διαμαρτυρίας κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην Καθολική Εκκλησία. Καλεσμένη του SNL, κατά τη διάρκεια μιας a cappella ερμηνείας του "War" του Bob Marley, άλλαξε τους στίχους για να εστιάσει στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση και έσκισε μια φωτογραφία του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ. Στο στούντιο έπεσε η απόλυτη σιωπή, με το κανάλι του NBC να κατακλύζεται από τηλεφωνήματα παραπόνων το επόμενο πρωί.

- Λίγες μέρες μετά, η O'Connor αποδοκιμάστηκε από τη σκηνή κατά τη διάρκεια της συναυλίας για την 30ή επέτειο του Bob Dylan στο Madison Square Garden. Αντί να τραγουδήσει το "I Believe in You", αντ 'αυτού, τραγούδησε μερικές γραμμές του "War" για άλλη μια φορά, πριν φύγει τρέχοντας από τη σκηνή.

- Λίγο αφότου έγινε Νο. 1, η Sinead O'Connor αρνήθηκε να τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ πριν από τις συναυλίες της. (μάλιστα ο Φρανκ Σινάτρα απείλησε ότι "θα την κλωτσήσει στον**).

- Εξέφραζε την υποστήριξή της σε άλλες νεαρές ερμηνεύτριες που αντιμετωπίζουν έντονο δημόσια πίεση, όπως η Britney Spears και Miley Cyrus. Την οποία όμως κατέκρινε ανοιχτά το 2013 για τα σεξουαλικά της μηνύματα και την προειδοποίησε για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη μουσική βιομηχανία. "Οι γυναίκες πρέπει να εκτιμώνται για πολύ περισσότερα από τη σεξουαλικότητά τους. Δεν είμαστε απλώς αντικείμενα του πόθου", έγραψε. "Θα σας ενθάρρυνα να στέλνετε πιο υγιή μηνύματα στους συνομηλίκους σας". Η Cyrus απάντησε με μια σειρά από tweets που την συνέκριναν με την Amanda Bynes, η οποία είχε γίνει γνωστή για την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της και τα παραληρήματά της στο Twitter.

- Στα 33α γενέθλιά της, τον Δεκέμβριο του 1999, η O'Connor επιχείρησε να αυτοκτονήσει. Αργότερα αποκάλυψε το 2007 στην εκπομπή της Oprah Winfrey ότι είχε διαγνωστεί με διπολική διαταραχή το 2003. Αν και η τραγουδίστρια είπε ότι έκτοτε είχε πάρει τρεις δεύτερες γνώμες, που την ενημέρωναν ότι δεν ήταν διπολική. Τον Νοέμβριο του 2015, η O'Connor δημοσίευσε μια σειρά από ανησυχητικά μηνύματα στη σελίδα της στο Facebook, με ένα από αυτά να δείχνει ότι είχε πάρει υπερβολική δόση. Οι αρχές εν τέλει τότε την εντόπισαν ασφαλή.

Οι 16 ερμηνείες της που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ

Nothing Compares 2 You (1990)

Sinéad O'Connor - Nothing Compares 2 U (Official Music Video) [HD]

Troy (2002)

Sinead O'Connor - Troy (Official Music Video)

Success Has Made a Failure of Our Home (1992)

Sinead O'Connor - Success Has Made a Failure of Our Home (Official Music Video)

Heroine (από την ταινία Captive, 1986)

Sinead O'Connor - Heroine

Mandinka (1987)

Sinead O'Connor - Mandinka (Official Music Video)

You Made Me the Thief of Your Heart (από την ταινία In the Name of the Father, 1993)

Sinead O'Connor - You Made Me The Thief Of Your Heart

Thank You for Hearing Me (1994)

Sinéad O'Connor - Thank You For Hearing Me (Official Music Video) [HD]

I Want Your Hands on Me (1987)

I Want Your (Hands on Me)

I Am Stretched on Your Grave (1990)

Sinéad O'Connor - I Am Stretched on Your Grave (Official Audio)

Emma’s Song (2000)

Emma's Song

Back Where You Belong (από την ταινία The Water Horse, 2007)

Back Where You Belong. The Water Horse. Sinead O'Connor

The Wolf Is Getting Married (2012)

Sinéad O'Connor - The Wolf Is Getting Married

Special Cases (2003)

Special Cases

Lay Your Head Down (από την ταινία Albert Nobbs, 2011)

ALBERT NOBBS: Sinead O'Connor sings Lay Your Head Down

All Apologies (1994)

Special Cases

The Skye Boat Song (από τη σειρά Outlander)

Outlander | Opening Credits ft. Sinéad O'Connor | Season 7


Ατρόμητη, δυναμική και ανοιχτά πονεμένη, η γυναίκα με την παραμυθένια φωνή που κάθε τι που έκανε το πίστευε μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός της και ενώ γνώριζε ότι μπορεί να μην είχε πάντα δίκιο, δεν μετάνιωσε ποτέ για τη στάση της και τις απόψεις της.

«Δεν είναι σαν να σηκώθηκα το πρωί και να είπα, 'Εντάξει, ας ξεκινήσουμε μια νέα διαμάχη. Δεν κάνω τίποτα με σκοπό να προκαλέσω προβλήματα. Απλά συμβαίνει αυτό που κάνω να προκαλεί φυσικά προβλήματα. Και αυτό είναι μια χαρά για μένα. Είμαι περήφανη που είμαι ταραχοποιός»,
- Sinead O'Connor, Rolling Stone, 1991

Sinead O'ConnorΣε live στην Γερμανία το 1990. kpa/United Archives via Getty Images