Αν ακολουθήσεις αυτά τα τρία tips θα ξοδεύεις λιγότερα χρήματα
Μήπως να τα ακολουθούσες;
Σίγουρα μόλις διάβασες τον τίτλο αυτού του κειμένου θα άρχισες να γελάς μόνη σου (ίσως και να έκλαψες) και να σκέφτεσαι, πως η αποταμίευση έχει αρχίσει να εκλείπει πια στις μέρες μας και το να κρατήσεις χρήματα στο πορτοφόλι ή στην κάρτα σου είναι κάτι απείρως δύσκολο.
Και δεν θα διαφωνήσουμε μαζί σου, σε καταλαβαίνουμε απόλυτα και συμπάσχουμε μαζί σου. Και δεν είναι ότι είμαστε σπάταλες, αλλά σκέψου να μένεις μόνη σε άλλο σπίτι και να έχεις να πληρώνεις ένα κάρο λογαριασμούς και να πρέπει να κρατήσεις και χρήματα για να περάσεις τον μήνα.
Αν μας ρωτάς το θεωρούμε σχεδόν ακατόρθωτο, γιατί άνθρωποι είμαστε και όση αυτοσυγκράτηση και να έχουμε, κάποια στιγμή θα ενδώσουμε στους πειρασμούς των βιτρίνων και του online shopping. Αν λοιπόν οι λέξεις οικονομία και αποταμίευση τείνει να εκλείψει από το λεξιλόγιό σου, παρακάτω σου έχουμε 3 tips για να ξοδεύεις λιγότερα.
#1. Προσδιόρισε τις σπατάλες σου
Όπως μαθαίνεις να τρως πιο υγιεινά, έτσι και για να μάθεις να κάνεις οικονομία και να ξοδεύεις λιγότερα χρήματα το πρώτο βήμα που μπορείς να κάνεις είναι να προσδιορίσεις καλύτερα τις ανάγκες σου και πριν από κάθε αγορά να θέτεις στον εαυτό σου κάποια ερωτήματα, όπως παρακάτω:
Το χρειάζομαι πραγματικά;
Αν το πάρω, πόσο καιρό θα το χρησιμοποιήσω;
Πόσο καιρό θα το απολαύσω;
Υπάρχουν άλλοι τρόποι να το αποκτήσω; (Να το δανειστώ, απόκτηση από δεύτερο χέρι, αν υπάρχει φθηνότερο, να μοιραστείς τα έξοδα με κάποια φίλη σου)
Τι θα γίνει αν δεν το πάρω; Η ζωή μου θα είναι εντάξει;
Εάν όλες σου τις αγορές τις κάνεις παρορμητικά, τότε θα είναι δύσκολο να αποκοπείς από αυτό και να κάνεις οικονομία. Γι’ αυτό πάντα πριν από κάθε σου αγορά πάντα κάνε μια μικρή σύσκεψη με τον εαυτό σου και δες αν πραγματικά σου λείπει κάτι.
#2. Βάλε πρόγραμμα
Τώρα που εντόπισες τους παράγοντες που σε ωθούν στη σπατάλη και βρήκες τι πρέπει να κάνεις για να το αποτρέψεις, ήρθε η ώρα να το εφαρμόσεις στην πράξη. Εάν, για παράδειγμα, γνωρίζεις ότι ξοδεύεις πολλά χρήματα σε μπαρ και εστιατόρια, προσδιορίζετε βρες κάποιες εναλλακτικές λύσεις και προσπάθησε να το μειώσεις. Και προφανώς δεν εννοούμε να κόψεις τελείως τα ποτά και τις εξόδους, απλά προσπάθησε να τις μειώσεις και να προγραμματίσεις κάποια άλλη δραστηριότητα στη θέση αυτής.Μην ανησυχείτε, δεν λέμε ότι πρέπει να ακολουθήσετε μια μηνιαία απαγόρευση του αλκοόλ. Αντ 'αυτού, προγραμματίστε κάποια στιγμή στο ημερολόγιό σας για να έχετε φίλους για τυρί BYOB και νύχτα κρασιού. Εάν είστε οι πρώτοι που θα ξεκινήσουν τα σχέδια, δεν θα χρειαστεί να αποφύγετε αδέξια ένα δαπανηρό δείπνο όταν η κράτηση έχει ήδη γίνει.
Το πιο σημαντικό και δύσκολο βήμα είναι το να προσθέσεις αυτά τα συμβάντα στο ημερολόγιο σου, όπως ακριβώς προγραμματίζεις τα σημαντικά σου ραντεβού. Αν γνωρίζεις ότι ξοδεύεις αρκετά χρήματα για να παίρνεις μεσημεριανό κάθε μέρα στη δουλειά, ξόδεψε αποκλειστικά μία ώρα την Κυριακή, για να μαγειρέψεις τα γεύματα της εβδομάδας σου.
#3. Άνοιξε έναν online λογαριασμό
Άλλος ένας τρόπος για να ελέγξεις τα οικονομικά σου και το πόσα ξοδεύεις κάθε φορά είναι το να ανοίξεις ένα online λογαριασμό. Ένας εμπειρογνώμονας-οικονομολόγος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Έχω τρεις λογαριασμούς. Έναν αποταμιευτικό, έναν για τους λογαριασμούς μου και έναν λογαριασμό δαπανών. Ο αποταμιευτικός λογαριασμός μου είναι κρυμμένος από την online προβολή και δεν συνδέεται με καμία χρεωστική κάρτα, ώστε να απομακρύνομαι από τον πειρασμό να αγγίζω τα χρήματά μου».
Μόλις ανοίξεις έναν λογαριασμό εξοικονόμησης χωρίς πρόσβαση στην κάρτα, αυτοματοποίησε τις πληρωμές σου. Μπορείς για παράδειγμα να προγραμματίσεις ένα ποσοστό του μισθού σου να μπαίνει αυτόματα σε αυτόν το λογαριασμό. Έτσι αφού έχεις πληρώσει και τους λογαριασμούς σου, ό,τι περισσεύει θα μπαίνει στον λογαριασμό που έχεις δημιουργήσει για να ξοδεύεις για διάφορα πράγματα που σου αρέσουν. Δεν είναι πιο εύκολο και καλύτερο έτσι;