«Πώς οι ξένες γλώσσες άλλαξαν τη ζωή μου»
Στις 26 Σεπτεμβρίου γιορτάζουμε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών.
Γιατί όμως χρειαζόμαστε μια τέτοια γιορτή; Γιατί αποφάσισε το Συμβούλιο της Ευρώπης να γιορτάζεται μια ημέρα για τις γλώσσες κάθε χρόνο; Σίγουρα, η Ευρώπη είναι μια ήπειρος πλούσια σε ποικιλία γλωσσών, αλλά τι το σημαντικό μπορεί να έχουν οι ξένες γλώσσες, πέρα από την επικοινωνία; Γιατί να γιορτάζεται ένα από τα μαθήματα που έχουμε στο σχολείο και το φροντιστήριο;
Η απόφαση για τη γιορτή αυτή, που ελήφθη πίσω στο 2001, δεν είναι καθόλου τυχαία. Οι ξένες γλώσσες είναι πολύ περισσότερα από όσα νομίζουμε και μπορούν να λύσουν πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτό της επικοινωνίας.
Μια ξένη γλώσσα δεν είναι μάθημα… Είναι τρόπος σκέψης κι έκφρασης. Όπως και η δική σου γλώσσα…
Μια ξένη γλώσσα δεν είναι μάθημα… Είναι η περιγραφή του κόσμου γύρω μας με άλλες λέξεις…
Μια ξένη γλώσσα δεν είναι μάθημα… Είναι μουσική. Νέοι ήχοι, νέες μελωδίες, νέος ρυθμός ομιλίας…
Μια ξένη γλώσσα δεν είναι μάθημα… Είναι νέες εμπειρίες, νέοι φίλοι, νέα ταξίδια…
Μια ξένη γλώσσα δεν είναι μάθημα… Είναι τρόπος προσωπικής εξέλιξης κι ανάπτυξης.
Όλα αυτά έτσι γραμμένα φαντάζουν γραφικά, υπερβολικά. Όμως περιγράφουν ακριβώς αυτό που ζω τα τελευταία 7 χρόνια χάρη στις ξένες γλώσσες που μαθαίνω.
Ταξίδεψα σε χώρες όπου έζησα εντελώς διαφορετική εμπειρία από φίλους και γνωστούς που έκαναν το ίδιο…
«Είσαι σίγουρη ότι ταξιδέψαμε στην ίδια πόλη;» «Αν ξέρεις τη γλώσσα, είναι αλλιώς» «Θέλω να ταξιδέψω μαζί σου την επόμενη φορά» …
Γνώρισα και έκανα φίλους καλούς που αν δεν ήξερα τη γλώσσα τους δεν θα τους γνώριζα ποτέ…
Γιατί πολύ απλά δεν θα υπήρχε τρόπος να επικοινωνήσουμε. Έζησα έτσι πολλές όμορφες εμπειρίες, σε γλώσσα διαφορετική από τη δική μου. Πολλές από τις φιλίες που έκανα ξεκίνησαν από την έκπληξή τους όταν κατάλαβαν ότι μιλάω τη γλώσσα τους. Κάποιες εξελίχθηκαν σε πολύ όμορφες σχέσεις που κρατώ μέχρι σήμερα.
Άλλαξε η ζωή μου, γιατί μέσω των γλωσσών έμαθα πώς να μαθαίνω, πώς να αποβάλλω ό,τι με βλάπτει και πώς να αγκαλιάζω ό,τι ξέρω ότι θα μου κάνει καλό. Πώς να δημιουργώ νέες συνήθειες και πώς να απομακρύνω όσες είναι βλαβερές για τους γύρω μου ή εμένα.
Έμαθα να μη ντρέπομαι να κάνω λάθη.
Μόνο μέσω αυτών μπορείς πραγματικά να εξελιχθείς σε κάτι καλύτερο από αυτό που είσαι τώρα. Αν δεν κάνεις λάθη, μάλλον δεν προσπαθείς αρκετά. Αν κάνεις, μπορείς να μάθεις από αυτά. Τα λάθη δεν είναι ντροπή. Είναι ευκαιρίες καλά κρυμμένες.
Έμαθα ότι είναι καλό να παραδέχεσαι ότι δεν ξέρεις κάτι, ειδικά όταν βρίσκεσαι στην αρχή κι έχεις πολλά να μάθεις.
Όλοι ήμασταν αρχάριοι κι ανίδεοι πριν γίνουμε καλοί σε κάτι. Δεν ωφελεί να καταδικάζεις τον εαυτό σου για κάτι που ποτέ δεν έμαθες πώς να κάνεις.
Έμαθα ότι το να γνωρίζεις κάποιον που κάνει κάτι καλύτερα από εσένα, δεν είναι κατάρα, αλλά ευχή.
Μπορείς να παρατηρήσεις τι καλό κάνει αυτός και να προσπαθήσεις να το κάνεις κι εσύ. Είναι προτιμότερο από το να αισθάνεσαι άσχημα, ή να σκαρφίζεσαι δικαιολογίες, ή να προσπαθείς να τον βλάψεις, ή να κάνεις ότι δεν υπάρχει, ότι δεν υπήρξε ποτέ, κι ότι εσύ είσαι ο καλύτερος.
Έμαθα τη χαρά του να προσφέρεις, που είναι μεγαλύτερη από αυτή του να παίρνεις.
Χάρη στις γλώσσες αποφάσισα να ταξιδέψω για να κάνω εθελοντισμό, κι εθίστηκα στην ομορφιά του να δίνεις χρόνο και βοήθεια στον άλλο χωρίς ανταμοιβή. Συνέχισα να κάνω εθελοντισμό και στην Ελλάδα, καθώς και να προσπαθώ να κάνω μικρές, καθημερινές ενέργειες που χαρίζουν χαμόγελα στους περαστικούς.
Έμαθα ότι, παρά τις όποιες διαφορές μας, όλοι έχουμε παρόμοιες βασικές ανάγκες.
Θέλουμε να αγαπήσουμε, να αγαπηθούμε, να μας αποδεχθούν, να περνάμε όμορφα, να έχουμε στέγη και τροφή, να έχουμε μια καλή δουλειά, να έχουμε μια καλή ζωή… Είναι πιο πολλά αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν, γιατί πάνω απ’ όλα είμαστε όλοι άνθρωποι.
Πόσο πολύ υποτιμούσα τις ξένες γλώσσες όταν απλώς τις θεωρούσα ένα ακόμη (βαρετό) μάθημα!
Ευτυχώς, άλλαξα γνώμη. Ακόμα κι αν μου πήρε αρκετό καιρό να το κάνω.
Κάθε μέρα αφιερώνω λίγο χρόνο για να τις ευχαριστήσω για ό,τι έκαναν για τη ζωή μου. Και ακόμη περισσότερο χρόνο για να σου δείξω τι μπορούν να κάνουν και στη δική σου ζωή.
Ίσως γι’ αυτούς τους λόγους επέλεξε και το Συμβούλιο της Ευρώπης να γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών. Αν δεν υπήρχε αυτή η ημέρα, θα την όριζα σίγουρα εγώ για προσωπική μου γιορτή ευγνωμοσύνης.
Η Μαρία Σπαντίδη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο ΕΜΠ. Οι ξένες γλώσσες ήρθαν στη ζωή της εντελώς τυχαία στα 20 της και την άλλαξαν εντελώς. Μέσα σε 7 χρόνια, έμαθε μόνη της 7 γλώσσες, δούλεψε για τα μεγαλύτερα blogs εκμάθησης ξένων γλωσσών, πραγματοποίησε ομιλίες ανά τον κόσμο σε διαφορετικές ξένες γλώσσες, και τώρα ζει και δουλεύει στη Γερμανία. Είναι συγγραφέας του βιβλίου “Fluent For Free”, έναν οδηγό εκμάθησης ξένων γλωσσών εντελώς δωρεάν.
Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr