Είμαστε κι εμείς που στα Tupperware δοχεία, βάζαμε φαγητά και όνειρα

Πατούλια Κατερίνα
Είμαστε κι εμείς που στα Tupperware δοχεία, βάζαμε φαγητά και όνειρα

Σε μια εποχή που όλα είναι εφήμερα, η Tupperware σου έδινε την υπόσχεση του για πάντα. Την υπόσχεση πως το δικό της τάπερ δεν θα σπάσει, δεν θα χαλάσει. Κι αν κάτι πήγαινε στραβά, θα ήταν εκεί για πάντα, για να στο αντικαταστήσει. 

Η Tupperware πτώχευσε. Τόσο απλά έσκασε η είδηση από το διεθνές ρεπορτάζ ανακοινώνοντας τον ξαφνικό θάνατο του κάποτε μεγιστάνα των φαγητοδοχείων σε όλον τον κόσμο.

Το περσινό λουκέτο στο μοναδικό εργαστάσιο της εταιρίας στη χώρα μας, το οποίο βρισκόταν στη Θήβα και λειτουργούσε από το 1967, ήταν προάγγελος των κακών ειδήσεων που ακολούθησαν πριν μερικά 24ωρα μέσα στα οποία οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν πάνω από 50% αυτή την εβδομάδα, οδηγώντας γρήγορα και κοφτά στην πτώχευση.

Η Tupperware ιδρύθηκε το 1946 από τον Earl Tupper, ο οποίος κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την εύκαμπτη αεροστεγή σφράγιση των δοχείων, την εποχή που τα ψυγεία ήταν ακόμα πολύ ακριβά για να υπάρχουν σε κάθε σπίτι και τα δοχεία τέτοια που δεν κρατούσαν τα τρόφιμα φρέσκα. Δεν ξέρω σπίτι στην Ελλάδα δίχως Tupperware.

Αν είναι milennial οι πρώτες αναμνήσεις από play date είναι σίγουρα μια επίδειξη τάπερ σε φιλικό σπίτι, όταν η πωλήτρια φίλη της μαμάς, μάζευε τις κολητές, τις γνωστές και τις wannabe πελάτισσες, μαζί και τα παιδιά τους, για να τους δείξει τον νέο εξοπλισμό με ταπεράκια.

Ήταν η πρωτοπόρος πωλήτρια Brownie Wise που βοήθησε να μετατραπεί to brand με τις γνωστές επιδείξεις τάπερ.

Σε μια εποχή που οι γυναίκες, κυρίως οι μητέρες στην δεκαετία του 80 στην Ελλάδα δήλωναν οικιακά, οι επιδείξεις με τάπερ αποτελούσαν την εμμονή τους, ήταν ο πιο εύκολος τρόπος να δουλέψουν με πάθος στην πώληση Tapperware, να εξασφαλίσουν τα δικά τους φαγητοδοχεία και να βγάλουν ένα χαρτζιλίκι δουλεύοντας στην κυριολεξία από το σπίτι.

Σπίτι με Tupperware- η ιεροτελεστία:

Ούτε η βιτρίνα με τα κρύσταλλα, ούτε καν το πικ απ ή το νέο στερεοφωνικό στο σαλόνι. Στο σπίτι μας και σε κάθε κουζίνα ελληνίδας νοικοκυράς, ένα υπήρξε το ιερό ντουλάπι, εκείνο με τα ταπέρακια Tupperware. Δεν άλλαζες σειρά στα ταπεράκια εκείνα, δεν ακουμπούσες καπάκια, δεν άφηνες δοχείo μακριά από το ταίρι του, το μικρό, το μεγάλο, το μεγαλύτερο, σαν μπάμπουσκες που πάντα έβρισκαν τον δρόμο η μια μέσα στην άλλη.

Και μπορεί στην αγορά των 90s να μπήκαν πολλές φίρμες από τάπερ, να είχε ψυγείο πια κάθε σπίτι, όμως κι εκεί η Tupperware ξεχώριζε.

Για την υπόσχεση του για πάντα, σε μια εποχή που τα αντικείμενα από την Κίνα έσπαζαν και διαλύονταν, το τάπερ της Tupperware σου έδινε την υπόσχεση πως δεν θα σπάσει, δεν θα χαλάσει κι αν κάτι πήγαινε στραβά, θα σου γινόταν άμεση αντικατάσταση του τάπερ που είχε κάποιο ελάττωμα.

Για τα 50 χρόνια ΠΑ.ΣΟ.Κ, το Twitter/ X και η Δημήτρη Λιάνη νοσταλγούν τον Ανδρέα Παπανδρέου

Την καταλάβαινες την αγάπη του διπλανού σου, όταν δεν σου έφτιαχνε απλά ένα φαγητό στο τάπερ, αλλά σου εμπιστευόταν και το Tupperware του. Σε άνθρωπο που δεν επέστρεφε τάπερ πίσω, Tupperware δεν έδινες, ο θεός ο ίδιος να κατέβαινε.

tupper4.jpg

Κι όταν έφυγες φοιτήτρια από το πατρικό, μία ήταν η στιγμή που περίμενες όλη την εβδομάδα: το δέμα στο κτελ γεμάτο τάπερ, φαγητά της μαμάς κι όνειρα. Γέμιζε το διαμέρισμα 2επί2 στο Κουκάκι από τάπερ και μυρωδιές, από μουσακά και μοσχαράκι κοκκινιστό, μέχρι σουφλέ και το γλυκό του ψυγείου.

Κι ύστερα ακολουθούσε το σημαντικότερο τηλεφώνημα, για το πώς θα καθαρίσεις τα τάπερ, πώς θα τα φυλάξεις με μια σημαντική σημείωση:

Kι όταν μπήκες στο σπίτι σου, το πιο ωραίο δώρο που δέχτηκες ήταν μια σειρά από Tupperware. Γιατί ήξερες πως ο άνθρωπος που σ' αγαπάει πιο πολύ, δεν θα φέρει ποτήρια και τραπεζομάντηλα αλλά θα σου κάνει δώρο με πρόσημο "για πάντα".

Κι όταν έγινες μαμά και ξεκίνησαν τα ταπεράκια για το σχολείο, δεν μπήκες στον πειρασμό του Bento Box αλλά ξεκίνησες με την αγάπη που πήρες κι εσύ, τη συλλογή από τα ταπεράκια για το πρωινό, για το δεκατιανό για το ολοήμερο.

Στον πάγκο της κουζίνας κάθε πρωί, στοργικά περιμένουν το γαλάζιο -με κίτρινο καπάκι - και το μοβ- με ροζ καπάκι- Tupperware για το σχολείο των παιδιών σου.

Όλο το βράδυ οι τρεις κυρίες της Tupperware συνέχισαν να κάνουν online επιδείξεις τάπερ στο Tik Tok live κι έμεινες να τις χαζεύεις, λες και είσαι πάλι 10 ετών, στο σπίτι κάποιας φίλης της μαμάς. Αναρωτιέσαι αν πρέπει να ξοδέψεις έναν μισθό για να σου μείνουν ταπεράκια να τα περάσεις στην επόμενη γενιά. Μπορεί και να το κάνεις. Έχασες ένα ακόμα «για πάντα», «μια ακόμα σταθερά» σε αυτή τη ζωή που όλο αλλάζει.

tupper.jpg

Παίρνεις τηλέφωνο τη μαμά σου, έχουν μείνει κάποια ταπεράκια από το 2004 που δεν την επέστρεψες. Μην ξεχάσεις να τα φέρεις πίσω, σου επισημαίνει ξανά.

Σκέφτεσαι να της πεις για εκείνο το δέμα που έμεινε στο κτελ του Κηφισού όσο ήσουν εκδρομή και δεν παρέλαβες ποτέ. Σκέφτεσαι να μιλήσεις για εκείνα τα Tupperware που άφησες να πεταχτούν. Δεν τολμάς. Όχι, σήμερα.