Το ταξίδι προς το Παρίσι ξεκίνησε με την αριστουργηματική Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας
Η χορογραφία, που ονομάστηκε «Θρόισμα της Ιεράς σιωπής», ήταν εμπνευσμένη και σκηνοθετημένη από την χορογράφο Άρτεμις Ιγνατίου.
Στη γενέτειρα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων άναψε την Τρίτη 16 Απριλίου η Ολυμπιακή Φλόγα. Η Αρχαία Ολυμπία φιλοξένησε μία αριστουργηματικά χορογραφημένη τελετή, η οποία έχει απώτερο σκοπό να μεταφερθεί η φλόγα στο Παρίσι, όπου θα πραγματοποιηθούν το ερχόμενο καλοκαίρι οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Υπεύθυνη για τη διεξαγωγή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας ήταν η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, χρέη παρουσιαστή ανέλαβε ο Νίκος Αλιάγας, ενώ Πρωθιέρεια ήταν η ηθοποιός Μαίρη Μηνά.
Η νίκη των φοιτητριών της Νομικής Αθηνών απέναντι σε Οξφόρδη και Κέμπριτζ μας κάνει περήφανους
Παρουσίες, χορογραφία, ενδυμασίες
Η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, της δημάρχου του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, του επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής (Cojo) Τόνι Εστανγκέ, της -ελληνικής καταγωγής- υφυπουργού Eξωτερικών της Γαλλίας, Χρυσούλας Ζαχαροπούλου, και της ηγεσίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Τόμας Μπαχ, τους οποίους υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), Σπύρος Καπράλος. Η Τελετή ήταν ανοιχτή και στο κοινό.
Η χορογραφία, που ονομάστηκε «Θρόισμα της Ιεράς σιωπής», ήταν εμπνευσμένη και σκηνοθετημένη από την χορογράφο Άρτεμις Ιγνατίου. Η εκτέλεσή της πραγματοποιήθηκε από 35 ιέρειες και 15 κούρους, ενώ η μουσική σύνθεση ήταν του Δημήτρη Παπαδημητρίου.
Τις ενδυμασίες των συντελεστών του χορού έχει δημιουργήσει η διεθνούς φήμης σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου, ενώ ο Ολυμπιακός ύμνος ερμηνεύτηκε από την κορυφαία μέτζο σοπράνο Τζόις Ντι Ντονάτο.
Η μεγάλη στιγμή της Πρωθιέρειας
Λίγο μετά τις 12:15 μ.μ., στο ιερό της Ολυμπίας, μπροστά στα ερείπια του ναού της Ήρας, η Πρωθιέρεια Μαίρη Μηνά άναψε τη δάδα από τη Φλόγα που είχε κρατηθεί, εφόσον δεν ήταν δυνατό αυτό να συμβεί με το κάτοπτρο λόγω συννεφιάς, μπροστά σε 600 καλεσμένους και χιλιάδων κόσμου.
Μετά το άναμμα τη Ολυμπιακής Φλόγας ακολούθησε ο Χορός των Ιερειών και των 15 Κούρων στο χορευτικό. Έπειτα, η Πρωθιέρεια εισήλθε με την Ολυμπιακή Φλόγα στο Αρχαίο Στάδιο για να την παραδώσει στoν πρώτο Λαμπαδηδρόμο, Χρυσό Ολυμπιονίκη της Κωπηλασίας, Στέφανο Ντούσκο.
Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης 2024: Μια ευγενική υπενθύμιση με πολλές αναγνώσεις -Το φετινό σημαντικό θέμα
Το ταξίδι προς τη Γαλλία
Η Φλόγα ξεκινά ένα ταξίδι 5.000 χιλιομέτρων σε όλη την Ελλάδα. Για 11 ημέρες θα βρεθεί από το νησί της Κέρκυρας, στο Ιόνιο Πέλαγος, μέχρι τη Σαντορίνη στις Κυκλάδες και, μέσω Καστελόριζου, στα νοτιοανατολικά της χώρας. Ένα βράδυ θα διανυκτερεύσει στο βράχο της Ακρόπολης, δίπλα στον Παρθενώνα, ενώ στις 26 Απριλίου, θα παραδοθεί στους Γάλλους διοργανωτές στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, τον χώρο όπου διεξήχθησαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης εποχής το 1896.
Αφού παραδοθεί στους Γάλλους, θα διανυκτερεύσει στη Γαλλική Πρεσβεία και ακολούθως θα αναχωρήσει την επόμενη ημέρα (27/4) για τη Γαλλία.
Πηγή κεντρικής εικόνας: eurokinissi