All Eyes On Rafah: Ο λόγος που το σύνθημα εξαπλώνεται στα social media και ποια η προέλευσή του

All Eyes On Rafah: Ο λόγος που το σύνθημα εξαπλώνεται στα social media και ποια η προέλευσή του
Mauro Ujetto/NurPhoto

«Όλα τα μάτια στη Ράφα» (All Eyes On Rafah) και το Instagram με μία viral εικόνα έκανε τους πάντες να ψάχνουν τις τελευταίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στη Λωρίδα της Γάζας. 

Καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα συνεχίζουν την επίθεσή τους στην πυκνοκατοικημένη πόλη Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας, μια πολύμηνη εκστρατεία με το σύνθημα «Όλα τα μάτια στη Ράφα» (All Eyes On Rafah) έχει κερδίσει έδαφος, ιδίως στη Δυτική Ευρώπη, την Αυστραλία και την Ινδία, ως έκκληση ακτιβιστών και ανθρωπιστικών ομάδων για ευαισθητοποίηση σχετικά με τον πόλεμο που μαίνεται.

Το σύνθημα φαίνεται να προήλθε από ένα σχόλιο του Rick Peeperkorn, διευθυντή του Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, ο οποίος τον Φεβρουάριο δήλωσε: «Όλα τα μάτια είναι στραμμένα στη Ράφα», λίγες ημέρες αφότου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu διέταξε να δημιουργηθεί ένα σχέδιο εκκένωσης της πόλης ενόψει των προγραμματισμένων επιθέσεων για την εξάλειψη των τελευταίων προπυργίων της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς, όπως ισχυρίζεται ο Netanyahu.

Lebanon Israel Palestinians

Ποιος είναι ο στόχος της φράσης «All Eyes On Rafah»

Η φράση έχει ως στόχο να κάνει έκκληση στον κόσμο να μην αποστρέφει το βλέμμα σε όσα συμβαίνουν στην πόλη Ράφα -όπου έχουν καταφύγει έως και 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν διαφύγει από τις βίαιες μάχες σε άλλα σημεία της Γάζας- καθώς το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεσή του παρά τον τεράστιο αριθμό του άμαχου πληθυσμού.

Οργανώσεις όπως οι Save the Children, Oxfam, Americans for Justice in Palestine Action, Jewish Voice for Peace και Palestine Solidarity Campaign, επανέλαβαν στη συνέχεια το σύνθημα που χρησιμοποιήθηκε σε διαμαρτυρίες στο Παρίσι, το Λονδίνο, τις Κάτω Χώρες, τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και όχι μόνο.

https://www.instagram.com/p/C7iIwxDPfRx/

Η φράση #AllEyesOnRafah έγινε viral

Πολλοί διάσημοι στην Ινδία, μεταξύ των οποίων οι ηθοποιοί Varun Dhawan, Aly Goni, Samantha Ruth Prabhu και Tripti Dimri, δημοσίευσαν τις τελευταίες ώρες πανομοιότυπα γραφικά «All Eyes on Rafah» στις ιστορίες τους στο Instagram.

Stigmiotypo-o8onhs-2024-05-29-103445.png

Άλλες διασημότητες που τοποθετήθηκαν δημόσια είναι ο Αυστραλός παίκτης κρίκετ Travis Head, η Βρετανίδα τραγουδίστρια Leigh-Anne Pinnock, το μοντέλο Bella Hadid και οι ηθοποιοί Saoirse-Monica Jackson και Susan Sarandon.

https://www.instagram.com/p/C7fBY0PtlxE/

Υπάρχουν περισσότερες από 195.000 αναρτήσεις με εκατομμύρια προβολές για το hashtag #AllEyesOnRafah στο TikTok και το θέμα ήταν trending στο Instagram την Τρίτη (28/5), στο οποίο και έχουν γίνει περίπου άλλες 100.000 αναρτήσεις.

Τα πιο δημοφιλή βίντεο στο TikTok προέρχονται από τον Παλαιστίνιο Αμερικανό τραγουδιστή της ποπ Zach Matari, οι αναρτήσεις του οποίου με το εν λόγω σύνθημα έχουν συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές, ενώ μια σειρά άλλων φιλοπαλαιστινιακών όπως η Lubna Alhilo, η Liz Kuhn και η Reema Bassoumi, αντιπροσωπεύουν επίσης μερικά από τα πιο δημοφιλή βίντεο.

Το πιο δημοφιλές γραφικό, που φαίνεται να δημιουργήθηκε με AI, είναι εκείνο που αναρτήθηκε πρώτα από τον λογαριασμό @Shahv4012 στο Instagram. Πρόκειται για έναν φωτογράφο που ονομάζεται Chaa My και φαίνεται να έχει δημιουργήσει στο παρελθόν εικόνες που περιγράφουν τον πόνο των αμάχων της περιοχής.

Stigmiotypo-o8onhs-2024-05-29-104240.png

Το παραπάνω εικαστικό έχει πάνω από 36 εκατομμύρια αναδημοσιεύσεις ως την ώρα που γράφεται το συγκεκριμένο άρθρο, ενώ έχει κατακλύσει και το ελληνικό Instagram, αφού πολλοί είναι εκείνοι που έχουν αναρτήσει στα stories τους την εικόνα. Ανάμεσά τους είναι και διάσημα πρόσωπα, όπως ο Ίαν Στρατής, η Μαρία Μπεκατώρου, η σχεδιάστρια Νάντια Ράπτη, η Φαίη Σκορδά αλλά και ο οίκος μόδας Angelos Bratis.

Διεθνή κατακραυγή για το Ισραήλ

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει διεθνή κατακραυγή από την Κυριακή, όταν επίθεση που στόχευε ένα συγκρότημα της Χαμάς κατέληξε να σκοτώσει δεκάδες ανθρώπους στη Ράφα, ανάμεσά τους άμαχος πληθυσμός. Ο Netanyahu δήλωσε τη Δευτέρα (27/5) ότι οι θάνατοι αμάχων ήταν ένα «τραγικό ατύχημα», αλλά οι επιθέσεις συνεχίστηκαν την Τρίτη, όπως ανέφεραν οι New York Times.

Άλλοι 21 άνθρωποι φέρονται να σκοτώθηκαν μετά από αεροπορική επιδρομή σε «ανθρωπιστική περιοχή» στη δυτική Ράφα, ανέφερε το AFP, αν και ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε την εμπλοκή του.

Το ενδεχόμενο μαζικών απωλειών στη Ράφα συζητείται εδώ και μήνες, καθώς το Ισραήλ προσπαθεί να εξαλείψει τα εναπομείναντα φυλάκια της Χαμάς, της μαχητικής οργάνωσης που επιτέθηκε στη χώρα τον περασμένο Οκτώβριο και πυροδότησε έναν αιματηρό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Τον Φεβρουάριο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ράφα ήταν το τελευταίο μέρος στη Γάζα με ισχυρή παρουσία της Χαμάς και ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους να προχωρήσουν σε επιθέσεις. Ακολούθησαν μήνες διαπραγματεύσεων που σταμάτησαν και ξεκίνησαν μεταξύ των δύο πλευρών, και εκπρόσωποι της Χαμάς και του Ισραήλ συναντήθηκαν στην Αίγυπτο για συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός, που οι διαμεσολαβητές ήλπιζαν ότι θα τερμάτιζαν τον πόλεμο.

Μετά την επίθεση στη Ράφα την Κυριακή, ένας αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Al Jazeera ότι η κυβέρνηση δεν θα συμμετάσχει σε περαιτέρω συνομιλίες εκεχειρίας στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός διέταξε εκκενώσεις περιοχών ανατολικά του κέντρου της πόλης, κοντά στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, πριν από την επίθεση στη Ράφα. Να αναφέρουμε πως η συνοικία Ταλ αλ Σουλτάν που βομβαρδίστηκε στη συνέχεια πιστεύεται ότι βρισκόταν σε ασφαλή ζώνη.