Η Σίσσυ Χρηστίδου έγραψε αυτό που σκεφτήκαμε όλοι για κάθε θύμα ενδοοικογενειακής βίας

Γεωργία Βλαχοπούλου
Η Σίσσυ Χρηστίδου έγραψε αυτό που σκεφτήκαμε όλοι για κάθε θύμα ενδοοικογενειακής βίας

Μετά την είδηση της νέας ενδοοικογενειακής βίας, η Σίσσυ Χρηστίδου αλλά και η Ρούλα Ρέβη σχολίασαν με τον δικό τους τρόπο το τραγικό συμβάν.

Την Δευτέρα 17 Ιουνίου έγινε γνωστή ακόμα μια υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας με τον ξυλοδαρμό μιας γυναίκας από τον σύζυγό της, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση πολλών Ελλήνων και Ελληνίδων, με τα ρεπορτάζ στις εκπομπές να φέρνουν στο φως όλες τις «σοκαριστικές» λεπτομέρειες για την υπόθεση.

Η ανάρτηση της Σίσσυς Χρηστίδου για την ενδοοικογενειακή βία

Μία από αυτούς που θέλησαν να δώσουν το δικό τους μήνυμα σε κάθε γυναίκα που υφίσταται οικογενειακή βία ήταν και η Σίσσυ Χρηστίδου, η οποία δημοσίευσε ένα αρκετά «ζωντανό» βίντεο στο προφίλ της στο TikTok αλλά και το Instagram.

Έχοντας, όπως θα δεις πιο κάτω, προσθέσει έναν ήχο με μια γυναίκα να κακοποιείται από τον σύντροφό της κι εκείνη να κοιτάει απλά στον φακό, η παρουσιάστρια του Χαμογέλα και Πάλι!, μία λέξη θέλησε να πει σε όσες γυναίκες βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση.

«ΦΥΓΕ» έγραψε η Σίσσυ Χρηστίδου στη λεζάντα της ανάρτησης της στα αγγλικά και με κεφαλαία γράμματα. Πιο κάτω συμπλήρωσε μάλιστα,

«Φύγε!
- Μα έχω μαζί του παιδιά..
- Ειδικά αν έχεις μαζί του παιδιά!».

https://www.instagram.com/reel/C8VDBlNI1ev/

Οι followers της Σίσσυς Χρηστίδου έσπευσαν να σχολιάσουν πως ναι μεν η λύση είναι να φεύγουμε από τέτοια περιβάλλοντα, είναι όμως πολύ δύσκολο.

Και πράγματι αυτή τη δυσκολία στο να φύγει μια γυναίκα μακριά από το κακοποιητικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται, λόγω της έλλειψης της εμπιστοσύνης που έχει πια για τον καθένα, σχολίασαν και η Ρούλα Ρέβη με την Μαρία Μπακοδήμου στις δικές τους αναρτήσεις.

Οι αναρτήσεις της Ρούλας Ρέβη, της Μαρίας Μπακοδήμου και viral σκίτσα για την ενδοοικογενειακή βία

Ανάμεσα σε όσους θέλησαν να μιλήσουν για την κακοποίηση και την ενδοοικογενειακή βία ήταν και η Ρούλα Ρέβη που έκανε επίσης, μια ανάρτηση στον δικό της λογαριασμό στο Instagram αλλά και η Μαρία Μπακοδήμου.

Η Ρούλα Ρέβη δημοσίευσε ένα σκίτσο με αφορμή την δικαιολογία που και σε αυτή την υπόθεση ακούστηκε από τον θύτη - ότι δηλαδή το θύμα έπεσε από τις σκάλες - ενώ έγραψε στη λεζάντα: «Συνήθως εκείνοι που κακοποιούν ασκούν μια ανεξήγητη γοητεία σε τρίτους, τέτοια γοητεία που καθιστά απίθανο να πιστέψουν οι γύρω ότι πραγματικά είναι κακοποιητές και νάρκισσοι! Αυτό αγγίζει τον βαθμό της τρέλας, τέτοιας τρέλας που σε κάνει να αμφιβάλεις κάποιες στιγμές, αν υπερβάλεις και αυτός είναι ο λεγόμενος κοινωνικός ιστός που σε έχει πιάσει σε δίχτυ από πολύ πολύ παλιά! Μπορεις να ξεφύγεις όμως!
…Να μην τις λυπάστε. Αυτό θέλουν οι γυναίκες που κακοποιούνται, να είμαστε δραστικοί και αποτελεσματικοί, να τις στηρίζουμε στο να πάρουν την απόφαση να είναι και εκείνες δραστικές και αποτελεσματικές. Είναι ότι πιο δύσκολο να βοηθήσεις μια γυναίκα που κακοποιείται γιατί η εμπιστοσύνη είναι το κυρίαρχο θέμα μέσα στο μυαλό της. Την έχει χάσει ως προς όλους επειδή πρώτα την είδε να διαλύεται απο κάποιον που έχει αγαπήσει πολύ και θέλει κόπο να την κανείς να πιστέψει πως θα βρει βοήθεια, πως θα πάει παρακάτω, τις περισσότερες φορές δεν πάει παρακάτω, πλησιάζει αλλά η έλλειψη πίστης και εμπιστοσύνης την κάνει να πισωγυρνά! Είναι πολλοί εκείνοι που πρέπει να αναλάβουν μια γυναίκα που κακοποιείται η κοινωνία δεν είναι έτοιμη δεν μας το έχει μάθει κανείς δεν θυμάμαι να μου το έμαθε κανείς αυτό όταν ήμουν μικρό κορίτσι , αντιθέτως μόνη μου προσπάθησα πολύ να αφαιρέσω τους κρίκους μιας αλυσίδας που μου φαινόταν τρομερά σκουριασμένη. Οι γυναίκες που είναι κακοποιημένες ειναι πιο δυνατές απο τις υπόλοιπες γυναίκες, αλλά δεν έχουν πίστη, δεν έχουν εμπιστοσύνη. Χρειάζεται μεγαλύτερη πίεση να τους ασκήσεις, περισσότερη αγκαλιά να τους δώσεις και άπειρη εμπιστοσύνη να τους εμπνεύσεις. Μην τις αφήνετε μόνες, προσπαθήστε.
Και ναι έχουμε βρεθεί όλες κοντά η μακριά σε όλο αυτό και το ξέρουμε πολύ καλά».

https://www.instagram.com/p/C8WXUzGIhQ5/

ενώ η Μαρία Μπακοδήμου δημοσίευσε ένα βίντεό της στο οποίο μιλούσε για τον φόβο που αισθάνεται μια γυναίκα που υφίσταται ενδοοικογενειακή βία.

«Ακούω από χθες κάποιους ψιθύρους, κάποιες μικροτοποθετήσεις από άντρες, οι οποίοι υποστηρίζουν ή μάλλον αναρωτιούνται «αν δεν ήταν αυτός ο γιατρός αυτή η γυναίκα θα το είχε καταγγείλει και πώς αυτή η τόσο δυνατή γυναίκα που υπερασπιζόταν και κακοποιημένες γυναίκες στις δομές που τις φιλοξενούσαν, δεν είχε τη δύναμη να το πει αμέσως». Δεν μπορείτε να κρίνετε το θύμα, δεν μπορείτε να κρίνετε μια γυναίκα θύμα, δεν ξέρετε πώς ειναι να είσαι γυναίκα, δεν ξέρετε πώς είναι να νιώσεις το φόβο από έναν κακοποιητικό πατέρα, από έναν κακοποιητικό σύντροφο. Δεν ξέρετε τον φόβο μιας γυναίκας να περπατήσει μόνη της σε έναν δρόμο, τον φόβο του να παρκάρει έξω στο σπίτι της ή λίγο πιο πέρα και να περπατήσει για να μπει στο σπίτι της, τον φόβο ότι κάποιος θα της επιτεθεί. Αυτόν τον φόβο δεν τον έχετε νιώσει, γι' αυτό δεν μπορείτε να έρθετε στη θέση μας. Πολλές φορές ακόμη και στα δικαστήρια υπάρχουν θύματα βιασμού που από φόβο δεν αντιστάθηκαν, ο ιατροδικαστής δεν είχε σημάδια και η έδρα αποφάσισε ότι ο βιασμός δεν έγινε. Αφήστε μας να είμαστε αυτό που είμαστε, αφήστε τις γυναίκες στην ευαλωτότητά τους, στη θηλυκότητά τους, στην ενσυναίσθησή τους, στην τρυφερότητά τους. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να αναπτύξετε τη δική σας ενσυναίσθηση, γιατί έχετε ή θα κάνετε οικογένεια, έχετε ή θα αποκτήσετε παιδιά και ακόμη κι είναι καλό αν δεν μπορείτε να έρθετε στη θέση του άλλου, τουλάχιστον μην παριστάνετε πως τη γνωρίζετε» είπε η Μαρία Μπακοδήμου στο βίντεο που δημοσίευσε.

https://www.instagram.com/reel/C8WanksAfJF/

«Οι άντρες δεν μπορείτε να καταλάβετε το φόβο που ζει μια γυναίκα. Πόσο η βία εναντίον της μπορεί να την αδρανοποιήσει. Ακόμα και σε περιπτώσεις βιασμού υπάρχει αυτό που λέγεται freeze mechanism και το θύμα παραλύει από το φόβο, αδρανοποιείται και δεν αντιστέκεται. Αυτό που χρειαζόμαστε από εσάς είναι ενσυναίσθηση όχι κριτική» πρόσθεσε στη λεζάντα η παρουσιάστρια.