«Δεν έχω οξυγόνο»: Το μήνυμα για τα Τέμπη «ταξίδεψε» σε όλο τον κόσμο με ένα αίτημα

Το «Δεν έχω οξυγόνο» δεν ακούστηκε μόνο στο Σύνταγμα, αλλά «ταξίδεψε» σε όλο τον κόσμο με ένα αίτημα: το έγκλημα στα Τέμπη να μη μείνει ατιμώρητο. Από το Ελσίνκι μέχρι το Λονδίνο κι από το Παρίσι έως το Μόναχο, η λέξη «δικαίωση» ήχησε σε δεκάδες πόλεις του πλανήτη και κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει τι συνέβη πριν από σχεδόν δύο χρόνια.
Από την Αθήνα μέχρι την Αμερική, με το σύνθημα «Δεν έχω οξυγόνο» δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους, κατέκλυσαν πλατείες, ζητώντας δικαίωση και απαιτώντας το έγκλημα στα Τέμπη να μη μείνει ατιμώρητο. Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, οι πρωτοφανείς συγκεντρώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό ένωσαν τις φωνές όλων μας, σχεδόν έναν μήνα πριν από την επέτειο δύο χρόνων του τραγικού δυστυχήματος που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.
«Δεν έχω οξυγόνο» - Πρωτοφανείς συγκεντρώσεις για τη δικαίωση των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη
Το «Δεν έχω οξυγόνο» ακούστηκε μέχρι την Αμερική και τον Ατλαντικό Ωκεανό
Μπορεί η πιο πολυσυζητημένη χθεσινή πορεία να ήταν αυτή στο κέντρο της Αθήνας, με τη Μαρία Καρυστιανού στο Σύνταγμα να εκφωνεί έναν συγκλονιστικό λόγο, αλλά ομολογουμένως το αίτημα για «δικαίωση, άμεση έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας και απόδοση δικαιοσύνη» ακούστηκε σε όλο τον κόσμο.
Στον λόγο της, η πρόεδρος του «Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών», Μαρία Καρυστιανού, δήλωσε με έμφαση «Η φωνή μας μεταφέρει ένα και μόνο μήνυμα: Κανένα έγκλημα δε θα μείνει ατιμώρητο ποτέ ξανά» και τα λόγια της ήταν ακριβώς ό,τι ένιωθε κάθε διαδηλωτής όχι μόνο στις πάνω από 100 πόλεις της Ελλάδας που φώναξαν «Δεν έχω οξυγόνο», αλλά και σε όλο τον κόσμο.
«Αφαίρεσε 57 ψυχές και είμαστε εκατομμύρια»: Συγκλόνισε ο λόγος της Μαρίας Καρυστιανού στο Σύνταγμα
Στο Λονδίνο, το Παρίσι, το Άμστερνταμ, τη Βαρκελώνη, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις του κόσμου, από την Αμειρκή μέχρι τη Φινλανδία και τη Γερμανία, χιλιάδες κόσμος έδωσε το παρών, με μια επιθυμία, τη δικαίωση.
Η πρώτη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στις Βρυξέλλες, ενώ την Κυριακή ακολούθησαν πολλές ακόμα συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις όλου του κόσμου.
Το hashtag #Δεν_Εχω_Οξυγονο έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το δυστύχημα στα Τέμπη ήταν ένα έγκλημα που οι χρήστες, οι διαδηλωτές και χιλιάδες ακόμη κόσμος δεν πρόκειται να αφήσει ατιμώρητο.
Το σύνθημα των χθεσινών διαδηλώσεων έφτασε μέχρι τον Ατλαντικό και το «κανείς δε θα μείνει ατιμώρητος» είναι αυτό που ηχεί βαθιά μέσα σε όλους μας.
.jpg?t=pMawB9SGuHveuKDbtiH3TQ)
Συγκίνηση προκάλεσε και το βίντεο της Αναστασίας Πλακιά, αδερφή των δίδυμων κοριτσιών Θώμης και Χρύσας που εκτός από τις αδερφές της έχασε και τη συνονόματη ξαδέρφη της στα Τέμπη.
«Είμαι η αδελφή της Θώμης και της Χρύσας Πλακιά και ξαδέλφη της Αναστασίας Πλακιά που δολοφονήθηκαν στα Τέμπη. Ευχαριστώ για την παρουσία σας σήμερα, που τιμάτε την μνήμη 57 νεκρών ανθρώπων που χάθηκαν εκείνο το βράδυ τόσο άδικα. Σήμερα θα δώσουμε οξυγόνο σε όλους εκείνους που το στερήθηκαν για πάντα. Θώμη, Χρύσα, Αναστασία, αθάνατες» είπε μιλώντας στην Ανουντσιάτα της Κέρκυρας, η νεαρή φοιτήτρια.
Γιατί το «Δεν έχω οξυγόνο» ηχεί παντού;
Το κεντρικό σύνθημα της όλης κινητοποίησης, και αφορμή αυτής, είναι η έκφραση που αναφέρεται στο ηχητικό ντοκουμέντο του 112 μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, στο οποίο επιβάτες του τρένου είναι ακόμα ζωντανοί, φωνάζουν για βοήθεια και «οξυγόνο».
Με βάση αυτά τα στοιχεία, εξάλλου, το πόρισμα εμπειρογνώμονα και τεχνικό σύμβουλο οικογενειών θυμάτων, Βασίλη Κοκοτσάκη, αναφέρει πως 30 άνθρωποι δε σκοτώθηκαν από τη σύγκρουση. Όπως αναφέρει απανθρακώθηκαν από τη φωτιά που προκλήθηκε από το εύφλεκτο υγρό που μετέφερε το εμπορικό τρένο. Με βάση αυτά τα στοιχεία οι οικογένειες των θυμάτων, αλλά και όλος ο κόσμος πια, ζητά να πάρει κάποιες απαντήσεις.