Η Naomi Campbell ξεσπά σε κλάματα μετά το σκάνδαλο για κατάχρηση χρημάτων από φιλανθρωπίες

Η Naomi Campbell ξεσπά σε κλάματα μετά το σκάνδαλο για κατάχρηση χρημάτων από φιλανθρωπίες
AP Photo/Louise Delmotte

«Δεν είχα τον έλεγχο της φιλανθρωπικής μου οργάνωσης»: Λίγο καιρό μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, η Naomi Campbell έκανε μια δημόσια εμφάνιση και δεν μπόρεσε να κρύψει τα δάκρυά της. 

Πρωταγωνίστρια σε σκάνδαλο μη σκηνοθετημένο είναι η Naomi Campbell. Το πασίγνωστο μοντέλο κρίθηκε ως «ανεπαρκή διοικούμενη» του ιδρύματος φιλανθρωπιών, το οποίο ίδρυσε το 2005 και αποκλείστηκε από τη συμμετοχή σε φιλανθρωπίες για πέντε χρόνια.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του AP, η ίδια ανέφερε πως είχε χάσει τον έλεγχο της φιλανθρωπικής της οργάνωσης, δείχνοντας αδύναμη να συγκρατήσει τα δάκρυά της. Η ίδια δήλωσε άγνοια σχετικά με τον έλεγχο διαχείρισης των πόρων του Fashion for Relief.

Σε κάθε περίπτωση να θυμίσουμε ότι η οργάνωση Fashion for Relief - η οποία διαλύθηκε και διαγράφηκε από το μητρώο φιλανθρωπικών οργανώσεων νωρίτερα φέτος - είχε αρχικά συσταθεί για να παρέχει ανακούφιση από τη φτώχεια, καθώς και για να προάγει την υγεία και την εκπαίδευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο να το κάνει αυτό με την παροχή επιχορηγήσεων σε φιλανθρωπικά ιδρύματα ή άλλους οργανισμούς και με την παροχή πόρων απευθείας σε όσους έχουν ανάγκη.

Η φιλανθρωπική οργάνωση είχε πραγματοποιήσει εκδηλώσεις για τη συγκέντρωση χρημάτων για το Save the Children Fund και το Mayor's Fund for London.

fashion4relief.jpg

H συγκινητική εξομολόγηση της Naomi Campbell για τους εθισμούς της και τα δύσκολα παιδικά χρόνια

Το ξέσπασμα της Naomi Campbell

Η Naomi Campbell εθεάθη δακρυσμένη στο Παρίσι σε τελετή απονομής βραβείων την Πέμπτη, καθώς έλαβε το σημαντικό πολιτιστικό παράσημο Chevalier de l'Ordres des Arts et des Lettres (Τάγμα Τεχνών και Γραμμάτων).

APTOPIX France Naomi Campbell

Naomi Campbell

AP Photo/Louise Delmotte

Οι φωτογραφίες τη δείχνουν δακρυσμένη στο βήμα της τελετής, φορώντας ένα ασπρόμαυρο ριγέ φόρεμα για την περίσταση. Λέγεται ότι εξέφρασε τη «βαθιά ευγνωμοσύνη» της για την απονομή της διάκρισης.

France Naomi Campbell

Naomi Campbell

AP Photo/Louise Delmotte

Αυτή η αντίδραση του γνωστού μοντέλου έρχεται μετά την είδηση ότι ήταν μία από τους τρεις διαχειριστές της φιλανθρωπικής οργάνωσης Fashion for Relief που αποκλείστηκαν μετά από έρευνα της ρυθμιστικής αρχής, με τον αποκλεισμό να ισχύει για πέντε χρόνια. Η δικηγόρος Bianka Hellmich και η επιχειρηματίας Veronica Chou αποκλείστηκαν επίσης από διαχειριστές, για εννέα και τέσσερα χρόνια αντίστοιχα. Αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας, η Επιτροπή Φιλανθρωπικών Οργανώσεων ανακάλυψε ότι μεταξύ Απριλίου 2016 και Ιουλίου 2022, μόλις το 8,5% των συνολικών δαπανών της φιλανθρωπικής οργάνωσης αφορούσε φιλανθρωπικές επιχορηγήσεις.

Μεταξύ των φερόμενων ως «αδικαιολόγητων δαπανών για συγκέντρωση χρημάτων» που διαπιστώθηκαν ήταν 9.400 ευρώ που δαπανήθηκαν για μια τριήμερη διαμονή σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων στις Κάννες της Γαλλίας για τη Naomi. Άλλες «κακοδιαχειρίσεις» περιλάμβαναν μια πτήση 14.800 ευρώ από το Λονδίνο στη Νίκαια το 2018 για τη μεταφορά έργων τέχνης και κοσμημάτων. Πολλά χρήματα διοχετεύτηκαν ακόμα σε ανέσεις και «καλή ζωή», για ασφάλεια, σπα και τσιγάρα.

France Naomi Campbell

Naomi Campbell

AP Photo/Louise Delmotte

Επιπλέον, η ρυθμιστική αρχή διαπίστωσε ότι τα χρήματα της φιλανθρωπικής οργάνωσης φυλάσσονταν για λογαριασμό της από δικηγόρους και λογιστές αντί να διακινούνται μέσω ειδικού τραπεζικού λογαριασμού στο όνομα της φιλανθρωπικής οργάνωσης. Σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή, ανέκτησε πάνω από 344.000 στερλίνες και κατοχύρωσε επιπλέον 98.000 στερλίνες φιλανθρωπικών κεφαλαίων.

Σύμφωνα με την Daily Mail, η Naomi δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» για τα ευρήματα της Επιτροπής Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων, αλλά δήλωσε: «Δεν είχα τον έλεγχο της φιλανθρωπικής μου οργάνωσης».

Διερευνούμε από την πλευρά μας, καθώς δεν είχα τον έλεγχο του φιλανθρωπικού μου ιδρύματος. Έδωσα τον έλεγχο σε έναν νομικό δικηγόρο, οπότε ερευνούμε για να μάθουμε τι και πώς, καθώς οτιδήποτε κάνω και κάθε δεκάρα που συγκεντρώνω πηγαίνει σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Μετά τη δημοσιοποίηση των ευρημάτων, ο Tim Hopkins, αναπληρωτής διευθυντής της Επιτροπής Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων για Ειδικές Έρευνες και Πρότυπα, δήλωσε: «Οι διαχειριστές είναι νομικά υποχρεωμένοι να λαμβάνουν αποφάσεις που είναι προς το συμφέρον της φιλανθρωπικής τους οργάνωσης και να συμμορφώνονται με τα νομικά τους καθήκοντα και τις ευθύνες τους. Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι οι διαχειριστές αυτής της φιλανθρωπικής οργάνωσης απέτυχαν να το πράξουν, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την ενέργειά μας να τους αποκλείσουμε».

DPG Network