Πωλείται: Ένα νεφρό την ώρα!
Εκτός ελέγχου το παράνομο εμπόριο οργάνων
Το παράνομο εμπόριο οργάνων είναι πλέον ανεξέλεγκτο, βάσει των στοιχείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δημοσιοποιήθηκαν στην Guardian. Πάνω από 10.000 επιχειρήσεις παρεμπορίου ανθρώπινων οργάνων γίνονται κάθε χρόνο, αριθμός που ουσιαστικά αντιστοιχεί σε πάνω από μια επεμβάσεις την ώρα. Η αύξηση αυτής της παράνομης δραστηριότητας, εκτιμάται ότι συνδέεται με την αυξανόμενη ζήτηση για μεταμόσχευση νεφρών σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που έχει να κάνει με τα συχνότερα κρούσματα διαβήτη και άλλων ασθενειών.
Οι ασθενείς που αγοράζουν "παράνομο" μόσχευμα, μπορεί να πληρώσουν και πάνω από 200.000 δολάρια για ένα νεφρό το οποίο "πουλήθηκε" από τον δότη για μόλις 5.000 δολάρια. Οι συμμορίες αυτές, δρουν κατά βάση στην Κίνα, το Πακιστάν και την Ινδία και εκμεταλλεύονται χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται στα όρια της ανέχειας. "Η παράνομη διακίνηση οργάνων, είχε σημειώσει πτώση την περίοδο 2006-07, ενώ είχε υπάρξει αισθητή μείωση στον "μεταμοσχευτικό τουρισμό" δήλωσε ο Λουκ Νοελ, γιατρός και ανώτερο στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι "Το εμπόριο μπορεί να αυξηθεί και πάλι. Υπήρξαν πρόσφατα ενδείξεις ότι υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη για μεταμοσχεύσεις και το κέρδος από αυτές τις επιχειρήσεις είναι μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο". Η Guardian επικοινώνησε μάλιστα με έναν γιατρό στην Κίνα που εξειδικεύεται στις μεταμοσχεύσεις νεφρών, ο οποίος διαφήμιζε τις υπηρεσίες του με το σλόγκαν "δώρησε ένα νεφρό, αγόρασε το καινούργιο iPad"... Ο ίδιος έδινε 2500 δολάρια για ένα νεφρό. Μάλιστα Πέντε άνθρωποι συνελήφθησαν στη νότια Κίνα κατηγορούμενοι στην υπόθεση ενός εφήβου ο οποίος πούλησε το νεφρό του για να αγοράσει ένα iPhone και ένα iPad.
Ανάμεσα στους κρατουμένους είναι ο χειρουργός που αφαίρεσε το νεφρό από το αγόρι, πέρυσι τον Απρίλιο. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, οι πέντε έλαβαν γύρω στα 35.000 δολάρια (26.700 ευρώ) για την μεταμόσχευση. Ο έφηβος μαθητής Γουάνγκ έλαβε 3.000 δολάρια (2.300 ευρώ) για το νεφρό του. Ο 17χρονος φέρεται ότι απάντησε σε αγγελία για πώληση νεφρού, η οποία είναι παράνομη στην Κίνα, σε ένα chatroom, στο Ιντερνετ. Η υπόθεση έγινε γνωστή όταν η μητέρα του τον ρώτησε πού βρήκε τα χρήματα για το iPhone και το iPad. Το παιδί απάντησε ότι είχε πουλήσει το νεφρό του. Οι πέντε που εμπλέκονται στην υπόθεση της μεταμόσχευσης κατηγορούνται για πρόκληση σωματικής βλάβης και παράνομη εμπορία ανθρώπινων οργάνων. Τα iPhones και τα iPads της Apple είναι πολύ δημοφιλή στην Κίνα, αλλά η τιμή τους είναι απαγορευτική για τους περισσότερους εργαζομένους στις πόλεις. Και υπάρχει μόνιμη έλλειψη δωρητών οργάνων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας περί τους 1,5 εκατ. ανθρώπους έχουν ανάγκη από μεταμοσχεύσεις, αλλά γίνονται μόλις 10.000 τέτοιες επεμβάσεις κάθε χρόνο. Πολλά από τα όργανα προς μεταμόσχευση αφαιρούνται από κρατουμένους που εκτελούνται, αν και η Κίνα έχει δεσμευθεί να δώσει τέλος σε αυτή την πρακτική μέχρι το 2017.
Τα νεφρά αποτελούν το 75% της παγκόσμιας λαθρεμπορίας οργάνων, ενώ η έλλειψη επιβολής του νόμου σε ορισμένες χώρες, και η έλλειψη της νομοθεσίας σε άλλους, σημαίνει ότι αυτοί που θα προσφέρουν οικονομικά κίνητρα στους φτωχούς ανθρώπους για να δώσουν ένα νεφρό, βρίσκουν άμεση ανταπόκριση. Η διακίνηση οργάνων αποτελεί μεγάλο "πονοκέφαλο" κυρίως για την Κίνα, ενώ το υπουργείο Υγείας στο Πεκίνο έχει κηρύξει παράνομη τη διαδικασία και έχει επίσης υποσχεθεί να σταματήσει τη συγκομιδή οργάνων από εκτελεσθέντες κρατούμενους έως το 2017, μια πρακτική που αντιμετώπισε διεθνή κατακραυγή όταν άρχισε να εφαρμόζεται. Παρόλα αυτά, το φαινόμενο γνωρίζει νέα άνθηση τα τελευταία δύο χρόνια. Ο Λουκ Νοελ έχει βάλει στόχο να ανακόψει την πορεία του λαθρεμπορίου οργάνων, με το να μεγιστοποιήσει την προμήθεια οργάνων από νεκρούς ή ζώντες δότες και ενθαρρύνοντας την υγιή τρόπο ζωής προκειμένου να εξαλείψει παθήσεις όπως ο διαβήτης, οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη θέση.