Τι είναι το sextortion που απειλεί τους εφήβους και πώς το Instagram τους προστατεύει;
Οι νέοι πέφτουν θύματα sextortion στο Instagram και η Meta προσπαθεί να βάλει τέλος σε αυτού του είδους την παρενόχληση.
Το Instagram δηλώνει ότι λαμβάνει μέτρα εδώ και καιρό για να προστατεύει τους εφήβους και αυτή τη φορά υπερασπίστηκε τα νέα χαρακτηριστικά που έχει εντάξει στην πλατφόρμα, ύστερα από επικρίσεις ότι δε λειτουργούν αρκετά.
Η Meta έχει πάρει κάποια μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν την αποτροπή λήψης στιγμιοτύπων ή καταγραφής οθόνης από εικόνες και βίντεο που «εξαφανίζονται», ώστε να περιοριστούν και να σταματήσουν να υπάρχουν οι περιπτώσεις των παιδιών που πέφτουν θύματα και εξαπατώνται, στέλνοντας προσωπικές εικόνες σε αγνώστους.
Η Meta δήλωσε ότι τα εργαλεία της, που δημιουργήθηκαν με βάση τα σχόλια των χρηστών, παρέχουν στους εφήβους σαφείς και απλούς τρόπους για να αναφέρουν ανάρμοστη συμπεριφορά ή παρενόχληση.
Αναφέρθηκε, ακόμα, ότι προσφέρει ειδικούς μηχανισμούς για την επισήμανση ανεπιθύμητων γυμνών εικόνων και δίνει προτεραιότητα σε τέτοιου είδους αναφορές, προσθέτοντας ότι είναι ανακριβές να υποστηρίζεται ότι οι άνθρωποι δε μπορούν να αναφέρουν λογαριασμούς που προσποιούνται ότι είναι έφηβοι, καθώς διαθέτει επιλογές για την αναφορά απάτης.
Τα έφηβα κορίτσια πέφτουν θύματα σεξισμού στα social media. Γιατί συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν;
Τι είναι το sextortion;
Το sextortion θα μπορούσε να μεταφραστεί ως σεξουαλικός εκβιασμός, με όλο και περισσότερους νέους και εφήβους να πέφτουν θύματα και να δέχονται επιθέσεις εκβιασμού. Ο στόχος; Να στείλουν στους θύτες υλικό σεξουαλικού περιεχομένου.
Ο εκβιασμός μέσω sextortion, κατά τον οποίο οι επιτήδειοι εξαπατούν ανθρώπους για να τους στείλουν σεξουαλικό υλικό πριν τους εκβιάσουν, έχει γίνει μια κυρίαρχη μορφή κατάχρησης προσωπικών εικόνων.
Παγκοσμίως, έχει αναφερθεί αύξηση του αριθμού απάτης μέσω sextortion που συμβαίνουν στα social media και αφορούν τόσο αγόρια όσο και κορίτσια.
Τα θύματα νιώθουν συχνά ντροπή, άγχος και απομόνωση με τους θύτες να λένε ότι οι εικόνες τους θα κοινοποιηθούν δημοσίως αν δεν τους πληρώσουν. Τέτοιου είδους περιστατικά καταλαβαίνουμε πως έχουν σοβαρές συνέπειες στη ψυχολογία και γενικά στη ζωή των εφήβων, με μερικούς να έχουν οδηγηθεί ακόμη και στην αυτοκτονία.
Το Instagram προσπαθεί να βάλει τέλος στο sextortion
Η Meta δήλωσε πως τα νέα χαρακτηριστικά που έχει εντάξει και αφορούν την ασφάλεια των χρηστών και η εκστρατεία της βασίζονται σε εργαλεία που είναι ήδη διαθέσιμα σε εφήβους και γονείς στην πλατφόρμα.
Η Antigone Davis, επικεφαλής της Meta για την παγκόσμια ασφάλεια, δήλωσε ότι μια νέα εκστρατεία στο Instagram έχει ως στόχο να δώσει στα παιδιά και τους γονείς πληροφορίες σχετικά με το πώς να εντοπίζουν τις απόπειρες sextortion σε περίπτωση που οι δράστες αποφεύγουν τα εργαλεία της για τον εντοπισμό τους. «Έχουμε βάλει ενσωματωμένες προστασίες ώστε οι γονείς να μη χρειάζεται να κάνουν τίποτα για να προσπαθήσουν να προστατεύσουν τους εφήβους τους», δήλωσε στο BBC News.
Ουσιαστικά, το Instagram θα αποτρέπει τη λήψη στιγμιότυπου οθόνης εικόνων και βίντεο που στέλνονται με ιδιωτικά μηνύματα με το «προβολή μια φορά» ή «να επιτρέπεται η επανάληψη», τρόπους τους οποίους μπορούν να επιλέξουν οι χρήστες όταν στέλνουν μια εικόνα ή ένα βίντεο σε άλλους.
Στόχος των παραπάνω εργαλείων δεν είναι να δοθεί στους χρήστες μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, ούτε να καθησυχαστούν, καθώς αν κάποιος θέλει να βλάψει το θύμα θα το κάνει με κάποιον τρόπο, ακόμα και φωτογραφίζοντας την εικόνα με άλλη συσκευή.
Η εταιρεία Meta αναφέρει, επιπλέον, πως οι προστασίες που έχει δημιουργήσει γύρω από το γυμνό περιεχόμενο σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με ειδικούς σε θέματα παιδικής προστασίας. Ας μη ξεχνάμε πως πέρα από την πρόληψη του sextortion στο Instagram, έχουν δημιουργηθεί πλέον τα Teen accounts στο ίδιο social media για καλύτερη προστασία των εφήβων και των παιδιών.
Το Instagram φέρνει τα teen accounts και οι γονείς θα κοιμούνται πλέον πιο ήρεμοι τα βράδια
Πέρα από τα μέτρα που παίρνει η Meta, ας μη ξεχνάμε ότι το πιο σημαντικό είναι η σωστή ενημέρωση των παιδιών γύρω από τους κινδύνους τόσο των social media όσο και του διαδικτύου.