Τα (πολύ) ωραία συμβαίνουν πάντα με ένα «θεϊκό» παγωτό στο χέρι

Τα (πολύ) ωραία συμβαίνουν πάντα με ένα «θεϊκό» παγωτό στο χέρι

Πλησιάζουμε όλο και περισσότερο στην «καρδιά» του καλοκαιριού και οι ηλιόλουστες μέρες που τόσο περιμέναμε, έχουν διαφορετική… γεύση τώρα.

Mini καθημερινοί καύσωνες μας κοιμίζουν τα μεσημέρια, μετά από μενού που περιλαμβάνει φαγητό και παγωτό και δροσερές νύχτες, μας θυμίζουν τα παιδικά μας καλοκαίρια.

Τότε που κοιμόμασταν στη βεράντα και το επόμενο πρωί, τρέχαμε στο παντοπωλείο της γειτονιάς ή στην πλησιέστερη gelateria, για να γευτούμε το αγαπημένο μας παγωτό χωνάκι. Τότε που κάναμε διαγωνισμό για το ποια έχει φάει τα περισσότερα παγωτά, ενώ το μπισκοτάκι σε σχήμα παγωτού, που μας έβαζαν πάνω-πάνω, ήταν η επιβράβευση για την νικήτρια.

Καλοκαιρινές ιστορίες όλες μπορούμε να αφηγηθούμε, όμως υπάρχουν κάποιες που αναπολούμε συχνότερα. Και για να τις ξαναζήσουμε έστω και λίγο, είμαστε ικανές να δώσουμε ως αντάλλαγμα όλα τα παγωτά χωνάκι με τα νέα μάνγκο- πορτοκάλι και banoffee, που πρόκειται να φάμε φέτος. Είναι, βλέπεις, τα παιδικά και εφηβικά καλοκαίρια, που διατηρούν ακόμη στο μυαλό μας κάτι από την αθωότητα και την ξεγνοιασιά εκείνων των χρόνων και αν υπάρχει ένα «συστατικό» που δημιουργεί κάθε καλοκαίρι ένα blast from the past σε αυτά τα χρόνια, αυτό είναι σίγουρα το παγωτό Δωδώνη.

Το απαραίτητο «συστατικό» του καλοκαιριού μας

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή, από τον πλανόδιο παγωτατζή των παιδικών μας χρόνων, δηλαδή. Άραγε, πόσο πίσω μας ταξιδεύει ο χαμογελαστός κύριος με τα άσπρα ρούχα και το άσπρο καπέλο, που μέσα από το αμαξίδιό του, έδινε τη «γεύση» κρέμας, σοκολάτας και φράουλας σε χωνάκι στο καλοκαίρι μας; Και άπαξ και δεν είχαμε το νου μας όταν περνούσε, τρέχαμε στο παντοπωλείο της γειτονιάς, που είχε λίγο από όλα ή στο κατάστημα παγωτού, για να μην χάσουμε ούτε στιγμή από την αγαπημένη μας απόλαυση.

Μία εποχή, μία ιστορία, ένα παγωτό Δωδώνη που από τότε μέχρι και σήμερα δίνει γεύση στις πιο γλυκές μας αναμνήσεις. Ποια μπορεί να ξεχάσει, άλλωστε, την πρώτη φορά που βρέθηκε μπροστά από ένα ψυγείο Δωδώνη με όλες τις γεύσεις να λάμπουν λαχταριστά μπροστά στα μάτια της;

Βλέπεις, ξεκινώντας από την πλατεία Κυψέλης, κάπου στο 1970 -αν ήσουν τυχερή, ίσως βρέθηκες σε μία από τις πρώτες gelaterie στην Ελλάδα με τη μορφή που τις ξέρουμε σήμερα- η Δωδώνη φτάνει τώρα να δημιουργεί ένα νέο blast from the past με κάθε κουταλιά από τα «θεϊκά» παγωτά της. Και αν θέλουμε να είμαστε ρεαλίστριες, όλες περιμέναμε να έχει μία τέτοια εξέλιξη.

Διότι από τη δεκαετία του 2000, είχε ξεκινήσει η… μεγάλη εξειδίκευση στο παγωτό και σε όποιο από τα 160 καταστήματά της και αν βρισκόσουν, μπορούσες να επιλέξεις ποιο σιρόπι, ποιον ξηρό καρπό ή ποια τρούφα θα συμπλήρωνε το φρεσκοψημένο χωνάκι σου ή το κύπελλο σου. Όσο για το μπισκότο σε σχήμα παγωτού που έμπαινε στο τέλος, ήταν κάτι σαν τρόπαιο για την επιλογή.

Untitled.png

Μεγαλώνοντας με το αγαπημένο μας παγωτό

Πράγματι, λοιπόν, το παγωτό Δωδώνη είναι μία σταθερή αξία που αγαπάμε να έχουμε στη ζωή μας και αυτό, γιατί μπορεί και δίνει «γεύση» στις πιο ξεχωριστές στιγμές μας, εδώ και 57 χρόνια. Και είναι μοναδική, γιατί προσφέρει την ίδια απόλαυση, όπως εκείνη την πρώτη φορά που δοκιμάσαμε το πρώτο μας παγωτό Δωδώνη, με 100% φρέσκο ελληνικό γάλα και αγνά υλικά, χωρίς συντηρητικά και αυτήν την «θεϊκή» γεύση.

Μπορεί τα χρόνια να πέρασαν και πλέον να έχουμε αμέτρητες επιλογές σε γεύσεις παγωτού -47 στον αριθμό- και γαρνιρίσματα σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας και αν βρεθούμε -από Αθήνα και Ναύπλιο μέχρι Ιόνιο και Αιγαίο, αλλά η κάθε κουταλιά από παγωτό Δωδώνη, θα έχει πάντα τις δικές της αναμνήσεις που θα πετάγονται ξαφνικά μπροστά μας. Διότι αυτό κάνει η Δωδώνη μέσα μας: Παγώνει τον χρόνο μαζί με τις αναμνήσεις και κάθε κουταλιά δημιουργεί ένα νέο blast from the past, το οποίο μας προσφέρει απόλαυση, δροσιά, αλλά και την ίδια ευχαρίστηση που αισθανθήκαμε όταν βρεθήκαμε πρώτη φορά μπροστά από το ψυγείο με τα παγωτά της.

Η αλήθεια είναι πως οι πιο γλυκές μας αναμνήσεις έχουν πράγματι «γεύση» από Δωδώνη: Το μέτρημα για το ποια έχει φάει περισσότερα παγωτά κάθε καλοκαίρι, τα «δώσε μου μία κουταλιά από τη δική σου γεύση να δοκιμάσω και έλα να ανταλλάξουμε» στα παγκάκια στις πλατείες, τα γλυκά φιλιά, οι γιορτές με όλα τα κουταλάκια μέσα στα μεγάλα μπολ, η ευτυχία του να απολαμβάνουμε αργά ένα χωνάκι παγωτό μία ζεστή μέρα. Και κάτι μας λέει πως φέτος, θα ζήσουμε ακόμη περισσότερες αναμνήσεις όπως αυτές… με τις νέες γεύσεις μάνγκο - πορτοκάλι και banoffee.