Στιφάδο: Το πλέον φθινοπωρινό φαγητό με την πλούσια γεύση
Μυρωδιές, γεύσεις και πολλές εικόνες συνθέτουν το «άλμπουμ» των αναμνήσεων που έχεις από τα φαγητά που μαγείρευε η μητέρα σου και γέμιζαν το κυριακάτικο τραπέζι.
Μπορεί μικρή να μην το αντιλαμβανόσουν, όμως τώρα, γνωρίζεις πως η προετοιμασία ενός γεύματος είναι κάτι σαν «ιεροτελεστία»: Χρειάζεται σκέψη για να προσθέσεις τα κατάλληλα καρυκεύματα και τις σωστές δοσολογίες για να πετύχει.
Και της μητέρας σου πάντα ήταν πετυχημένα. Διότι ένα πιάτο από τα χέρια της έκρυβε… όλα τα σ’ αγαπώ του κόσμου. Γι’ αυτό και δεν το συγκρίνεις με κανένα άλλο και ξέρεις καλά πώς να αναγνωρίζεις ένα πιάτο που κρύβει μέσα του αγάπη. Αν, λοιπόν, με το που είδες στο ημερολόγιό σου 1η Σεπτεμβρίου, το μυαλό σου «έτρεξε» στις φθινοπωρινές γεύσεις που θα προετοιμάσεις και φέτος, τότε συνέχισε να διαβάζεις. Διότι σου έχουμε μία συνταγή γεμάτη αγάπη και «γεύση» φθινοπώρου, η οποία θα ενθουσιάσει τους αγαπημένους σου στο επόμενο κυριακάτικο τραπέζι. Ο λόγος για το Στιφάδο με μπόλικα κρεμμυδάκια και την πολύτιμη βοήθεια της… Knorr. Ετοίμασε κατσαρόλα και… φύγαμε!
Στιφάδο μοσχάρι για… καλό φθινόπωρο!
Η αλήθεια είναι πως το στιφάδο δεν έχει μία εκδοχή, αλλά πολλές. Η πιο παραδοσιακή -της μητέρας σου- είναι αυτή με το μοσχάρι, αλλά πολύ δημοφιλείς είναι επίσης αυτές με το κοτόπουλο και το κουνέλι. Επειδή, όμως, το στιφάδο μοσχάρι «χτυπάει» διαφορετικά στις αναμνήσεις σου, έχουμε βρει την ιδανική συνταγή για να δοκιμάσεις στην κουζίνα σου και να τη σερβίρεις στο δικό σου κυριακάτικο τραπέζι. Πίστεψε μας, η συνταγή αυτή θα κάνει μέχρι και τον πιο απαιτητικό κριτή της καρδιάς σου να… γλύφει τα δάχτυλά του, γι’ αυτό δώσε προσοχή!
Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι τα εξής:
- 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας
- 1 τεμάχιο Knorr «Σπιτικός» Ζωμός για Βοδινό
- 100 ml ελαιόλαδο
- ½ φλ. λευκό κρασί
- 2 καρότα
- ½ κιλό κολοκυθάκια
- 1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου
- 1 κλωνάρι σέλερι
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
- 1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Επειδή, λοιπόν, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, θα χρειαστεί να ελέγξεις ότι διαθέτεις όλα τα υλικά στον πάγκο σου και να τα προετοιμάσεις. Αρχικά, πρέπει να κόψεις το μοσχαρίσιο κρέας σε κύβους και να ψιλοκόψεις το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σέλερι. Έπειτα, να συνεχίσεις με τα καρότα, τα οποία θα κόψεις σε ροδέλες και με τα κολοκυθάκια, τα οποία θα κόψεις σε φέτες. Στο τέλος, θα καθαρίσεις τα κρεμμυδάκια στιφάδου και έτσι, θα είσαι έτοιμη να βουτήξεις στα «βαθιά» της συνταγής.
Ξεκινάς τη συνταγή, σοτάροντας σε μια κατσαρόλα το κρέας, μαζί με μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο. Αμέσως μετά, σβήνεις με το κρασί, ρίχνεις τον Knorr «Σπιτικό» Ζωμό για Βοδινό και ενάμιση φλιτζάνι νερό. Σιγοβράζεις για 30 λεπτά περίπου, ενώ παράλληλα, σοτάρεις τα λαχανικά και τα μυρωδικά στο υπόλοιπο ελαιόλαδο. Έτσι, θα κερδίσεις χρόνο ώστε asap να τα προσθέσεις στο κρέας. Η τελευταία κίνηση που σου απομένει να κάνεις, είναι να ανακατέψεις τη μoυστάρδα σε ένα φλιτζάνι νερό και να την προσθέσεις στο φαγητό. Αλατοπιπερώνεις και μαγειρεύεις για 30 λεπτά ακόμη. Ο χρόνος κυλάει γρήγορα και, χωρίς να το καταλάβεις, μετά από λίγο θα είσαι έτοιμη να σερβίρεις τη δημιουργία σου!
Προετοίμασε τη μητέρα σου αλλά και τους αγαπημένους σου που θα βρίσκονται γύρω από το τραπέζι γι’ αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει, γιατί με την πρώτη μπουκιά από το αγαπημένο -σε όλους σας- στιφάδο, θα εύχονται κάθε Κυριακή να μοιάζει με αυτή. Just saying!
Το φθινόπωρο, λοιπόν, είναι η πιο cozy εποχή και είναι απόλυτα φυσιολογικό να σου φέρνει στο μυαλό τα κυριακάτικα τραπέζια με το στιφάδο της μαμάς. Μπορεί να μεγάλωσες και να φτιάχνεις πια το δικό σου στιφάδο, ωστόσο πάντα θα νοσταλγείς τις αγαπημένες σου οικογενειακές στιγμές γύρω από το τραπέζι. Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που θα ψάχνεις μία αφορμή για να δεις τους αγαπημένους σου ανθρώπους, μην διστάσεις να προτείνεις… στιφάδο στο σπίτι σου. Γνωρίζεις, άλλωστε, τη συνταγή που θα τους κάνει όλους να ανυπομονούν.