Θριφτόψωμο για να συνοδεύετε τα ζεστά ροφήματα σας
Απλό και γευστικό ψωμί για να συνοδεύσει τέλεια τα ζεστά σας ροφήματα. Μία εναλλακτική επιλογή αντί των κλασικών μπισκότων-βουτήματων. Το θριφτόψωμο μπορεί να γίνει από απλό αλεύρι, ό,τι έχουμε στην κουζίνα μας. Μπορείτε όμως να δοκιμάσετε συνδυασμό αλευριών, ριζάλευρο για πιο ελαφρύ ή σιμιγδάλι για πιο τραγανό αποτέλεσμα.
Υλικά (8 κομμάτια)
120 γρ. αλεύρι
60γρ. ριζάλευρο ή ψιλό σιμιγδάλι
120γρ. ανάλατο βούτυρο (θερμοκρασία δωματίου)
60γρ. ψιλή ζάχαρη
1/2 κουταλιά σούπας ψιλή ζάχαρη (για πασπάλισμα)
Εκτέλεση
1.Αρχικά προθερμαίνετε ο φούρνο στους 190 βαθμούς. Σε ένα μπολ, χτυπάτε με το μίξερ το βούτυρο μέχρι έχει απαλή υφή. Σιγά-σιγά ρίχνετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε για να γίνει ομοιόμορφο. Προσθέτετε το αλεύρι και το ριζάλευρο και ανακατέψτε με ένα μαχαίρι μέχρι να αναμειχθεί καλά το μείγμα.
2.Σε ρηχό σκεύος (με βάση που αφαιρείτε) βάζετε το μείγμα και το πιέζετε καλά. Αφού βεβαιωθείτε ότι είναι επίπεδο, τρυπάτε την επιφάνεια με ένα πιρούνι. Το βάζετε στο ψυγείο να παγώσει για 10 λεπτά.
3.Αφού το βγάλετε από το ψυγείο, το πασπαλίζετε με την υπόλοιπη ζάχαρη και το βάζετε στο φούρνο για 25 λεπτά μέχρι να χρυσίσει.
4.Για να σερβίρετε, αφαιρείτε το μέρος του σκεύους μου μπορεί να αφαιρεθεί, όταν το θριφτόψωμο είναι ακόμα ζεστό. Το κόβετε σε 8 ισομερή κομμάτια, αλλά μην τα διαχωρίσετε αν το ψωμί σας δεν έχει κρυώσει πλήρως γιατί θα τα κάνει να στεγνώσουν πρόωρα.
Tip: Το θριφτόψωμο μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και 1 βδομάδα αρκεί να φυλαχτεί σε αεροστεγές σκεύος.