EASTER SOS: Αυτό είναι το πασχαλινό τσουρέκι που πρέπει να δοκιμάσεις!
Μπορεί, δυστυχώς, να χρειάστηκε να «στείλω» στα… αζήτητα, πολλές προηγούμενες «καμένες» απόπειρες μέχρι να καταφέρω να φτιάξω το λαχταριστό πασχαλινό τσουρέκι, τα κατάφερα όμως φίλη μου.
Αν κάποιος πριν από ένα χρόνο μου έλεγε πως λίγο πριν τα τριάντα, θα περίμενα με ανυπομονησία να έρθουν οι διακοπές του Πάσχα, όχι τόσο για να χαρώ λίγες μέρες μακριά από το γραφείο, αλλά για να βρω λίγο ελεύθερο χρόνο και να φτιάξω σπιτικό πασχαλινό τσουρέκι, θα τον ρώταγα κυριολεκτώντας: «Από ποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας έρχεσαι;». Κι όμως, η ίδια η ζωή, είχε απρόβλεπτο «σενάριο» για μένα και κατάφερε να με διαψεύσει!
Μπορεί, δυστυχώς, να χρειάστηκε να «στείλω» στα… αζήτητα, πολλές προηγούμενες «καμένες» απόπειρες μέχρι να καταφέρω να φτιάξω το λαχταριστό πασχαλινό τσουρέκι, τα κατάφερα όμως φίλη μου! Ναι, είναι μία «νέα» συνταγή, που βασίζεται σε μία λίγο πιο απλουστευμένη μορφή του παραδοσιακού τσουρεκιού της μαμάς μου, παραμένοντας βέβαια το ίδιο νόστιμη. Θα το διαπιστώσεις και μόνη σου αν το τολμήσεις! Άλλωστε, έχοντας ως βασικό συστατικό του το φυσικό βούτυρο Lurpak από 100% φρέσκο αγελαδινό γάλα, το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να μην είναι γευστικά φίνο! Εδώ μία κουταλιά αρκεί για να «μεταμορφώσει» ακόμη και μία απλή φέτα ψωμιού, φαντάσου τα «μαγικά» αποτελέσματα που θα προκύψουν από τη συνταγή που ακολουθεί.
Πριν ξεκινήσεις τις… επικίνδυνες μαγειρικές, σιγουρέψου πως έχεις όλα τα απαραίτητα υλικά που καταγράφονται στη λίστα.
600 gr αλεύρι σκληρό
12 gr αλάτι
150 gr ζάχαρη κρυσταλλική
20 gr μαγιά νωπή
7 αυγά
250 gr βούτυρο Lurpak
5 gr μαχλέπι
5 gr μαστίχα τριμμένη
αμύγδαλο φιλέ
Για να ξεκινήσεις τη συνταγή για το τσουρέκι, θα χρειαστείς ένα μπολ μεγάλης χωρητικότητας. Εκεί θα τοποθετήσεις όλα σου τα υλικά εκτός από αυγά και το βούτυρο. Ανακατεύεις καλά το μείγμα σου με το μίξερ ή, σε περίπτωση που δεν διαθέτεις, με ένα μαγειρικό σύρμα για 5 λεπτά το λιγότερο. Συνεχίζεις προσθέτοντας σιγά σιγά το βούτυρο Lurpak, το οποίο φροντίζεις να έχει μαλακώσει προηγουμένως και να έχει «πιάσει» θερμοκρασία δωματίου, συνεχίζοντας επίμονα το ζύμωμα. Για να έχεις το αφράτο αποτέλεσμα που χρειάζεται, να ξέρεις πως θα χρειαστεί να προσπαθήσεις πολύ.
Όταν θα αρχίσει να δημιουργείται η επιθυμητή υφή, θα συνεχίσεις για λίγο ακόμη το ζύμωμα και έπειτα θα συγκεντρώσεις τη ζύμη σου σε μία μπάλα. Θα την τοποθετήσεις στο μεγάλο μπολ που χρησιμοποίησες προηγουμένως για την προετοιμασία των υλικών σου και θα από πάνω θα το «ασφαλίσεις» με μία διάφανη μεμβράνη. Θα χρειαστεί να το αφήσεις να «ξεκουραστεί» για ένα βράδυ στο ψυγείο σου.
Το επόμενο πρωί, βγάζοντας τη ζύμη από το ψυγείο, θα τη μαλακώσεις ελαφρά, μαλάσσοντας τη με τα χέρια σου. Έπειτα, θα τη χωρίσεις σε τρία κομμάτια παρόμοιου μεγέθους. Αυτά τα τρία κομμάτια είναι που θα σχηματίσουν τη μεγάλη «πλεξούδα», δηλαδή το λαχταριστό τσουρέκι σου. Αφού τη «σχηματίσεις», θα ετοιμάσεις το επάλειμμά από αυγό και νερό, δύο συστατικά που θα «χτυπήσεις» μαζί και με το οποίο θα καλύψεις την επιφάνεια του τσουρεκιού. Τέλος, θα διακοσμήσεις το τσουρέκια σου προσεκτικά με το αμύγδαλο φιλέ.
Αφού προθερμάνεις το φούρνο σου στους 180 με 190 °C (η θερμοκρασία να ξέρεις είναι ενδεικτική και ίσως διαφέρει από τη μία ηλεκτρική συσκευή στην άλλη), θα τοποθετήσεις την «πλεξούδα-τσουρέκι» μέσα και θα τη βγάλεις μετά από 40 περίπου λεπτά.
Τώρα που γνωρίζεις επακριβώς ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για το πιο εύκολο αλλά και πεντανόστημο πασχαλινό κέικ, μήπως ήρθε η ώρα να ξεπεράσεις τον φόβο σου για την κουζίνα και να τολμήσεις να πας ένα «βήμα» παραπέρα τη σχέση σας; Σκέψου απλά πως θα «φουσκώσει» από περηφάνια η μαμά σου όταν δει πως τα κατάφερες και όχι μόνο αυτό, αλλά πως ξέρεις να επιλέγεις και τα καλύτερα υλικά όπως εκείνη. Το βούτυρο Lurpak φυσικά, είναι ένα από αυτά και η ιδανική επιλογή για μία γευστική, «πλούσια» σε θρεπτικά συστατικά και συνάμα ισορροπημένη διατροφή.