Δεν βρίσκεις μαγιά στο μάρκετ; Φτιάξε την δική σου από το μηδέν
Η μαγιά που θα φτιάξεις διατηρείται ως και μια εβδομάδα στο ψυγείο
Ένα από τα πρώτα πράγματα που βγήκε σε έλλειψη στο σούπερ μάρκετ ήταν και η μαγιά, ξηρή και νωπή.
Προφανώς εν μέσω καραντίνας, όλες σκεφτήκαμε να ψήσουμε το δικό μας ψωμί, την δική μας πίτσα και πάει λέγοντας.
Αν λοιπόν δεν βρίσκεις μαγιά, φτιάξε τη δική σου. Οι παλιές το λένε προζύμι και με αυτό έφτιαχναν το ψωμί της εβδομάδας.
Τα υλικά είναι απλά, μιλάμε για αλεύρι και νερό αλλά η διαδικασία απαιτεί από εσένα προσοχή και υπομονή. Το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει.
Παίρνεις μια κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορείς και ολικής άλεσης) και μια κούπα χλιαρό νερό.
Ξεκινάς ανακατεύοντας τα υλικά σε μπολάκι, το οποίο σκεπάζεις και αφήνεις σε ζεστό σημείο.
Αφήνεις έξι ώρες και ανακατεύεις ξανά προσθέτοντας στο φουσκωμένο χυλό μια κουταλιά αλεύρι ακόμα και λίγο νερό.
Αφού έχει έρθει το πρωί και έχουν περάσει 12 ώρες, ανοίγεις ξανά τον χυλό, ανακατεύεις και πάλι και προσθέτεις ξανά νερό και αλεύρι.
Στις 18 ώρες πιάνεις πάλι αυτό το άμορφο ζυμαράκι- προζύμι και κάνεις για τελευταία φορά την ίδια διαδικασία.
Στο εικοσιτετράωρο πια έχεις ένα έτοιμο προζύμι για να προσθέσεις μια γενναία ποσότητα στο μείγμα για το ψωμί σου.
Αν θέλεις βάλε λάδι σε ένα μπολ και τοποθέτησε το υπόλοιπο προζύμι μέσα. Διατηρείται για μια εβδομάδα στο ψυγείο.