Φτιάξαμε κουλούρια Θεσσαλονίκης της καραντίνας με έξι υλικά και βγήκαν τέλεια

Φτιάξαμε κουλούρια Θεσσαλονίκης της καραντίνας με έξι υλικά και βγήκαν τέλεια

Το ωραίο, το σωστό, το Σαλονικιό

Εκεί μας έφερε η καραντίνα: Στην κουζίνα. Και τσουρέκια φτιάξαμε και κέικ και ψωμί και ρολάκια κανέλλας και μπισκότα και προζύμι και ό,τι ψήνεται φίλη μας.

Ξέρεις τι δεν είχαμε φτιάξει ως σήμερα: Κουλούρια Θεσσαλονίκης. Αλλά για να τα πετύχεις, θες συνταγή Σαλονικιά και την βρήκαμε στο blog lenafusion.gr που έχει καταγωγή από Θεσσαλονίκη.

Είναι η πιο ωραία συνταγή για να πλάσεις το ζυμάρι και να το ευχαριστηθείς, αγχολυτικό για εσένα, παιχνίδι για τα παιδιά και να πεις στο τέλος καλά τα κατάφερα.



Υλικά

  • 1 φρέσκια μαγια 48 γρ.
  • 150 γρ. αλεύρι σκληρό για ψωμί
  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 280 γρ. νερό χλιαρό όχι ζεστό
  • 2 κουταλιές της σούπας γεμάτες ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Θα χρειαστούμε επίσης:

  • 200 γρ. σουσάμι
  • Ζαχαρόνερο: Μισό λίτρο νερό με 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κομμάτια αντικολλητικό χαρτί και 2 ταψιά ρηχά


Εκτέλεση

Ζεσταίνετε το νερό και διαλύετε μέσα με ένα κουτάλι τη μαγιά. Ρίχνουμε από το αλεύρι 2 κουταλιές της σούπας μέσα στον χυλό της μαγιάς και σκεπάζουμε για 30 λεπτά όχι κοντά σε εστία θέρμανσης αλλά σε ζεστό μέρος της κουζίνας. Θα πρέπει να φουσκώσει λίγο αυτός ο χυλός και να καταλάβουμε ότι η μαγιά είναι ενεργή. Τότε μόνον συνεχίζουμε.

Ρίχνουμε το αλεύρι δύο ειδών σε ένα μπωλ μεγάλο, τη ζάχαρη και πασπαλίζουμε το αλάτι. Ανακατεύουμε αμέσως με έναν αυγοδάρτη για 1 λεπτό.

Προσθέτουμε τον χυλό της μαγιάς και αρχίζουμε να ανακατεύουμε από έξω προς τα μέσα μ΄ ένα κουτάλι.

Ανάβουμε τον φούρνο στους 200˚C αέρα και ετοιμάζουμε τα ταψιά με το αντικολλητικό χαρτί.

Χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που όλα τα υλικά της έχουν ενσωματωθεί και ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Θα κολλάει βέβαια λίγο στα χέρια.

Τη βγάζουμε σε μια επιφάνεια που έχουμε πασπαλίσει με λίγο, πολύ λίγο αλεύρι. Και παίρνουμε λίγο ακόμη αλεύρι, ίσα να μην κολλάει το ζυμάρι στα χέρια μας. Στρογγυλεύουμε το ζυμάρι απαλά και το αφήνουμε μέσα σε ένα μεγάλο μπωλ που έχουμε λαδώσει με 2 κουταλιές ελαιόλαδο.

Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη το μπολ και αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει.

Αλείφουμε την επιφάνεια που έχουμε διαλέξει να πλάσουμε τα κουλούρια μας. Ανοίγουμε το μπωλ, πατάμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε εννέα (9) μέρη, περίπου 90 γρ. το καθένα.

Παίρνουμε στα χέρια μας το κάθε κομμάτι το γυρίζουμε απαλά προς τα μέσα από παντού να γίνει σα μπαλίτσα και με τα δάχτυλα το μακραίνουμε σα χοντρό κορδόνι. Το λάδι που υπήρχε στο μπολ βοηθάει στο πλάσιμο πολύ.

Αυτό το κορδόνι το βουτάμε στο ζαχαρόνερο και μετά στην ρηχή πιατέλα με το σουσάμι.

Το ακουμπάμε, ενώνοντας τις άκρες πάνω στη λαδόκολλα στο ταψί. Βάζουμε ένα ποτήρι ανάποδα ανάμεσα στο κάθε κουλούρι για να μην ενωθεί η ζύμη περίπου 7-8 εκ. διάμετρο. Μέχρι να πλάσουμε όλα τα κουλούρια, θα είναι και η ώρα που χρειάζονται τα κουλούρια να μείνουν να ξεκουραστούν.

Μέσα στον προθερμασμένο φούρνο βάζουμε μια κατσαρολίτσα με νερό βραστό. Αυτό θα βοηθήσει, όπως στο ψωμί το κουλούρι να γίνει κρατσανό απέξω και σούπερ μαλακό μέσα.

Ψήνουμε ένα ένα το ταψί για 15 με 16 λεπτά, στο δεύτερο ράφι από κάτω στον φούρνο ή λίγο πιο κάτω από τη μέση. Δεν ανοίγουμε πριν περάσουν τα 15 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί και περιμένουμε 5 λεπτά και μετά απολαμβάνουμε τα υπέροχα κουλούρια μας με τις γεύσεις που προτιμάμε: δαμασκηνοελιές, λίγο φρέσκο ανθότυρο, ή μια γραβιέρα, ή κλασικά μέλι ταχίνι καρύδι, μμμ! Παραδοσιακή, τέλεια νοστιμιά Θεσσαλονίκης.

Όσες περισσότερες φορές τα φτιάξεις, τόσο θα τελειοποιήσεις το σχήμα, ενώ αν θες, γέμισέ τα με τυρί κρέμα ή φέτα ή πραλίνα φουντουκιού για μεγαλύτερη απόλαυση.

Αν θες να πλησιάσεις κι άλλο την γεύση του φούρνου, βάλε λίγη ζάχαρη παραπάνω.