Πρέπει να πετάξεις τον κιμά αν πάρει καφέ χρώμα;
Τελικά πότε έχει χαλάσει ο κιμάς;
Έχει συμβεί σε όλους μας. Έχεις κάνει τα ψώνια του ΣΚ έχεις πάρει κιμά, τον έβαλες στο ψυγείο και ετοιμάζεσαι να φτιάξεις τάκος την Τρίτη μόνο για να ανακαλύψεις πως ο βόειος κιμάς έχει γίνει καφέ.
Που πήγε ο ροζ κιμάς που αγόρασες; Πρέπει να τον πετάξεις τελικά;
Παρότι το κρέας έχει γίνει καφέ ή έχει ξεθωριάσει το έντονο ροζ χρώμα του, αυτό δεν σημαίνει πως το κρέας χάλασε.
Είναι περίεργο μιας και το στοιχείο που είναι υπεύθυνο για το κόκκινο χρώμα του βοείου κρέατος είναι το ίδιο που είναι υπεύθυνο για το καφέ του χρώμα: το οξυγόνο. Όταν το κρέας έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τον αέρα, γίνεται κόκκινο / ροζ. Ωστόσο, όταν το κρέας έχει εκτεθεί σε αυτό το οξυγόνο, έχει περιορισμένο χρόνο πριν ο ίδιος αέρας που το έκανε κόκκινο να το μεταφέρει στο επόμενο στάδιο οξείδωσης, το οποίο είναι γκρι / καφέ.
Είναι το ίδιο φαινόμενο που μετατρέπει το αβοκάντο ή το κομμένο μήλο σε καφέ. Και τα οξειδωμένα τρόφιμα δεν είναι απαραίτητα κακά τρόφιμα ή τρόφιμα που δεν μπορείς να τα καταναλώσεις.
Πώς θα καταλάβεις αν μπορείς να καταναλώσεις το κρέας
Εάν το βόειο κρέας έχει γίνει καφέ ή γκρι ή αν μέσα είναι γκρι ή έξω είναι γκρι υπάρχουν μερικοί άλλοι τρόποι για να δεις αν μπορείς να το φας. Αρχικά, τσέκαρε την ημερομηνία λήξης. Εάν το βόειο κρέας παραμένει πριν την ημερομηνία λήξης, είναι πιθανότατα καλό, αν έχει μεταφερθεί κα αποθηκευτεί σωστά.
Έπειτα μύρισέ το. Αν είναι κακή η οσμή, είναι ασφαλέστερο να το πετάξεις.
Τέλος, νιώσε την υφή. Εάν είναι αδύνατο ή λιπαρό στην αίσθηση, πετάξέ το. Αυτό θα μπορούσε να δείχνει ανάπτυξη βακτηρίων και αλλοίωση του προϊόντος.
Εάν παίρνετε το κρέας από κρεοπωλείο, επίλεξε βόειο κρέας με έντονο κόκκινο χρώμα, κερασί αλλά το συσκευασμένο στο μάρκετ κρέας μπορεί να έχει κι ένα σκούρο μοβ-κόκκινο χρώμα. Αυτό σημαίνει απλώς ότι δεν έχει εκτεθεί σε πολύ οξυγόνο λόγω της συσκευασίας με σφράγιση κενού. Ελέγξτε επίσης ότι η συσκευασία δεν περιέχει πολλά υγρά και ότι είναι σωστά σφραγισμένη χωρίς τρύπες.