Η πιο νόστιμη κοτόπιτα που θα δοκιμάσεις αυτό το φθινόπωρο έχει κάτι από Θεσσαλία και Ήπειρο

Η πιο νόστιμη κοτόπιτα που θα δοκιμάσεις αυτό το φθινόπωρο έχει κάτι από Θεσσαλία και Ήπειρο

Μία από τις πιο γνωστές πίτες τόσο στη Θεσσαλία όσο και την Ήπειρο είναι η κοτόπιτα.

Κατά πάσα πιθανότητα, ξέρεις πως η Θεσσαλία και η Ήπειρος φημίζονται για τις πίτες τους σε διάφορες παραλλαγές, ακόμα και αν δεν είσαι από εκείνα τα μέρη. Ή, ακόμα περισσότερο, οι πίτες έχουν πολιτισμική διάσταση καθώς βρίσκονται στο DNA αυτών των περιοχών. Μάλιστα, για τους ανθρώπους που ζουν εκεί δεν είναι απλά συνοδευτικό του γεύματός τους, όπως τις θεωρούμε συνήθως εδώ, αλλά αποτελούν κύριο φαγητό. Φαΐ και προσφάγι, όπως λένε οι ίδιοι.

Μία από τις πιο γνωστές πίτες τόσο στη Θεσσαλία όσο και την Ήπειρο είναι η κοτόπιτα, που λίγα κομμάτια της αρκούν για να σε μεταφέρουν έστω νοερά σε εκείνα τα μέρη. Και επειδή τα ταξίδια -γευστικά και μη- αρέσουν σε όλες μας, πάμε να δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα αυτήν την πίτα, που είναι ό,τι πρέπει για το φθινόπωρο. Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι:

  • 1 πακέτο φύλλο σφολιάτα
  • 1 στήθος κοτόπουλο
  • 2 πιπεριές πράσινες, σε κυβάκια
  • 2 πιπεριές κόκκινες, σε κυβάκια
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 7 μανιτάρια φρέσκα σε λεπτές φέτες
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 200 γρ. μείγμα τριμμένων τυριών
  • 1 Knorr Κλασικό Κύβο Κότας
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Πάπρικα
  • Λίγο σουσάμι και ένα αυγό για την επιφάνεια της πίτας
  • 1 λίτρο νερό
1730210263626-909367370-image003.jpg

Όσο προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180oC, στην αντίσταση, ρίχνουμε το νερό σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε τον Knorr Κλασικό Κύβο Κότας και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά το στήθος κοτόπουλο.

Μόλις είναι έτοιμο το κοτόπουλο, κρατάμε 1 κούπα από το νερό στο οποίο έβρασε και κόβουμε σε μικρά κομματάκια το στήθος και τα αφήνουμε στην άκρη. Στη συνέχεια, σειρά έχουν όλα τα λαχανικά μας, τα οποία ψιλοκόβουμε.

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα λαχανικά και σοτάρουμε. Έπειτα, ρίχνουμε και το στήθος κοτόπουλο, το οποίο αφήνουμε για 5 λεπτά. Στην ίδια λογική, προσθέτουμε το νερό που κρατήσαμε και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.

1730210291438-132353893-image005.jpg

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα μας σε ένα μεγάλο μπολ. Στη συνέχεια προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το mix τυριών, το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα και ανακατεύουμε καλά.

1730210304561-587979357-image007.jpg

Τώρα είναι η ώρα να λαδώσουμε το ταψί και να στρώσουμε στην επιφάνειά του το ένα φύλλο σφολιάτα, καλύπτοντας τα τοιχώματα. Απλώνουμε το μείγμα και το στρώνουμε ομοιόμορφα. Μετά, βάζουμε και το δεύτερο φύλλο σφολιάτας από πάνω και ενώνουμε τα δύο φύλλα.

Χαράζουμε την πίτα και την περνάμε με το μείγμα αυγού και νερό, πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 35 λεπτά.

Μόλις είναι έτοιμη, περιμένουμε να κρυώσει λίγο η κοτόπιτα για να μπορέσουμε να βγάλουμε τα κομμάτια μας χωρίς να διαλυθούν και… τρώμε!