«Ισπανικό» Κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες
Μια νόστιμη, γρήγορη και "οικογενειακή" συνταγή με κοτόπουλο.
Υλικά
1 περίπου κιλό μεγάλες πατάτες για ψήσιμο, κομμένες στα 4
4 σκελίδες σκόρδο, «σπασμένες» και χοντροκομμένες
2 κς έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι
1 περίπου κιλό (5-6) μπούτια κοτόπουλου, χωρίς πέτσα και κόκκαλα
2 κγ καπνιστή πάπρικα
Φρσκοτιμμένο πιπέρι
4 κς χοντροκομμένος, φρέσκος μαιντανός
2 λεμόνια (1 σε χυμό, 1 κομμένο στα 4)
2 μεγάλα ή 3 μέτρια κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα στη μέση και ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
Τοποθετείστε μια σχάρα ψηλά στον φούρνο. Πάνω της βάλτε ένα πυρίμαχο κεραμικό ταψί ή ένα ταψί μεσαίου μεγέθους και προθερμάνετε τον φούρνο στους 260.
Βάλτε τις πατάτες, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, 1 κς νερό και ½ κγ αλάτι σε ένα μπωλ και ανακατέψτε καλά για να καλυφθούν από παντού οι πατάτες.
Σκουπίστε το κοτόπουλο για να απομακρύνετε την περιττή υγρασία και βάλτε το σε ένα μπωλ. Ρίξτε του την πάπρικα, 1κγ αλάτι και ½ κγ πιπέρι. Προσθέστε 2 κς μαιντανό και τον χυμό λεμονιού. Ανακατέψτε καλά να καλυφθεί όλο το κοτόπουλο. Βάλτε το στην άκρη.
Βγάλτε (με προσοχή) το καυτό ταψί από τον φούρνο. Τοποθετείστε τις πατάτες σε μια επίπεδη στρώση. Σκορπίστε τα κρεμμύδια από πάνω. Βάλτε το στον φούρνο μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν οι πατάτες.
Ξαναβγάλτε το ταψί, αναποδογυρίστε την στρώση με τις πατάτες, και τοποθετείστε τα κομμάτια κοτόπουλου από πάνω, περιχύνοντας με τους ζωμούς που έμειναν μέσα στο μπωλ.
Βάλτε το ταψί στον φούρνο, και ψήστε μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν και το κοτόπουλο να έχει ψηθεί σωστά και στο εσωτερικό του (μπορείτε να το ελέγξετε κάποια στιγμή κάνοντας μια μικρή τομή στο κρέας).
Βγάλτε το ταψί από τον φούρνο, και σκορπίστε τον υπόλοιπο μαιντανό και το, κομμένο στα 4, λεμόνι.
Ιδανικά, σερβίρετε τοποθετώντας το ταψί επάνω στο τραπέζι.