Αγιορείτικο Φακόρυζο
ΘΥΜΙΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
Μια από τις πιο κλασικές και απολαυστικές συνταγές του Αγίου Όρους
Υλικά
1 χταπόδι, περίπου 1 κιλό
300 γρ. φακές χοντρές
80 γρ. ρύζι καρολίνα
800 γρ. ώριμες ντομάτες χωρίς τη φλούδα και τους σπόρους, ψιλοκομμένες
1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
2 μέτρια κρεμμύδια
1 πιπεριά σε κομματάκια
1/2 κούπα ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
1/2 κούπα ξίδι
1 κούπα λάδι
Λίγος μαϊντανός
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζετε το χταπόδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Ρίχνετε νερό, αρκετό να το σκεπάσει και το βράζετε για μια ώρα. Σε μια άλλη κατσαρόλα, βάζετε τις φακές με τα κρεμμύδια. Ρίχνετε 3 κούπες νερό και βράζετε για μισή ώρα.
Στραγγίξτε το χταπόδι, όταν αυτό έχει βράσει, και αφήστε το να κρυώσει. Βλάγτε την "πέτσα" του και κόψτε το σε ροδέλες. Αδειάστε τις φακές, μαζί με το ζουμί που έβρασαν, σε ένα πυρέξ. Από πάνω τοποθετήστε το χταπόδι. Ρίξτε το ρύζι, τη ντομάτα, τις πιπεριές, το φρέσκο κρεμμυδάκι, αλάτι και πιπέρι. Περιχύστε με το λάδι και ανακατέψτε απαλά. Ψήστε στους 180 C, για περίπου 40 - 45 λεπτά ή ώσπου να δείτε το ρύζι να έχει φουσκώσει και το φαγητό να μείνει με το λάδι του.